Hlavní obsah

Tegucigalpa - město s tradicí pilinového koberce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tegucigalpa, běžně zkráceně nazývaná Tegus, je hlavním městem Hondurasu. Leží v departamentu Francisco Morazán, v části Central District. Historie města se začala psát 29. září 1578. Počátky jsou spjaty s objevem stříbra v okolí.

Foto: Explore

Basilica de Suyapa

Článek

Historické jádro nese dodnes stopy koloniální doby i těžební minulosti. Dřívější hlavní město Comayagua nahradila Tegucigalpa v říjnu roku 1880, kdy byl v čele prezident Marco Aurelio Soto. Žije tu přes 1 126 000 obyvatel.

Město leží v údolí obklopeném horami. Nadmořská výška je okolo 1000 m. n. m. (místy i více), rozloha 201 km². Tvoří jej dvě partnerská města - Tegucigalpa a Comayagűela -  někdy označovaná jako „dvojčata“ či „sestry“, které jsou odděleny řekou Choluteca. Celek je pak zajímavou kombinací koloniálních i moderních staveb, vládních budov, ambasád, konzulátů, sídlí tu řada mezinárodních organizací. Je to město kultury, umění a vzdělanosti.

Turistická infrastruktura je na vysoké úrovni. Není tu nouze o nákupní centra, knihovny, galerie, muzea, divadla, restaurace, hotely, banky. Je to dynamické město, které má každému co nabídnout.

Foto: Explore

San Miguel Arcangel

Šest kilometrů z centra města leží mezinárodní letiště Toncontín, které je známé extrémně krátkou ranvejí v blízkosti hor, což vyžaduje od pilotů zvládat neobvyklé manévry při vzletu a přistání.

Obrazně se můžete vznést do oblak v leteckém muzeu, kde se seznámíte s dějinami a zajímavostmi letectví v Hondurasu, spatříte stíhací letoun F4U-Corsair, který pilotoval Fernando Soto, a mnoho dalšího.

Po celý rok je nabídka zajímavých turistických cílů. Léto tu trvá od února do května. V ostatních měsících je ve dne také poměrně příjemná teplota, ale noci mohou být velmi chladné. Nejchladnější měsíc je prosinec a leden, kdy pamatujte při balení na teplé oblečení.

Každý rok 3. února do Tegucigalpy míří tisíce poutníků z celé Střední Ameriky do baziliky Panny ze Suyapa, jejíž socha stojí ve svatyni. Je patronkou Hondurasu a pravděpodobně nejvýznamnější náboženskou ikonou v zemi.

Foto: Archiv

Koberec

Velikonoční týden probíhá v duchu velkých oslav. Ty zahrnují velkolepá náboženská procesí a řadu akcí v kostelích. To vše je umocněno vytvářením tradičního pestrobarevného koberce z pilin a jiných přírodních materiálů (květiny, okvětní lístky, rýže, ovoce, semena, půda, popel atd.), které jsou přímo v ulicích města pokládány dobrovolníky v několika vrstvách a vytváří nádherné dekorace. Piliny se před použitím čistí, jsou máčeny v barevné vodě a pak se suší.

Dříve byla užívána přírodní barviva jako indigo či mandlové slupky, dnes se k tomuto účelu používají většinou průmyslově vyráběné barvy.  Čím jsou piliny jemnější a kompaktnější, tím je konečné dílo lepší. Pokládka začíná vrstvou nebarvených pilin ohraničených dřevěnými rámy, aby se odstranily nerovnosti na povrchu. Poté se mírně pokropí vodou a přichází fáze vytváření samotných dekorací.  Existují dva způsoby výroby – buď pomocí šablon nebo ručně bez pomoci forem.

Foto: Archiv

Koberec

Rok od roku je koberec větší a má více ornamentů a motivů. Tomu se podřizuje i život města, který je v té době bez obvyklé dopravy.

Každoročně v září probíhají slavnosti na počest založení města. Jejich součástí bývají umělecké výstavy, koncerty, knižní veletrhy i průvody městem.

Relaxovat můžete v některém z několika parků. V srdci historického centra leží Central Park, který vede až k pěší zóně.

Foto: Explore

El Picacho

Dalším výletním místem je kopec El Picacho, který je součástí národního parku. Ti, co mají rádi zvířata, mohou zajít do místní ZOO, pro ostatní bude odměnou krásný rozhled a velkolepá socha Krista, která shlíží na město a je viditelná téměř ze všech míst ve městě.

Při návštěvě Tegucigalpy by bylo škoda nenavštívit blízká městečka. Valle de Angeles je atraktivní nejenom díky okolní přírodě a koloniální architektuře, ale dají se zde vidět krásné výrobky řezbářů, hrnčířů a koželuhů, které si lze i koupit. Po příjemné procházce parkem a návštěvě místních krámků lákají k posezení restaurace a kavárny.

Foto: Explore

Downtown

Asi 14 km od Tegusu leží malé přátelské městečko Santa Lucia s pěkným kostelem, zajímavými domky, obchůdky a útulnými restauracemi s nabídkou krajových jídel. Díky nadmořské výšce 1500 m. n. m. se odtud naskytnou krásné pohledy do údolí.

Dalším tipem pro milovníky přírody a turistiky je návštěva národního parku La Tigra s bohatou faunou a flórou. Žije tu 13 druhů plazů, 3 druhy obojživelníků, 31 druhů savců a 200 druhů ptáků, zahlédnout tu můžete i jednoho z nejkrásnějších ptáků – quetzala.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste se podílet na výrobě pilinového koberce ?
ano
27,5 %
ne
62,5 %
raději budu barvit vajíčka
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 40 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám