Hlavní obsah

Západ USA - klasický okruh Kalifornií, Arizonou, Utahem a Nevadou, den 14 - celodenní prohlídka San Franciska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovkou nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický dvoutýdenní zájezd na západ USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent.

Foto: Michal Kužel America Tours

San Francisco

Článek

Z hotelu vyrážíme v půl deváté ráno, dostatečně brzy, abychom se nedostali do nějaké dopravní zácpy. Počasí je skvělé, ani náznak zdejšího typicky mlhavého rána. Proto se Petr, náš průvodce, rozhodl prohlídku začít pohledem na San Francisco z vrcholku Twin Peaks, nejvyššího kopce v okolí. Ačkoliv je skvělé počasí, nepříjemně zde profukuje. Pořizujeme nezbytnou fotodokumentaci a urychleně nasedáme do vanu.

San FranciscoVideo: Michal Kužel - America Tours

Po Market Street, jedné z hlavních ulic města, se dostaneme až do centra. Míříme ke slavné „nejklikatější“ ulici světa – Lombard Street.

Foto: Jana Jaderná

Lombard Street

Petr nás upozorňuje, že do oblasti je zákaz vjezdu vanů, ale zároveň ví, že policejní kontroly tu začínají až v deset. To stihneme – je jistě lepší si Lombard projet než proběhnout, zvláště když se sem pak ještě vrátíme pozemní lanovkou! Vše vychází, hlídka ještě nestojí na svém místě, takže Petr spouští náš van skrz esovité zákruty Lombard Street.

Foto: Michal Kužel America Tours

Pozemní lanovka šplhá k vrcholu Lombard Street

Projeli jsme nepozorováni a jako přídavek jsme projeli několik sousedních, velmi příkrých ulic. Teď směřujeme ke Coit Tower, věži na kopci nad samým centrem města. Díky ranní hodině se nám zde podaří zaparkovat bez problémů a pořídit krásné fotky.

Foto: Archiv

Pohled z vyhlídky Coit Tower

Následuje prohlídka centra města, včetně průjezdu slavnou Čínskou čtvrtí a končíme na Fisherman´s Wharf.

Foto: Archiv

Vstup do Čínské čtvrti

Petr parkuje a společně jdeme na projížďku lodí po zálivu. Vstupenky pro nás jsou připraveny, za třicet minut vyplouváme!

Foto: Michal Kužel America Tours

Lodní výlet po zálivu San Francisco Bay

A to je přesně čas na doporučenou mušlovou polévku servírovanou v chlebu. Každý z nás s pecínkem chleba a polévkou v něm nastupujeme na loď. Polévka je opravdu skvělá. Než vyplujeme, rozdělíme se s racky o chleba.

Loď nám poskytne úplně jiný pohled na San Francisco. Petr nám sděluje, co při projížďce městem nestihl.

Foto: Michal Kužel America Tours

Pohled z lodi na San Francisco

Pomalu směřujeme ke Golden Gate Bridge. Fotíme ostošest a než se nadějeme, podplouváme rudý most, za ním se otáčíme a plujeme zpět.

Foto: Michal Kužel America Tours

Pohled na Golden Gate zdola

Na zpáteční cestě v blízkosti obeplouváme slavný Alcatraz. A pak už se blížíme zpět do přístavu.

Foto: Archiv

Alcatraz

Následuje tříhodinové volno na prohlídku samotného mola Fisherman´s Wharf a okolí, během kterého ti, kteří mají objednaný let helikoptérou nad San Franciskem, odjedou na letiště, absolvují svůj let a vrátí se zpět.

Foto: Michal Kužel America Tours

Let helikoptérou nad San Franciscem

My, kteří let objednaný nemáme, vyrážíme mezi obchůdky a restaurace. Dávám si k obědu smažené krevety a jsem naprosto spokojen.

Foto: Archiv

Fisherman´s Wharf

Nakoupil jsem chybějící suvenýry a dárky, vyfotil si molo s lachtany - zdejší atrakci (místní jim říkají lvouni), prolezl jsem také další zdejší zajímavost – ponorku z druhé světové války. A najednou už tu byla doba srazu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Lvouni na Pieru 39

Naši „letci“ se vrátili nadšeni. Viděli vše z ptačí perspektivy, přičemž nejvíce na ně zapůsobil podlet Golden Gate, specialita této letecké společnosti. Všichni společně pokračujeme ke Golden Gate.

Foto: Michal Kužel America Tours

Golden Gate Bridge

Petr nás vysazuje na parkovišti u začátku mostu a odjíždí na nás čekat na druhý konec. Padesát minut nám připadá moc, ale v půlce mostu dáváme Petrovi za pravdu. Rychlou chůzí s občasnými fotostopy to je opravdu 45 minut!

Foto: Michal Kužel America Tours

Golden Gate

Slunce pomalu směřuje k obzoru, my nasedáme do vanu a vyjíždíme úzkou silnicí k vrcholu kopce nad Golden Gate. Jen odtud je ten správný pohled na město umístěné přesně mezi mostními pilíři. Jsme na místě, odkud byly pořízené pohledy, které jsme si dnes koupili v Čínské čtvrti. Zapadající slunce barví červený Golden Gate do rezavě rudé barvy a bílou siluetu města za ním na oranžovo. Lepší poslední večer v Americe jsme si nemohli přát!!

Golden GateVideo: Michal Kužel - America Tours

Slunce zapadá, barvy během několika minut pohasínají, rychle nastává noc. My se vracíme do hotelu se zastávkou v supermarketu. Večer nás ještě čeká závěrečná party v jacuzzi u bazénu s kalifornským růžovým vínem a sýrem Monterey Jack. Dlouho do noci probíráme uplynulé dva týdny a marně hledáme slabinu programu nebo nejslabší den. Tenhle zájezd měl každý den svůj vrchol, každý den bylo co dělat, nebyly žádné nudné chvíle. Na tom se shodneme před tím, než se rozejdeme do svých pokojů.

Foto: Archiv

Hotel u pacifické pláže v San Franciscu

Zítra nás čeká San Francisco a odlet domů!

Autor: Michal Kužel America Tours

Anketa

Která z atrakcí dnešního dne vás nejvíce zaujala?
Lombard Street
15,1 %
Plavba po zálivu
9,2 %
Golden Gate
75,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 238 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám