Hlavní obsah

Americké dolary: téměř neznámá $2 bankovka a "proroctví" $20 bankovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký dolar je měna, která je známá snad ve všech koutech světa. Jak vlastně americké bankovky vypadají, kolik jich je a kterých je nejvíce v oběhu? Historii peněz, jejich předchůdců, a proč se peníze používají, zná snad každý. Ale co třeba takové malé tajemství, které ukrývala americká dvacetidolarovka?

Foto: Jakub Fučík America Tours

Nejoblíbenější $10 bankovka s bizonem z r 1901

Článek

Ve Spojených státech se můžete setkat s bankovkami, které mají hodnotu $1, $5, $10, $20, $50 nebo $100. Tyto bankovky jsou nejpoužívanější a při každé cestě či pobytu v USA se s nimi setkáte. Je pochopitelné, že nejvíce osahané a ušmudlané jsou bankovky nižší nominální hodnoty. Málokdo ale třeba ví, že v Americe existuje také dvoudolarovka, která není v oběhu natolik rozšířená a známá jako ostatní bankovky. V praxi se s dvoudolarovkou nesetkáte. Pokud byste vyloženě chtěli na tuto bankovku narazit, museli byste do banky. Ovšem ne v každé bance byste pochodili.

Foto: Archiv

$2 bankovka

Tato bankovka byla poprvé vydána v roce 1862 a nesla portrét prvního ministra financí USA Alexandra Hamiltona, který je v současnosti vyobrazen na $10 bankovce. O pár let později byl Hamilton nahrazen Thomasem Jeffersonem, který je na $2 bankovce dodnes. V roce 1996 a 1997 bylo vytištěno bezmála 154 miliónů kusů těchto bankovek, které byly určeny pro Federální rezervní banku v Atlantě. V roce 2004 bylo vytištěno více než 121 miliónů kusů $2 bankovek pro federální rezervu banky v Minneapolis. Poslední emise více než 220 miliónů kusů byla vytištěna v roce 2006 a sloužila jako rezerva celkem pro 12 federálních rezervních bank.

Foto: Archiv

První$1 bankovka

Bezpochyby nejpoužívanější bankovkou je „George”. První $1 bankovka byla vytištěna v roce 1862 a nesla portrét S. P. Chase, který byl ministrem financí za vlády prezidenta Abrahama Lincolna. O pár let později byla $1 bankovka inovována a nesla portrét prvního prezidenta Spojených států George Washingtona Série $1 bankovek v roce 1886 vůbec poprvé nesla ženský portrét manželky G. Washingtona. Průměrná životnost této bankovky je 42 měsíců.

Foto: Archiv

$5 dolarová bankovka serie 2006

První $5 bankovka spatřila světlo světa v roce 1861 a nesla malý portrét Alexandra Hamiltona. Nám známý portrét A. Lincolna je na této bankovce od roku 1914. Poslední inovací tato bankovka prošla v roce 2007. Dostala nové ochranné prvky a nejvýraznějším rozdílem je světle fialové zbarvení středu bankovky se šedými okraji.

Foto: Archiv

USD 1

Lincolnova bankovka byla také $10, která se poprvé vytiskla v roce 1861. Nejpopulárnější série této bankovky pochází z roku 1901, kdy hlavním motivem byl  americký bizon.

Bankovka s hodnotou $20 byla poprvé vydána v témže roce jako $10 bankovka. Do dnešní doby se na ní vystřídalo mnoho známých politických tváří Spojených států.

Když se $20 bankovka šikovně poskládá, tak s trochou fantazie můžeme spatřit odkaz teroristických útoků z 11. září 2001. Jedna strana připomíná hořící dvojčata v New Yorku, druhá hořící budovu Pentagonu ve Washingtonu

Portrét 18. prezidenta Spojených států Ulyssese Granta najdeme na $50 bankovce. Životnost této bankovky je v průměru 55 měsíců od uvedení do oběhu. V roce 2009 tvořila 6 % ze všech vytištěných hodnot (dolarová bankovka se podílela 42 %).

Foto: Jakub Fučík America Tours

$20 bankovka připomínající vzhled dvojčat v NYC po nárazu

Bankovka s nejvyšší hodnotou 100 USD se začala tisknout v roce 1862 a od roku 1934 nese portrét Benjamina Franklina. Od roku 1969 je bankovkou s nejvyšší nominální hodnotou. Před rokem 1969 se tiskly bankovky s nominální hodnotou $500, $1000, $5000 a $10000. Je ovšem třeba dodat, že se nejednalo o klasické bankovky určené pro běžný oběh, nýbrž sloužily pro mezibankovní trhy a rezervy jednotlivých Federálních bank.

$100 bankovka společně s $10 bankovkou jako dvě jediné nenesou portrét amerického prezidenta. V roce 2010 bylo v celosvětovém oběhu celkem sedm miliard kusů $100 bankovek. V roce 2011 měla být do oběhu uvedena inovovaná $100 bankovka. Kvůli problémům v tisku a se zákony došlo ke zpoždění, bankovka by měla být vydána letos.

Foto: Jakub Fučík America Tours

$20 bankovka připomínající vzhled Pentagonu po nárazu

Na závěr jedna důležitá informace. Veškeré americké bankovky a mince, které kdy byly vydány a vyraženy, jsou platné. Americké peníze platí navždy, avšak prvopočáteční emise mají vysokou sběratelskou hodnotu.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Věděli jste o dvoudolarové bankovce ?
ano
49,4 %
ne
50,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1291 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám