Hlavní obsah

Toronto - největší kanadské město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Toronto najdeme v jižní části provincie Ontario při březích jezera Ontaria. S počtem obyvatel více než 2,5 miliónu lidí se jedná o páté největší město v celé Severní Americe. Čtvrtina všech obyvatel Kanady žije ve vzdálenosti 160 km od Toronta.

Foto: Archiv America Tours

Toronto

Článek

Toronto je jedním z nejvíce multikulturních měst na světě, hovoří se zde 152 jazyky a dialekty. Podle statistik při sčítání lidí se více než polovina obyvatel Toronta narodila mimo Kanadu a milión lidí patří k etnickým menšinám. Poválečná desetiletí byla svědkem obrovské expanze města do zemědělských oblastí podobně jako jiná města Severní Ameriky. V konečné fázi má Toronto 632 čtverečních kilometrů a přerostlo v centrum obrovské aglomerace známé jako Ontarijská zlatá podkova, což je pobřežní oblast jihozápadu jezera Ontario.

Foto: Toronto CVA

Toronto

Podnebí je mírné s horkými a dusnými letními dny a studenou zimou se silnými severními větry. Díky své poloze na břehu velkého jezera je relativně malý rozdíl teplot mezi dnem a nocí.

Toronto je největším kanadským městem. Jako jedno z mála severoamerických měst má velice dobře vyřešenou dopravní infrastrukturu včetně širokého okolí. Kvalitně udržované dálnice jsou široké, místy mají až 7 nebo 8 pruhů v jednom směru. Centrum města leží téměř na břehu jezera Ontaria. Při jízdě po břehu jezera uvidíte, jak nádherně to tu mají místní lidé upravené. Krásné parky, stezky pro cyklisty, a to vše s kulisou obrovské vodní plochy, přes kterou ani nedohlédnete na druhou stranu, takže si budete připadat jako u moře.

Foto: Toronto CVA

Toronto

Od jezera se vám naskytne nádherný výhled na celé panorama města. Ještě před několika roky byla tato oblast poměrně prázdná, maximálně parkoviště nebo dokonce neupravené plochy. Dnes je oblast mezi nábřežím a centrem města zastavěná moderními kondominii, což jsou luxusní byty s výhledem na jezero na jedné straně, na straně druhé pak na centrum města. Nábřeží je velice příjemná část Toronta, nacházejí se tu kavárny, zahradní restaurace, na vodě se houpají malé či větší lodě, jejichž provozovatelé se vás určitě budou snažit nalákat na projížďku po jezeře. Neváhejte a alespoň jeden lodní výlet si dopřejte.

Jednou z nejrušnějších ulic Toronta je Yonge Street, která zároveň město dělí na sever a jih. Ulice University je hlavní tepnou města s finančními budovami, několika nemocnicemi včetně místní porodnice.

Foto: Jaroslav Stehlík

Toronto

A co zajímavého můžete v Torontu vidět?

Toronto je obrovské město a k jeho poznání by bylo třeba minimálně několik dní, ale i v průběhu kratší návštěvy se dají vidět mnohá zajímavá místa.

Union Station – impozantní nádražní budova, dokončená roku 1927, s nádherným a obrovským interiérem. Určitě stojí za návštěvu. Na stěnách hlavní velké haly je možné si přečíst jména všech kanadských měst, kam se v minulosti dalo vlakem dostat.

Naproti nádraží stojí královský hotel Royal York otevřený v roce 1929. Vždy, když přijede na návštěvu Toronta, spí anglická královna právě v tomto hotelu. Má tu nejen svůj pokoj, kde nikdo jiný spát nesmí, ale dokonce i pozlacený výtah (rovněž jen pro ni). Zajímavostí určitě je, že právě v tomto hotelu sbíral inspiraci a podklady ke svému románu Hotel světoznámý spisovatel Arthur Hailey. Je docela dobře možné, že jste tento hotel viděli v nějakém filmu. Bylo jich tu natočeno několik.

Foto: Toronto CVA

Toronto Blue Jays

Zajímavou stavbou je také místní banka Royal Bank Plaza. Okna má totiž z důvodů tepelné izolace potažena 14karátovým zlatem. Na každé okenní tabuli vážící 75 kg je zlato v hodnotě asi 70 kanadských dolarů.

City Hall -  nádherná stará radnice z roku 1899. Pískovec použitý při výstavbě dává budově velice zajímavý vzhled. Hned vedle ní stojí na náměstí Nathana Phillipse nová radnice dokončená v roce 1965. Ta se velice dobře pozná, protože má tvar dvou polokruhů. Náměstí je místem, kde se lidé scházejí, dávají si tu na lavičkách oběd či jen tak posedávají a sledují dění okolo.

Pozoruhodnou stavbou je i budova místního parlamentu.

Za podívání stojí také místní prestižní univerzita - University of Toronto z roku 1843. Jedná se o nádhernou členitou stavbu, která velice dobře napodobuje rysy starých anglických univerzit. Právě odtud je asi nejhezčí výhled na CN Tower.

Foto: Toronto CVA

Toronto

Zážitkem je návštěva Čínské čtvrti. Ta se táhne několik bloků i do příčných ulic a budete si asi připadat jako byste opravdu na skok odcestovali do Číny.

Dominantou města je ale určitě věž CN Tower, jejíž výška je 553 metrů. Na hlavní vyhlídkovou plošinu vede 1 776 schodů, dalších 2 579 na tzv. Skypod, který je o cca 100 m výše. Zájem o návštěvu je veliký, takže při nákupu vstupenek se obrňte trpělivostí. Věž ročně navštíví okolo dvou miliónů lidí. Nahoru jezdí prosklený výtah za cca 22 dolarů, který nabízí pěkný výhled. Základní vyhlídková plošina je ve výšce 364 m. Zajímavý je určitě i pohled dolů přes skleněnou podlahu. Pokud byste chtěli ještě výš, musíte si připlatit cca 10 dolarů a ocitnete se v úžasných 463 m nad okolním terénem.

Foto: Toronto CVA

Hockey Hall of Fame

Sportovní zajímavosti:

V sousedství CN Tower je možné prohlédnout si Rogers Arenu, což je hala místních baseballistů, původně známá jako Skydome. Střechu haly je možné podle počasí zakrýt.

Air Canada Centre - hokejová hala místních Toronto Maple Leafs.

Hokejoví fanoušci by neměli vynechat návštěvu Hokejové síně slávy - Hockey Hall of Fame. Pravda, chce to i několik hodin, abyste vyzkoušeli vše, co se tam nabízí, ale i krátká návštěva stojí za to. Nejen že uvidíte spousty hokejových trofejí, ale můžete si vyzkoušet třeba střelbu na branku či jiné zajímavosti.

Významní čeští rodáci

V souvislosti s Torontem nelze zapomenout na dva české rodáky.

Tomáš Baťa po odchodu z Československa přemístil vedení své firmy ze Zlína právě do Toronta. Tady i zemřel ve věku 93 let v roce 2008. Jeho manželka Sonja tu založila Bata Museum, které je věnované botám. Mají jich tu na 10 000 párů.

Další významnou torontskou osobností českého původu byl Josef Škvorecký, který sem i s manželkou odešel po sovětské invazi. Spisovatel, autor např. Tankového praporu, zakladatel „68 Publishers“, což je vydavatelství, které v zahraničí vydávalo až do roku 1989 knihy zakázaných českých spisovatelů. Roku 1982 byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Josef Škvorecký zemřel v Torontu 3. ledna 2012 po dlouhodobých zdravotních problémech ve věku 87 let.

Autor: Irena Reiterová

Anketa

Četli jste knihu Hotel, kterou napsal Arthur Hailey ?
ano
44 %
ne
56 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Zajímavosti o Torontu :

Torontská burza cenných papírů v centru města je 6. největší burzou na světě a 3. největší v Severní Americe.

Torontská burza cenných papírů v centru města je 6. největší burzou na světě a 3. největší v Severní Americe. Toronto je zároveň největším kanadským finančním centrem a 4. největším v Severní Americe. Zaměstnává ve finančních službách přes 200 000 lidí.

Torontská burza cenných papírů v centru města je 6. největší burzou na světě a 3. největší v Severní Americe. Toronto je zároveň největším kanadským finančním centrem a 4. největším v Severní Americe. Zaměstnává ve finančních službách přes 200 000 lidí. Místní Yonge Street je na seznamu v Guinessově knize rekordů jako nejdelší cesta na světě. Táhne se od břehu jezera Ontaria v Torontu až do Rainy River v severním Ontariu (provincii) u hranic s Manitobou v délce 1 896 km.

Torontská burza cenných papírů v centru města je 6. největší burzou na světě a 3. největší v Severní Americe. Toronto je zároveň největším kanadským finančním centrem a 4. největším v Severní Americe. Zaměstnává ve finančních službách přes 200 000 lidí. Místní Yonge Street je na seznamu v Guinessově knize rekordů jako nejdelší cesta na světě. Táhne se od břehu jezera Ontaria v Torontu až do Rainy River v severním Ontariu (provincii) u hranic s Manitobou v délce 1 896 km. PATH je největší podzemní nákupní komplex na světě s celkovou plochou 371 600 m² a 27 km chodeb a tunelů spojujících 1 200 obchodů a restaurací, 6 velkých hotelů, 50 kancelářských budov.

Torontská burza cenných papírů v centru města je 6. největší burzou na světě a 3. největší v Severní Americe. Toronto je zároveň největším kanadským finančním centrem a 4. největším v Severní Americe. Zaměstnává ve finančních službách přes 200 000 lidí. Místní Yonge Street je na seznamu v Guinessově knize rekordů jako nejdelší cesta na světě. Táhne se od břehu jezera Ontaria v Torontu až do Rainy River v severním Ontariu (provincii) u hranic s Manitobou v délce 1 896 km. PATH je největší podzemní nákupní komplex na světě s celkovou plochou 371 600 m² a 27 km chodeb a tunelů spojujících 1 200 obchodů a restaurací, 6 velkých hotelů, 50 kancelářských budov. Město má 1 500 parků a více jak 8 000 hektarů parkových ploch v údolích, na nábřeží a jinde. Celkem je to 18 % procent plochy města.

Související témata:

Výběr článků

Načítám