Hlavní obsah

Virginia - kolébka amerického národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Virginia s rozlohou 110 785 km² leží na východě USA. Hranice tvoří státy Maryland, West Virginia, Kentucky, Tennessee a North Carolina. Virginia na východě sousedí s hlavním městem USA Washingtonem D.C.

Foto: Richmond CVB

Lewis Ginter Botanical Garden

Článek

Virginia byla pojmenována roku 1584 na počest anglické královny Alžběty, která byla označována jako „Virgin Queen“. Název Virginia je vlastně ženskou formou latinského „Virginius“.  Za dobu své existence měl stát tři hlavní města – Jamestown, Williamsburg a nynější Richmond.

Virginii se přezdívá jako Old Dominion State (Stát starého dominia). Přezdívka pochází z doby, kdy anglický král Charles II. v roce 1663 přičlenil Virginii mezi své državy, tedy dominia.

Foto: Richmond CVB

Richmond International Raceway

Krajinu Virginie tvoří čtyři odlišné zeměpisné regiony. Tidewater je pobřežní rovina okolí Atlantického oceánu. Krajem se klikatí velké vodní toky Potomac, Rappahannock, York, James a vlévají se do zálivu Chesapeake Bay.

Dalším regionem je Piedmont, který pokrývá táhlá plošina mezi územím Tidewater a pohořím Blue Ridge Mountains. U jeho úpatí se rozkládá údolí Great Valley.  Region Trans-Allegheny je tvořen hřbety Apalačských hor a Blue Ridge.

Podnebí je mírné. To vítají zejména farmáři. Dá se říci, že pěstitelská sezóna zde prakticky nekončí. Samozřejmě ne všude je půda stejně úrodná. Nejúrodnější je údolní oblast Great Valley, naopak v regionu Tidewater bývá půda často písčitá.

Foto: Richmond CVB

Richmond

Virginie byla prvním místem v USA, kde se začala pěstovat podzemnice olejná (buráky).

Významnou plodinou Virginie je tabák. Mnoho lidí našlo uplatnění v tabákovém průmyslu, ze kterého plynou do státní kasy nemalé zisky. Nebylo tomu tak ale vždy.

Jamestown, první hlavní město původních třinácti kolonií, byl založen jako místo kultivace hedvábí. Když morušové stromy, které poskytují potravu hedvábotvorným bourcům, napadla škodlivá plíseň a úplně je zdecimovala, přeorientovali se farmáři na pěstování tabáku.

Jamestown byl místem prvního anglického osídlení USA a prvním hlavním městem Virginie. Proto je Virginia označována jako „kolébka národa“.

Foto: Richmond CVB

VA State Capital

K dalším významným odvětvím Virginie patří chemický a oděvní průmysl, počítačové technlogoie a důležitý je i cestovní ruch.

Asi čtvrtina pracujících ve Virginii je zaměstnána ve službách americké vlády. Je zde také domovská základna americké vojenské námořní flotily.

Foto: Williamsburg CVB

Williamsburg

V roce 1964 zahájil provoz Chesapeake Bay Bridge-Tunnel.  Je dlouhý 28 km a skládá se ze dvou mostů a dvou tunelů dlouhých 1,6 km. Vede přes ústí zálivu a spojuje města Cape Charles a Norfolk. V Norfolku se nachází atlantické ústředí NATO.

Foto: Norfolk CVB

Norfolk

Budova Pentagonu v Arlingtonu je největší ústřední budovou na světě. Vede jí téměř 110 000 kilometrů interních telefonních linek. Virginii se často přezdívá hlavní město internetu.

Zajímavé je město Bristol. Jedna jeho část leží ve Virginii, druhá v Tennessee. Každá část má svou vládu a městskou správu. Hlavní ulici však sdílí společně.

Foto: Richmond CVB

Robert E Lee Monument

Z Virginie pocházelo osm amerických prezidentů: George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, James Monroe, William Harrison, John Tyler, Zachary Taylor a Woodrow Wilson.

Thomas Jefferson nazval svůj dům, který sám navrhl, Monticello. Tento neoklasicistní skvost stojí nedaleko Charlottesville. Mount Vernon byl zase domovem George Washingtona.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Máte rádi ustřice ?
ano
15,3 %
ne
16,9 %
nikdy jsem je nejedl / nejedla
67,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Zajímavosti o Virginii:

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000 Další větší města: Virginia Beach (425 000), Norfolk (233 000)

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000 Další větší města: Virginia Beach (425 000), Norfolk (233 000) Nejvyšší bod: Mt. Rogers – 1 747 m

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000 Další větší města: Virginia Beach (425 000), Norfolk (233 000) Nejvyšší bod: Mt. Rogers – 1 747 m Jediné muzeum ústřic na světě najdeme na ostrově Chincoteague Island.

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000 Další větší města: Virginia Beach (425 000), Norfolk (233 000) Nejvyšší bod: Mt. Rogers – 1 747 m Jediné muzeum ústřic na světě najdeme na ostrově Chincoteague Island. Stáda divokých poníků se již po staletí volně prohánějí po ostrově Assateague.

Hlavní město: Richmond – 192 000 obyvatel Celkový počet obyvatel: 7 750 000 Další větší města: Virginia Beach (425 000), Norfolk (233 000) Nejvyšší bod: Mt. Rogers – 1 747 m Jediné muzeum ústřic na světě najdeme na ostrově Chincoteague Island. Stáda divokých poníků se již po staletí volně prohánějí po ostrově Assateague.

Související témata:

Výběr článků

Načítám