Hlavní obsah

Pittsburgh - město mostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh je druhým největším městem státu Pennsylvania. Jeho rozloha je 151 km², z toho vodní plocha 7,3 km². Žije tu téměř 306 000 lidí, spolu s metropolitní oblastí je to 2 356 285 obyvatel.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pittsburgh

Článek

Pittsburgh byl založen v roce 1758 a pojmenován byl na počest britského státníka Williama Pitta.

Charakteristickým rysem obchodní a finanční čtvrti je trojúhelníkový tvar označovaný jako Golden Triangle, který je vyřezán kouzelným soutokem řek Allegheny a Monongahela a následně tvořící řeku Ohio. Místu, kde se řeky sbíhají, se říká Point. Je to prostor jako stvořený na procházky. Nachází se zde totiž státní park Point s rozlohou 150 000 m².

Foto: Visit Pittsburgh

Pittsburgh

Severovýchodně od Golden Triangle je oblast Oaklandu a Shadyside, kde stojí několik univerzit. Je zde také komplex Carnegie Museums, který tvoří čtyři muzea. Od 30. března 1979 je v Národním registru historických míst. Najdeme tu i veřejnou knihovnu Carnegie Library , která má 19 poboček po celém městě. Hlavní budova byla otevřena v roce 1895.  O výstavbu nejen této knihovny, ale i řady dalších, se zasloužil továrník Andrew Carnegie. V oblasti je také cela řada vzdělávacích, lékařských a kulturních institucí.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pittsburgh

Ve městě a okolí je neskutečných 446 mostů (přímo ve městě 40), a proto se mu přezdívá „Město mostů“.  Mosty mají většinou žluté zbarvení.

Někdy můžete slyšet i název „Ocelové město“, který pochází z doby, kdy město bývalo baštou ocelářství.

Foto: Visit Pittsburgh

Pittsburgh

Panorama při pohledu od řeky vás určitě okouzlí. Výškové budovy, kterých je ve více jak 150, se ve vodě zrcadlí spolu s dalšími stavbami a mosty. Stojí za to si sem zajít i po setmění, kdy spatříte Pittsburgh nádherně osvětlený.

Foto: Archiv

Pittsburgh

Zatímco dříve bylo město známé díky ocelářskému průmyslu, moderní doba ho proměnila v živé centrum s vyspělými technologiemi a výzkumnými centry, finančními i obchodními službami a rozvinutým lékařstvím. Opuštěné průmyslové lokality nahradily nové domy, obchody, úřady a celé komplexy.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pittsburgh

Jistě příjemným zážitkem pro vás bude okružní plavba na lodi, která má podobu kolesového parníku. Budete mít tak možnost prohlédnout si město ze všech stran. Zrovna tak lze doporučit výjezd historickou městskou lanovkou na Mount Washington. Z Grandview Avenue budete mít město jako na dlani a pochopíte, proč se Pittsburgh řadí mezi nejvíce kopcovitá města v USA.  Místní i turisté využívají též četných turistických i cyklistických stezek, jejichž zdolání může být pro někoho právě kvůli kopcům dost náročné.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Líbí se vám, když jsou mosty barevné?
ano
88,6 %
ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 377 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám