Hlavní obsah

Connecticut - stát vedle dlouhé přílivové řeky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno státu pochází z indiánského slova „Quinnehtukqut“ a znamená „vedle dlouhé přílivové řeky“. Stát je součástí skupiny šesti států v severovýchodním koutku USA, kterou nazýváme Nová Anglie (New England). Connecticut byl přijat do unie 9. ledna 1788 jako 5. stát.

Foto: Archiv

Connecticut

Článek

Sousedí na západě se státem New York, na severu s Massachusetts a na východě s Rhode Islandem. Jižní břehy sbíhají do průlivu Long Island Sound (vlévá se do Atlantického oceánu). Žije zde asi 3,5 miliónu obyvatel, na rozloze 14 356 km². Nejvyšším bodem tohoto státu je jižní svah Mount Frissel (725 m).

Foto: America Tours

Hartford

Connecticut nás překvapí svou rozmanitou krajinou. Pobřeží je lemované živou směsicí historických městeček a vesniček v kontrastu měst s vysokou technologií. Hlavní město Hartford se oázou svých vysokých mrakodrapů tyčí uprostřed rozlehlých, do dáli ubíhajících polí.

Severozápadní kout je mnohem klidnější a usedlejší. Střed státu protíná řeka Connecticut River, která se vlévá do průlivu Lond Island Sound. Porost tvoří listnáče a jehličnany mírného pásu. Na severovýchodním pobřeží jsou to buky a ořechovce, ve většině vnitrozemí pak převládají javory.

Foto: America Tours

Connecticut River

V místech, kde leží dnes Hartford, založili v roce 1633 Holanďané malou osadu. Byli to ale Angličané, kdo přicházeli a obsazovali Connecticut ve velkém. Mnozí přišli z Massachusetts, právě jako Thomas Hooker, zakladatel již samotného Hartfordu (1636).

O rok později vznikla oddělená kolonie u New Haven. Obě se v roce 1643 připojily ke Konfederaci Nové Anglie (New England Confederation). Během bojů za nezávislost (1775 – 1783) zůstával Connecticut poměrně klidný, ale hrál důležitou úlohu dodavatele vojenských zásob pro koloniální vojska.

Foto: Archiv

New London

Obyvatelé Conecticutu byli velmi vynalézaví lidé a do povědomí okolí se dostali jako zruční dráteníci. Od města k městu putovali s povozy a prodávali svoje tovary (hodiny, knoflíky aj.) V roce 1798 založil Eli Whitney v New Haven továrnu, která vyráběla střelné zbraně s výměnnými částmi. Začátek moderní masové výroby.

Connecticut se proslavil svými ponorkovými základnami v New Londonu a Grotonu, univerzitou Yale v New Havenu a mnoha pojišťovacími společnostmi v Hartfordu.

Foto: Archiv

Yale

Národní parky, rezervace a monumenty 

• Appalachian National Scenic Trail 

• Appalachian National Scenic Trail  • Quinebaug & Shetucket Rivers Valley National Heritage Corridor   

• Weir Farm National Historic Site

Foto: Archiv

Yale

Zajímavosti

15. 5. 1809 byl Mary Kiesové ze South Killingly jako první ženě USA udělen patent. Bylo to za metodu pletení slamáků z hedvábí a příze (tehdy zvláště pro ženy pracující na polích).

První cejchování dobytka v USA začalo právě ve státě Connecticut, kde farmářům zákon uděloval povinnost značit všechna svoje prasata.

Connecticut se může pochlubit nejstaršími novinami v US dosud vydávanými: The Hartford Courant, založení r. 1764.

Connecticut představil světu první hamburger (1895), fotoaparát Polariod (1939) a barevný televizor (1948).

Connecticut byl prvním státem, který začal vyrábět automobilové poznávací značky (1937).

Státy Connecticut a Rhode Island nikdy neodsouhlasily 18. dodatek ústavy (Prohibice).

USS Nautilus – první ponorka na nukleární pohon byla vyrobena v roce 1954 ve městě Groton.

Autor: America Tours

Anketa

Co je podle vás "užitečnější vynález "?
Hamburger
8,9 %
Fotoaparát Polaroid
17,2 %
Barevný televizor
49 %
Ani jedno
24,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 157 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám