Hlavní obsah

Národní park Fundy láká návštěvníky v létě i v zimě

Národní park Fundy zahrnuje jednu z posledních oblastí divoké přírody na jihu provincie New Brunswick. Leží na březích zálivu Bay of Fundy poblíž malé osady Alma. Husté jehličnaté lesy, které dominují krajině, se pozvolna stahují k mořské hladině, kde se noří do husté mlhy vytvářené zálivem Bay of Fundy.

Foto: Tourism New Brunswick

NP Fundy

Článek

Rozdíly hladin přílivu a odlivu jsou tu největší na světě. Dosahují okolo 14 metrů, v extrémním případě až přes 16 metrů.

Park leží ve dvou klimatických zónách: záliv Bay of Fundy je charakterizován chladnějším létem a mírnější zimou a jižní New Brunswick, kde jsou léta přece jen teplejší, avšak s mlhami, zimy jsou studené s větším množstvím sněhu. Zatímco průměrná teplota v létě je ve vnitrozemí 22 ºC, na pobřeží může být i o šest stupňů chladněji.

Foto: Tourism New Brunswick

NP Fundy

Park je otevřen celoročně. Vstupné je možné platit jednotlivě nebo na celé auto. Jen pro představu, vstup na osobu a den vyjde na cca 8 dolarů. Pro rybáře se vydává povolení k rybaření na území parku za 10 dolarů na den.

Hlavním turistickým centrem parku je město Alma na pobřeží oceánu. Návštěvní centrum je kousek za ním, tedy uvnitř parku, jehož hranici tu tvoří řeka Upper Salmon River. Druhé centrum je pak na západním okraji u jezera Wolfe Lake. Návštěvníci mohou k ubytování využít některý ze sezónních kempů ve vlastních stanech či obytných vozech.

Novinkou je ubytování v jurtách. Jedná se o zmodernizovanou verzi tradičního přístřešku nomádů. Jurty jsou izolované, kruhového tvaru, odolávají extrémnímu počasí, obyvatelné jsou v létě i v zimě, kdy jsou jurty vybaveny propanbutanovým sporákem.

Foto: Archiv

NP Fundy

Zajímavá místa parku

Návštěvníky přitahuje především pěší turistika a cyklistika.  Je zde 110 km značených stezek různých obtížností a délek, od nejkratší procházky dlouhé 300 m po pláži Point Wolfe Beach až po osmikilometrový Marvin Lake Trail. Každý návštěvník si určitě vybere podle své chuti a fyzických sil.

Mnoho lidí se sem jezdí také dívat na fenomenální dílo mořské vody, které umožňuje projít se po mořském dně v místech, kde před několika hodinami byla hladina ještě o několik metrů výše. V tomto případě určitě nesmíte vynechat místo, které se jmenuje Herring Cove Beach, což je velice krátká stezka na pláž a k přílivové jeskyni.

Foto: Archiv

NP Fundy

Dalším zajímavým místem je pláž Point Wolfe Beach.

Záliv Bay of Fundy, po jehož plážích se budete procházet, je světovou raritou. V Guinessově knize rekordů je tento záliv zapsán jako místo s největším výškovým rozdílem odlivu a přílivu, a to více jak 16 metrů!

Samotný Bay of Fundy má rozlohu 16 000 km². Společně se zálivem Gulf of Main má dohromady 180 000 km². Oba jsou součástí kontinentální (severoamerické) desky s hloubkou cca 200 m. Velikost přílivu obecně ovlivňuje několik faktorů – kombinace gravitační síly Měsíce, Slunce, rotace Země, ale i profil pobřeží, množství vody u pobřeží či hloubka dna.

Délka zálivu Bay of Fundy je zhruba 290 km, jeho šířka u ústí je téměř 100 km, zatímco u hlavy zálivu pouhých 43 km. Tyto dimenze mu dávají charakteristiku obrovského trychtýře, kterým se voda hrne rychlostí  5 - 6 uzlů, což je skoro 12 km za hodinu. Do pohybu se tak dává dvakrát denně množství vody, které odpovídá asi 2 000násobku veškeré vody vytékající řekou St Lawrence do oceánu. Protože voda nemá kam odtéci, nabírá na výšce, která dosahuje maxima až 16 metrů.

Foto: Archiv

NP Fundy

V parku je více jak 25 menších i větších vodopádů. Nejpřístupnějšími určitě jsou Dickson Falls.

Ještě než vyrazíte k vodopádu, rozhlédněte se po okolí. Krásné pobřeží vás jistě okouzlí. Pak se vydejte na okruh dlouhý 1,5 kilometru, který vás zavede nejenom do příjemného údolí stejnojmenné říčky Dickson, ale především k samotnému vodopádu, který je jistě nejfotografovanějším objektem v celém parku.

Vyznavači běžeckého lyžování mohou v zimě využít upravovaných lyžařských tratí. Možná je i zimní turistika na sněžnicích, které si lze půjčit v návštěvnickém centru. V létě si na své přijdou hráči golfu.

Foto: Tourism New Brunswick

NP Fundy

Flóra a fauna

Lesy v parku jsou směsí smrkového, březového a javorového dřeva společně s balzámovou jedlí. Park chrání na 650 druhů vaskulárních (cévnatých) rostlin a 400 druhů lišejníků. Na jednom stromě lze napočítat až 30 různých druhů. Nijak stromu neškodí, jen ho využívají k růstu, aby se vyhnuly konkurenci větších rostlin na zemi.

Největšími zvířaty v parku jsou bezkonkurenčně losi, kteří mohou vážit až 1000 kg. Kromě toho se tu pohybují černí medvědi, kojoti, srny, ale i třeba sněžní králíci. Park leží na migrační trase Atlantického oceánu, a z tohoto důvodu tu lze napočítat na 260 druhů ptáků, 95 druhů v parku dokonce hnízdí. Žijí zde i čtyři druhy hadů, žádný není jedovatý.

Autor: America Tours

Anketa

Dáváte přednost pěší turistice nebo cykloturistice?
pěší turistika
67,7 %
cykloturistika
17,3 %
raději jezdím autem
9,5 %
nejraději jsem doma
5,5 %
Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Fakta o NP Fundy:

Rozloha: 206 km²

Rozloha: 206 km² V roce 1948 kanadská vláda rozhodla o zřízení 1. národního parku na území provincie New Brunswick nejen s cílem ochrany zdejších přírodních krás, ale i kvůli stimulaci upadající ekonomiky provincie.

Související témata:

Výběr článků

Načítám