Hlavní obsah

Lima - město králů a zahrad

Hlavní město Peru – Lima bylo založeno v roce 1535 a je často nazýváno „městem králů“. Bylo vyhlášeno světovou organizací UNESCO jako kulturní dědictví lidstva. Nachází se na pacifickém pobřeží a stalo se tak vstupním i výstupním přístavem v zemi.

Foto: Alena Knotková

Lima

Článek

Dnes žije ve městě přibližně 10 miliónů obyvatel a patří mezi největší jihoamerické metropole. Místo, které založil v 16. století Francisco Pizzaro je většinou první lokalitou, kterou turisté při své cestě do Peru navštíví.

Dnes je Lima moderní město s velkým množstvím architektonických stylů. Spousta muzeí, kostelů a domů v koloniálním stylu činí z Limy velmi zajímavé město. Pro svou zeleň je rovněž nazýváno „Městem zahrad“.

Foto: Michal Kužel America Tours

Lima

Co navštívit:

Plaza de Armas – hlavní náměstí v Limě. Podle historiků byla právě zde 18. 1. 1535 založena Lima. Po obvodu náměstí najdeme slavné a velké budovy jako např. Vládní palác, Casa del Oidor,  katedrálu či Arcibiskupský palác. V centru náměstí najdete kašnu, která zde byla instalována v 17. století.

Foto: Alena Knotková

Lima

Cathedral of Lima – základní kámen měl údajně položit sám Francisco Pizarro, jehož hrobku zde můžete vidět. Poprvé byla katedrála dokončena v roce 1622. Později byla přestavěna v několika stylech, které zde můžete vidět: gotiku, renesanci, baroko i neoklasicismus.

Foto: Alena Knotková

Lima

Kostel Sv. Dominika – nejstarší kostel v Limě, je bohatě zdobený, najdeme v něm například dřevěný kříž vyřezávaný Juanem Bautistou Vasquezem.

Kostel Sv. Františka z Assisi – tento kostel a klášter patří bezesporu k nejpozoruhodnějším příkladům koloniální architektury v tomto městě. Interiér kostela dozajista návštěvníky omráčí umělecky vyřezávanými prvky. Mnoho turistů pak určitě navštíví zdejší slavné katakomby s kosterními pozůstatky prvních obyvatel Limy.

Foto: Petr Kubíček

Lima

Torre Tagle Palace – jedna z perel zdejší koloniální architektury z 18. století. Nejcharakterističtější pro tuto budovu jsou balkóny. Nachází se kousek od hlavního náměstí a žádný návštěvník by si pohled na tuto budovu neměl nechat ujít.

Larco Herrera Museum – muzeum nacházející se v panském sídle z roku 1701. Můžete zde najít přibližně 45 000 předmětů ze zlata, stříbra, keramiky, textilu, kamenů a dřeva. V muzeu najdete rovněž unikátní expozici s námětem erotiky.

Foto: Michal Kužel America Tours

Lima

Lima může být i výhodným nástupním místem pro výlety do okolí. Zajímavé jsou například ruiny Pachacamac, které najdete přibližně 30 kilometrů jižně od města. Památka z období před Inky měla být podle legendy domovem boha stvořitele. Podle toho je i název této oblasti – Pachacamac znamená v původním jazyce „ten, kdo hýbá světem“. Je zde nádherný výhled na údolí Lunin a na oceán.

Foto: Michal Kužel America Tours

Katakomby

Caral – archeologický komplex severně od Limy. Podle průzkumů tu bylo město již před 5000 lety. Ve zdejších pyramidách objevili archeologové nejrůznější předměty, vypovídající hodně o životě v této oblasti v dobách dávno minulých.

Foto: Michal Kužel America Tours

Moderní Lima

Lima určitě stojí za samostatnou návštěvu, pokud se do této oblasti vydáte.

Autor: Alena Knotková America Tours

Anketa

Zajímala by vás expozice starodávných předmětů s nádechem erotiky?
ano
85,2 %
ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 229 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám