Hlavní obsah

Guatemala - nádherné přírodní scenérie, vulkány i kolébka mayské kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemalu najdeme ve Střední Americe. Na severu až severozápadě hraničí s Mexikem, na severovýchodě s Belize, jihovýchodní hranice sdílí s Hondurasem, jižním sousedem je Salvador. Západ je omýván vodami Tichého oceánu a na východě je malý kousek karibského pobřeží. Je to země s bohatou historií a kulturou.

Foto: Gray Line Guatemala

Jezero Atitlan

Článek

Přírodní krásy, pozůstatky z období Mayů i zajímavá města lákají stále více turistů k návštěvě. Oficiálním a nejvíce používaným jazykem je španělština, ale vedle toho mluví domorodci ještě více jak dvaceti jazyky, i když většinou  mají všichni základní znalost španělštiny.

Guatemala je rozdělena do pěti regionů – Central Highlands, Western Highlands, Caribbean Coast, Petén a Pacific Highlands. Obyvatele můžeme rozčlenit do tří skupin. Asi polovinu tvoří indiáni, tedy potomci Mayů, další skupinou jsou tzv. ladinos - to jsou míšenci Španělů a indiánů a poslední skupinu tvoří lidé španělského původu.

Foto: Gray Line Guatemala

Tikal

Guatemala je označována za kolébku mayské kultury, jejímž centrem se stalo rozlehlé mayské město Tikal, umístěné v departamentu Petén uvnitř tropického deštného pralesa. Tento archeologický skvost s rozlohou více než 16 km² je součástí národního parku Tikal National Park (570 km²), který je od roku 1979 zařazen mezi památky světového dědictví UNESCO.

Tikal býval jedním z největších a nejdůležitějších mayských měst, na jeho území bylo postaveno okolo 3 000 staveb, od malých chýší až po velkolepé chrámové pyramidy. Nejvyšší pyramida Temple IV dosahuje úctyhodných 70 metrů. Odhaduje se, že zde mohlo žít okolo 10 000 lidí, v době největšího rozkvětu dokonce až 90 000 obyvatel.

Práce na objevování dalších částí města neustále pokračují.  Návštěva Tikalu je krásná kdykoli, ale pohled na východ slunce z vrcholové plošiny pyramidy do okolí je jedinečný.

Foto: Gray Line Guatemala

Antigua Guatemala

Guatemala je zemí vulkánů, tyčí se jich tu více než 30 a některé z nich jsou i přes 3500 metrů vysoké. Tato nádhera je však vykoupena nebezpečím erupcí. Jedním z aktivních vulkánů je Volcán de Pacaya dosahující výšky 2500 metrů, vzdálený asi 30 minut jízdy autem od města Antigua.

V minulosti došlo k několika velkým erupcím, zatím poslední významná byla 27. května 2010. Sopečný prach se nacházel ve výšce až 1 500 metrů, přičemž pokryl mnohá města severozápadně od vulkánu včetně hlavního města Guatemala City.

Vulkán je součástí národního parku Pacaya National Park, kam je zpoplatněn vstup.

Sopka Volcán de Fuego se ozvala zcela nedávno, přesně 13. 9. 2012, kdy muselo být evakuováno cca 33 000 lidí ze 17 přilehlých osad.

Foto: Gray Line Guatemala

Antigua Guatemala

Vyhledávaným cílem je Antigua – bývalé hlavní město s elegantní španělskou koloniální architekturou ze 16. až 18. století, díky které bylo zaneseno v roce 1976 na seznam světového dědictví UNESCO.

Ve středu města je pěkně upravený Centrální park, kde můžete příjemně posedět. Najdeme tu také radnici, katedrálu, Národní palác, několik bank, kostelů. K posezení lákají i útulné hospůdky a kavárničky. Do Antiguy směřuje též mnoho cizinců, kteří se chtějí zdokonalit ve španělštině, protože je zde široká nabídka jazykových škol. Město má nádhernou polohu - je obklopené sopkami s názvy Agua (Voda), Acatenango a Fuego (Oheň), z jehož vrcholu stoupají neustále kouřová oblaka. Je to také jeden z nejaktivnějších vulkánů v Guatemale.

Foto: Viaventure

Guatemala

Další přírodní perlou je jedno z nejkrásnějších jezer na světě - Lake Atitlán. Je vulkanického původu, leží v nadmořské výšce 1 562 m, hloubka je až 320 m a rozloha 130 km². Krásu jezera umocňují tři vulkány, které se v jeho safírově modré vodě odráží  – Volcano Atitlán (3 535 m), Tolimán Volcano (3 158 m) a San Pedro Volcano (3 020 m).

Po obvodu jezera leží několik menších městeček. Turistickým střediskem a dobrým výchozím bodem je Panajachel, vyhledávané je i malebné městečko ležící na jižní straně jezera - Santiago Atitlán. Navštívit zde můžete kostel i svatyni Maximón, na místním trhu vám budou své výrobky nabízet potomci Mayů kmene Tzutuhil.

Foto: Gray Line Guatemala

Chichi

I návštěva trhu v městečku Solola s bohatou indiánskou tradicí vás určitě okouzlí.  Vybírat budete moci z nepřeberného množství ovoce a zeleniny, typických látek či ručně zhotovených výrobků.

Největší a nejznámější trhy ale zažijete každý čtvrtek a neděli v Chichicastenangu, Směřují tam indiáni ze širokého okolí nejen kvůli obchodu, ale také  kvůli modlitbám či různým náboženským rituálům, které jsou velmi působivé.

Město je známé také řezbářstvím – vyrábí se tu masky, které nosí umělci při tradičních tancích.

Foto: Gray Line Guatemala

Antigua

Na otevřených tržištích je běžné smlouvání o cenách. A jaké výrobky jsou charakteristické pro Guatemalu?

Milovníci rumu jistě ocení prvotřídní chuť guatemalského rumu Zacapa Centenario, který se umístil na předních místech v několika mezinárodních soutěžích, a dokonce od roku 2002 patří do rumové síně slávy jako jediný na světě.

Foto: Viaventure

Guatemala City

Ženy si zase spíše než rum pořídí nějaký krásný šperk z jadeitu. Město Antigua je světoznámé právě zpracováním tohoto minerálu. Jadeit patřil i k posvátným kamenům Mayů. Věřili v jeho zázračné účinky.

Oblíbeným vývozním artiklem je i guatemalská káva, která právem patří k jedné z nejlepších ve Střední Americe. Pěstuje se v sedmi různých regionech (Antigua, plošina Fraijanes, deštný prales Cobán, vysočina Huehuetenango, okolo jezera Atitlan, v okolí vulkánu San Marcos, Oriente), které se odlišují nadmořskou výškou, půdou, vlhkostí či klimatickými podmínkami. To umožňuje vyrábět sedm typů kávy Guatemala Arabica.

Foto: Viaventure

Kávová plantáž

Hospodyňky si mohou domů přivézt koření kardamom (vhodné do omáček, salátů, kompotů apod.) jehož je Guatemala největším vývozcem na světě.  Nejvíce se ho pěstuje v okolí města Coban.

Určitě vás zaujmou pestré látky a oblečení. K tradičnímu mayskému oblečení patří nádherné, barvami zářící halenky, přehoz přes ramena a sukně. Ručně vyrobené oděvy bývají zdobené výšivkami, znázorňující postavy, rostliny, zvířata či mystické výjevy. Podle typu výšivek lze dokonce i poznat, ze které vesnice žena pochází.  Vyšití takového oděvu je časově velmi náročné.

Guatemala je také významným vývozcem banánů, které jsou u nás běžně v nabídce.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Víte, s kterými státy sousedí Guatemala?
ano
56,3 %
ne
31,9 %
netuším, kde vůbec leží
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Fakta o Guatemale:

Hlavní město: Guatemala City

Hlavní město: Guatemala City Rozloha:  108 890 km2

Hlavní město: Guatemala City Rozloha:  108 890 km2 Počet obyvatel: cca 12 300 000

Hlavní město: Guatemala City Rozloha:  108 890 km2 Počet obyvatel: cca 12 300 000 Měna: quetzal

Hlavní město: Guatemala City Rozloha:  108 890 km2 Počet obyvatel: cca 12 300 000 Měna: quetzal Národní strom: ceiba (kapok), zároveň i posvátný strom Mayů

Hlavní město: Guatemala City Rozloha:  108 890 km2 Počet obyvatel: cca 12 300 000 Měna: quetzal Národní strom: ceiba (kapok), zároveň i posvátný strom Mayů Národní pták: kvesal chocholatý   

Související témata:

Výběr článků

Načítám