Hlavní obsah

Brazílie - rozmanitá země s nepřebernými možnostmi poznávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazílie je dnes často zmiňována v souvislosti s naším fotbalem nebo olympioniky. Málokdo však ví o této zemi víc, než že je v Jižní Americe a pořádá se zde slavný karneval.

Foto: Václav Špillar

Rio de Janeiro - Socha Krista

Článek

Brazílie je pátá největší země na světě a zároveň největší ve Střední a Jižní Americe. Měří přibližně 8 500 000km2. Celkově zde bydlí asi 195 miliónů obyvatel, což je opět páté místo na světě co do počtu obyvatel, ale až 187. místo podle hustoty obyvatelstva.

Její hlavní město Brasilia je jedním z nejmladších hlavních měst. Bylo založeno účelově, aby bylo přesně ve středu země, a hlavním městem se stalo v roce 1960, po Riu de Janeiro a Salvadoru de Bahia.

Foto: Václav Špillar

Tančnice Samba Show

Brazílie se rozděluje na 26 států a jednu federální oblast (Brasilia). Tyto části se však často sdružují do pěti regionů, podle polohy – Severní, Severovýchodní, Středozápadní, Jihovýchodní a Jižní.

Jako součást „Nového Světa“ je mnohdy Brazílie považována za mladou zemi, ale její historie sahá daleko před její „objevení“ v roce 1500.

Foto: Václav Špillar

Itaipu Dam

Své jméno Brazílie získala po svém prvním exportním artiklu „Brazil wood“ – tvrdém dřevu s červeno-fialovým barvivem, hojně používaném v uměleckém truhlářství a při výrobě houslí. Koncem 16. století začíná s pěstováním cukrové třtiny nová ekonomická éra. O sto let později je objeveno zlato a diamanty v Minas Gerais. To vede bohužel k neustálým útokům pirátů na pobřeží. Další významná část dějin začíná s počátkem pěstování a vývozem kakaa a kávy.

Brazilci nacházejí své kořeny na čtyřech kontinentech. Potomci indiánských a afrických kmenů, portugalských, francouzských a holandských dobrodruhů a asijských přistěhovalcům tvoří neobyčejnou etnickou a kulturní směsici.

Foto: Martin Travel

Fauna

Země může nabídnout neuvěřitelné množství druhů ptáků – téměř 1700 druhů, z toho 200 endemických. Můžeme zde pozorovat život zvířat ve volné přírodě, a to i takové druhy jako jaguár, puma, kapybara, exotické druhy opic nebo delfíny, velryby, želvy či anakondy.

Foto: Martin Travel

Fauna

Severní region

Oblast známá především díky Amazonskému pralesu. Zabírá téměř pět miliónů km2, což je téměř 80 % brazilského území. Jde o největší a nejméně porušený deštný prales na světě. Tisíce malých říček se vlévá do mytické Amazonky.

Cesta do pralesa většinou začíná v Manausu nebo v Belému, ve dvou největších městech oblasti.

Foto: BIT

Pantanal

Severovýchodní region

Oblast vyhledávaná především pro svou koloniální historii, nádherným plážím a bohatý folklór. Mnozí naši turisté znají pláže ve městě Fortaleza. To je však jen střípek z této oblasti. Další místa jsou pozoruhodná především svou koloniální historií. Například Recife patří vůbec k prvním místům, které Portugalci v době kolonizace založili.

Foto: BIT

Brasilia

Středozápadní region

Zde se setkávají tři největší brazilské ekosystémy – Pantanal, Cerrado a Amazonský prales (jeho jižní část). Cerrado je určeno především pro aktivní cestovatele – nabízí velké množství aktivního odpočinku – jízdu na koni, rafting, kanoistiku či speleologii. Pantanal je známý především pozorováním přírody, a to hlavně fauny. Mnoho operátorů zde nabízí výlety na koni nebo safari v terénních automobilech. Najdeme zde i hlavní město Brazílie – Brasilii.

Foto: Václav Špillar

Rio de Janeiro - Sugar Loaf

Jihovýchodní region

Ekonomicky nejsilnější část Brazílie. Najdeme zde mega města jako Sao Paulo a Rio de Janeiro. Tato oblast je velmi turistický navštěvovaná a většina z nás touží alespoň jednou stanout pod Sochou Krista, vykoupat se na slavné Copacabaně či navštívit Cukrovou homoli (Pão de Açúcar), kopec známý i filmů o agentovi Bondovi.

Foto: Václav Špillar

Rio de Janeiro - pláže

Jižní region

Tato oblast je domovem velkolepých vodopádů Iguasu Falls, starých jezuitských misií a dobrých vín. Světoznámé vodopády patří k nejkrásnějším na naší planetě. Můžete je navštívit několikrát a vždy vás uchvátí něčím novým a jedinečným. Síla a barva vody se mění podle ročního období, ale pokaždé je to něco, na co budete dlouho vzpomínat.

Foto: Alena Knotková America Tours

Iguasu Falls

Brazílie je velmi rozmanitá země. Určitě stojí za návštěvu, a to nejen v době mistrovství světa nebo olympiády.

Autor: Alena Knotková, America Tours

Anketa

Chtěli byste navštívit deštný prales v Amazonii ?
ano
90 %
ne
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 229 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám