Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 7: Niagara Falls a Finger Lakes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický devítidenní okruh východem USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Archiv

Whirpool - otevřený člun

Článek

Dnes dopoledne máme před sebou další fascinující atrakci. Vydáme se tryskovým člunem do peřejí řeky Niagary. Z hotelu odjíždíme v půl deváté a míříme do městečka Lewiston, které je vzdáleno asi 15 km od vodopádů. Celou cestu jedeme podél řeky Niagara a míjíme velikou hydroelektrárnu. Do Lewistonu přijíždíme chvíli před devátou hodinou. Společnost provozující tyto plavby má ještě zavřeno, a tak se jdeme podívat ke břehu řeky.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Niagara Falls

Za chvíli se vracíme, je již otevřeno. Zaměstnanec firmy nám oznamuje, že se bohužel jedna loď porouchala a jako alternativu nám nabízí výlet druhým člunem. Znamená to však jeden podstatný rozdíl. Jeden typ člunu je uzavřený, po absolvování plavby vystoupí člověk suchý.

Foto: Archiv

Fort Niagara

Druhý typ člunu je otevřený, takže po plavbě jste kompletně mokří. Zaměstnanec nám ukáže reklamní spot, na kterém je vidět, jak taková „mokrá“ plavba probíhá. Rozdíl je opravdu jen v tom, že budeme kompletně mokří. V zázemí kanceláře je připravená šatna, kde si můžeme odložit oblečení, cenné věci uložit do sejfů, je možné si půjčit kombinézy. Počasí je pěkné, zima není ani nefouká vítr. Jdeme do toho!

Foto: Archiv

Hydroelektrárna na řece Niagara

Rozhodnutí, které na sebe nenechalo dlouho čekat, se ukázalo jako správné. Ještě před samotným vyplutím absolvujeme bezpečností instruktáž. Loď s námi pluje rychlostí zhruba 90 km/h. Plujeme proti proudu řeky okolo hydroelektrárny, kterou jsme viděli cestou. Teď ji ale vidíme daleko lépe. Během pár okamžiků přijíždíme k divoké části řeky a jejím peřejím. Naše průvodkyně, co na nás na lodi dohlíží, je mladá slečna, která svou práci evidentně miluje a očividně jí dělá radost, když vidí naše vyděšené obličeje. Ujišťuje nás, že všechno bude „ok“ a že se nám to bude líbit.

Foto: Archiv

Na otevřeném člunu do peřejí Whirpool !!

Člun vyjede nad peřeje a po proudu se s námi vydá přímo do nich. Nepopsatelný zážitek ... loď se zhoupne dolů, nahoru a následně se doslova zavrtá do vody. Během několika sekund jsme mokří a v lodi máme vody po kolena. Ovšem vše je tak, jak nám bylo popsáno. Všichni jsou maximálně nadšeni. Na naši žádost proplouváme peřeje ještě třikrát. Zpátky do přístavu se vracíme asi po hodině „řádění“ na řece.

Foto: Archiv

Plavba člunem po řece Niagara

Osušíme se, pár účastníků si zakoupí památeční nahrávku z plavby a odjíždíme od Niagarských vodopádů do města Binghamton. První úsek cesty jedeme po dálnici I-90 směrem na východ. Odpoledne se zastavíme u dálničního odpočívadla na oběd, pak pokračujeme směrem k oblasti jezer Finger Lakes. Jezera jsou ledovcového původu, mají tvar prstů, a proto se jmenují Finger Lakes.

Foto: Archiv

plavba pod Niagara Falls

Celá tato oblast je spíše rekreační a vinařskou zónou. Podél břehů jednotlivých jezer se nacházejí velké vinohrady a vinařství. Projíždíme přes městečko Geneva a jedeme podél jezera Seneca Lake, které je jedním z největších v celé oblasti. Po pár kilometrech začneme míjet vinice a reklamní cedule lákající na ochutnávku vína. Účastníci s libostí přijímají toto zpestření. Jedeme se podívat do osvědčeného Wagnerova vinařství.

Foto: Archiv

Vinařství Wagner´s

Těm, kteří víno nemají rádi, přijde vhod ochutnávka piva z místního domácího pivovaru. Za poplatek 5 USD dostanete ochutnat 8 vzorků vína. Pokud si ve vinařství zakoupíte víno, poplatek za ochutnávku Vám vrátí. Všichni nadšeně ochutnávají a zjišťují, že majitel vinařství, pan Wagner, je původem z Německa. Z terasy vinotéky je přenádherný výhled na vinice a jezero.

Foto: Archiv

Krajina Finger Lakes

Chvíli posedíme, kocháme se výhledy a užíváme příjemné atmosféry. Alkoholové opojení účastníků je znát, jsou veselí a někteří využívají možnost koupit si láhev vína a následně popíjí na terase. Já mohu jen mlsně přihlížet a spokojím se s nealkoholickým pivem a vodou. Čas je ovšem neúprosný, máme před sebou ještě kus cesty.

Foto: Archiv

Krajina Finger Lakes

Projíždíme přes malebné městečko Watkins Glen a dále na jih po silnici č. 14, která se napojí na dálnici I-86. Po té míříme na východ do cíle. Před příjezdem na hotel stavíme ve městě Johnston City, kde je veliký supermarket s potravinami. Pár účastníků zahlédlo přes křižovatku nápis „China Buffet“ a byl vznesen dotaz, jak daleko máme do našeho hotelu a jaké jsou alternativy k večeři. Do hotelu to máme pouhých 10 minut jízdy autem. Někteří chtějí do bufetu, jiní by šli raději jinam.

Foto: Archiv

Produkty vinařství od Finger Lakes

Nedaleký obchodní dům Macy´s umožní vyhovět oběma skupinám. Ti, kteří nechtějí na večeři do čínského bufetu, jsou odvezeni k obchodnímu domu, my ostatní jdeme pak společně na večeři. Po hodině a půl se setkáváme. Někteří s plnými žaludky, někteří s plnými nákupními taškami.

Foto: Archiv

Dnešní večeře v čínském buffetu

Cestou na hotel účastníkům připomenu, že máme před sebou poslední noc v USA a že nás zítra čeká závěrečný společný den. Díky pozdnímu odletu ve večerních hodinách budeme mít dostatek času.

Zítra nás čeká návštěva New Yorku před odletem domů!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Jakému vínu dáváte přednost ?
Bílému vínu
41,1 %
Červenému vínu
23 %
Jinému alkoholu
17,1 %
Nepiju alkohol
18,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 304 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám