Hlavní obsah

NP Saguaro - park plný nejen kaktusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří kaktusy saguaro rýsující se proti zapadajícímu slunci jsou pro většinu lidí symbolem amerického Západu. Přesto jsou tyto majestátné rostliny k vidění pouze na malém území v USA. Národní park Saguaro chrání jedny z nejúchvatnějších lesů těchto subtropických obrů přímo na okraji moderního města Tucson.

Foto: Saguaro NP CVB

NP Saguaro

Článek

Park byl založen v březnu 1933 jako přírodní rezervace a status národního parku získal v říjnu 1994. Květ kaktusu saguaro je státní květinou státu Arizona. Počátkem léta přicházejí do parku lidé kmene Tohono O’odham a sklízí jeho plody.

Saguaro National Park leží v poušti, ale v kontrastu s tím, co bychom očekávali, zde bují bohatý život. Rostliny si zde přivykly na sucho, takže během dlouhých období bez vláhy se uvedou do jakési hibernace a vodu si chrání. Mnoho rostlin vypadá, že jsou bez života, ale krátce poté, co zaprší, vyženou nové zelené listy. Kdo má rád zelenou barvu, bude se mu v parku líbit právě během období dešťů. Během pouhých 48 hodin po dešti je kaktus ocotillo (Fouquieria splendens) schopen dramatické změny – ze změti zdánlivě mrtvých stvolů se stává vesele vyhlížející keř s vysokými zelenými větvemi, obalenými novým listím.

Foto: Michal Kužel America Tours

Saguaro

V části Rincon Mountain District najdeme více než 1 100 druhů rostlin v šesti rostlinných společenstvích, od pouštní vegetace (křoviny, traviny, kaktusy ) až po duby či borovice. Kaktusy saguaro rostou přirozeně pouze v Sonorské poušti. V parku se vyskytuje přibližně 1,6 miliónu jednotlivých rostlin.

Co jsou vlastně kaktusy saguaro? Jde o pomalu rostoucí kaktusy. Studie ukazují, že během prvních osmi let života vyrostou pouze o necelé čtyři centimetry. Tyto drobounké mladé kaktusy se dají jen velmi těžko najít, neboť rostou pod ochranným stromem, nejčastěji pod zelenými „Palo verde“ nebo akáciemi. Jak saguaro dále roste, jeho starší ochranný strom může uhynout.

Větve se u zdejších kaktusů objevují, když dosáhnou 50 – 70 let. V oblastech s menšími srážkami však může trvat i 100 let, než se na kaktusu objeví větev (ruka).

Foto: Saguaro NP CVB

The Strawberry Hedgehog

Od konce dubna do počátku června vypučí na špičkách kmenů a větví kaktusů množství velkých, smetanově bílých květů, které se otevírají v noci a zavírají druhý den odpoledne. Během této doby musí dojít k opylení, aby mohl vyrůst plod.

Opylení provádějí netopýři, ptáci, či hmyz. Každý plod obsahuje kolem 2 000 drobných černých semínek, když pak je plod (či semena) sežrán např. kojoty nebo střízlíkem kaktusovým, projdou semínka neporušená zažívacím traktem, a jsou tak dále rozsévána po poušti. Pokud semeno sežere třeba hrdlička nebo křepelka, stráví ho celé.

Odhaduje se, že saguaro může vyprodukovat za svůj život až 40 miliónů semínek, ale jen pouze malá část jich přežije a stanou se novými rostlinami. Průměrný věk saguaro je 150 let, ale některé se dožijí třeba i více než 200 let. Šestimetrový kaktus váží kolem jedné tuny.

Tyto kaktusy jsou také významným zdrojem potravy pro zvěř, začátkem léta je to nektar a pyl pro netopýry, v polovině léta zrající plody dodávají vláhu a energeticky bohatou potravu pro ptáky, netopýry, savce, plazy i hmyz.

Foto: Saguaro NP CVB

Duha v národním parku

Archeologické důkazy naznačují, že lidé kultury Hohokam v oblasti používali saguaro ve svém každodenním životě. Silná, dřevnatá žebra se sbírala pro stavbu rámů stěn domů. Navíc tato žebra byla používána pro sběr plodů saguaro, které rostou vysoko na kmeni. V kultuře O’odham (věří, že jsou potomky Hohokamů) je saguaro posvátnou rostlinou a požívá značného respektu.

Kalendář dnešních Tohono O’odham se odvíjí od cyklů saguaro. Lidé pokračují ve sklizni plodů saguaro stejně, jako to dělali jejich předkové, sladké plody využívají k výrobě obřadního vína, marmelády či cukrovinek. Semena bohatá na proteiny se používají jako krmení pro drůbež.

Foto: Archiv

NP Saguaro

V parku žije velké množství různých zvířat - obojživelníci nebo ptáci  -  třeba kukačka kohoutí, datel gilský, či křepel přilbový. Ve vyšších polohách můžeme spatřit jestřába lesního, strnadce žlutookého a sojku mexickou, dále savce - netopýři, jediní létající savci, jsou v parku velmi rozšířeni, stejně tak jako rys červený), plazy - např. korovce jedovatého, korálovce arizonského, či šest druhů chřestýšů.

Foto: Saguaro NP CVB

Western Coral Snake

V oblasti Tucson Mountain District jsou k vidění kromě pouštních želv také kojoti, část Rincon Mountain District díky vyšším polohám nabízí životní prostor pro černé medvědy, korálovky královské či jelence běloocasé. Vzácné pouštní vodní plochy jsou obývané skokanem leopardím nebo želvami klapavkami. Samotné kaktusy saguaro jsou obývány mnoha živočichy – datel zlatokřídlý nebo gilský si budují dutiny ke hnízdění uvnitř dužiny. Když pak dutinu datel opustí, může se nastěhovat např. kulíšek trpasličí, výreček západní, jiřička modrolesklá, pěnkavy nebo vrabci.

Praktické informace:

Správa parku udržuje téměř 240 km dobře značených pěších stezek. Namáhavější túry nejsou doporučeny během horkých letních měsíců. Obě části parku – Rincon Mountain District (východní) a Tucson Mountain District (západní), vzdálené od sebe 30 mil, jsou otevřeny denně od 7.00 ráno do západu slunce. Město Tucson leží mezi nimi.

Foto: Saguaro NP CVB

Zima v NP Saguaro

Co si nesmíme nechat ujít:

Annual Fiesta de Saguaro (březen) – tradiční každoroční oslava, která se koná v Saguaro National Park ve městě Tucson. Jedná se o velkolepý svátek oslavy hispánského dědictví v této oblasti formou písní, tanců, tradičních řemesel a jídla. K poslechu hraje hudba Mariachi, účinkují tanečníci Folklorico. Umělci se s návštěvníky podělí o tradiční rukodělné umění a zručnost, výrobky je možné na místě zakoupit. Řečníci povyprávějí příběhy z bohaté historie údolí Rincon a Tanque Verde. Na občerstvení se podávají tradiční mexická jídla.

Autor: America Tours

Anketa

Pěstovali jste někdy kaktusy?
Ano
89,2 %
Ne
10,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Informace o NP Saguaro:

Poloha: Park se nachází v okrese Pima ve státě Arizona poblíž města Tucson (má dvě části, které leží přibližně 32 kilometrů východně, resp. 24 kilometrů západně od centra Tucsonu).

Poloha: Park se nachází v okrese Pima ve státě Arizona poblíž města Tucson (má dvě části, které leží přibližně 32 kilometrů východně, resp. 24 kilometrů západně od centra Tucsonu). Rozloha: 37 000 hektarů

Poloha: Park se nachází v okrese Pima ve státě Arizona poblíž města Tucson (má dvě části, které leží přibližně 32 kilometrů východně, resp. 24 kilometrů západně od centra Tucsonu). Rozloha: 37 000 hektarů Nejvyšší bod: Mica Mountain (2 641 m)

Podnebí: Město Tucson je známé svými mírnými zimami a horkými léty. Zimy jsou příjemné s průměrnými denními teplotami kolem 19° C, v noci bývá chladněji – okolo 5° C. Léta mohou být extrémně horká, s denními teplotními průměry přes 40° C ve stínu – noční teploty se pohybují kolem 22° C.

Související témata:

Výběr článků

Načítám