Hlavní obsah

Alaska Highway - dobrodružná cesta neporušenou divočinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významná silnice, známá též jako Alaska-Canadian Highway, ve zkratce ALCAN Highway, byla vybudovaná během 2. sv. války z důvodu potřeby propojení Aljašky s USA přes území Kanady.

Foto: America Tours

Cesta po Alaska Highway

Článek

Po útoku japonských letadel na vojenskou letadlovou základnu na Havajských ostrovech 7. prosince 1941 vstoupily USA do války. Představitelé USA si uvědomovali, že Japonci mohou napadnout kteroukoliv část západního pobřeží. To se také stalo. Japonci zaútočili na Aleutské ostrovy, tedy na souostroví Aljašky. V tu dobu se však nebyla Aljaška schopna sama bránit. Proto vznikla potřeba co nejrychleji vybudovat vojenské základny na jejím území. K tomu bylo nutno urychleně vybudovat přístupovou cestu.  Ideální se jevila varianta pokračování již existující silnice z města Dawson Creek na severovýchodě Britské Kolumbie.

Otevřena pro vojenský provoz byla na podzim 1942, měla celkovou délku asi 2 700 km a končila v osadě Delta Junction, kde se napojila na již hotovou silnici z Valdezu do Fairbanksu.

Foto: Archiv

Cesta po Alaska Highway

Co vás po cestě čeká

Kdybyste chtěli projet celý úsek z Dawson Creek až do Delta Junction, počítejte s několikadenním cestováním. Trasa je využívána jako jedna ze dvou variant při cestě na Aljašku. Prochází velice rozmanitým terénem přes vysoké hory s ledovci, okolo obrovských jezer, osad či menších měst je na cestě minimálně. O těch nejdůležitějších se zmíníme.

První osadou je Dawson Creek, kde žije 12 000 obyvatel. Zde si můžete nejenom nakoupit potřebné věci k cestě, ale také se vyfotografovat u samého začátku Aljašské silnice. Stojí zde totiž památník s označením nuly.

Foto: America Tours

Cesta po Alaska Highway

Po 75 km dojedete do Fort St. John (19 000 obyvatel) v Britské Kolumbii. Díky objevení zemního plynu a ropy v 50. letech minulého století zažilo město nebývalý průmyslový rozvoj a hraje důležitou roli dosud. Z tohoto důvodu je město a jeho okolí označováno jako "Energy Capital" of British Columbia, tedy „Energetický kapitál“ Britské Kolumbie.

Na další osadu Fort Nelson narazíte, až budete mít od začátku silnice ujeto rovných 450 km. Jméno osady je po světoznámém admirálovi vojenského námořnictva Nelsonovi.

Foto: America Tours

Cesta po Alaska Highway

Po dalších 687 km se před vámi objeví nádherné jezero Muncho Lake, jedno z nejkrásnějších v Britské Kolumbii. Budete si ho moci náležitě užít, protože kolem něj pojedete několik kilometrů.  A když popojedete o dalších 70 km, budete mít možnost relaxovat v horkých pramenech v provinčním parku Liard Hot Springs, kde voda může mít až 40 ᵒC.

Foto: America Tours

Cesta po Alaska Highway

Když dorazíte na hranice s Yukonem, bude vám do tisíce kilometrů od počátku cesty zbývat pouhých 30 km.

Zanedlouho se dostanete do Watson Lake. Největší atrakcí tu je určitě Signpost Forest neboli Značkový les. Ten tu začal růst v průběhu výstavby silnice za druhé sv. války, kdy se jednomu vojákovi zastesklo po domově a přitloukl na kůl značku se svým rodným městem a vzdáleností do něj. Jmenoval se Carl Lindley, jeho domovem bylo město Danville ve státě Illinois. Každoročně tu přibývá mnoho značek, je jich tu už několik desítek tisíc. Když budete mít s sebou z domu nějakou značku, můžete ji tu také přitlouci. Kladívko vám ochotně půjčí v návštěvním centru, které je hned u lesa.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Značkový les

Dvacet kilometrů odtud budete míjet odbočku na Cassier Highway, která je druhou příjezdovou cestou na Yukon a Aljašku. Po dalších 20 km se dostanete ke Continental Divide, tedy ke kontinentálnímu rozvodí.

Po ujetí více jak 100 km nás přivítá jedno z největších jezer na Yukonu – Teslin Lake, jehož délka je 130 km a šířka tři kilometry.

Po necelých 200 kilometrech již přijedete do města Whitehorse v jižní části Yukonu. Žije zde cca 22 500 obyvatel.  Alaska Highway  prochází městem a od odbočky do Skagway nese i druhé jméno Klondike Highway (silnice, která kopíruje cestu zlatokopů v roce 1898 ze Skagway až do Dawsonu). Ta se za městem opět odděluje severním směrem na Klondike – proto i její jméno, zatímco Alaska Highway pokračuje západním směrem až do Delta Junction.

Foto: Archiv

Cesta po Alaska Highway

Doporučujeme zastávku u nádherně modře zbarveného jezera Kluane Lake  v nár. parku Kluane. Právě tady, na Soldier´s Summitu, jen tři km za mostem, kterým přejedete jezero, byla oficiálně ukončena výstavba silnice v roce 1942. Jezero má délku 75 km, pojedete okolo něj vlastně v celé jeho délce, přičemž budete míjet osady Destruction Bay a Burwash Lodge. Pak vám bude zbývat už jen 170 km  do Beaver Creek, což je poslední, a zároveň nejzápadnější, kanadské město se zhruba 140 obyvateli. Na hranici s Aljaškou už je to jen 30 km.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Přitloukli byste svou značku do Značkového lesa?
ano
78,5 %
ne
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 223 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám