Hlavní obsah

Idaho - stát klenot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severozápadní části USA, v oblasti pohoří Rocky Mountains, se rozkládá stát Idaho. Na severu hraničí s Kanadou (provincie British Columbia), na východě sousedí s Montanou a Wyomingem, na jihu s Utahem a Nevadou a na západě s Oregonem a Washingtonem. Stát byl přijat za člena Unie dne 3. července 1890. Hlavním městem je Boise s 205 000 obyvateli.

Foto: Archiv

Idaho - historický park

Článek

Stát dostal své jméno podle parníku, který se plavil po Columbia River. Když bylo v roce 1860 objeveno zlato na Clearwater River, vrtům se začalo říkat doly Idaho. Je to slovo vymyšlené, nejedná se tedy o odvozeninu indiánského spojení „E Dah Hoe“ – v překladu klenot hor. Přesto ale přezdívka „stát klenot“ Idahu zůstala. Kongresem byla dokonce i schválena.

Foto: Idaho CVB

Boise City Hall

Ráz krajiny

Osídlení státu je velmi řídké. Většinu rozlohy zabírá divoká příroda. Zasněžené vrcholky hor Rocky Mountains střídají hluboké rokliny, bílé peřeje a rozlehlá nekonečná jezera. Řeka Snake River se valí kaňonem Hell´s Canyon, nejhlubším ve Spojených státech. Vodopády Shoshone Falls padají z výšky 64,7 m a předčí tak o celých 14 m proslulé Niagara Falls. Snad jen Aljaška se může pochlubit větší plochou chráněných národních lesů a přírodních rezervací, než nabízí Idaho. Hojně se zde vyskytují jinde velmi vzácné druhy zvířat, jako např. medvěd grizzly, karibu, vlk či rosomák.

Foto: Idaho CVB

Mount Borah

Přírodní zajímavosti

Chráněná přírodní rezervace Birds of Prey je domovem světově největší populace hnízdících orlů, jestřábů a sokolů. K nejznámějším národním parkům patří Yellowstone National Park a Farragut State Park. Jedním z nejoblíbenějších lyžařských středisek v USA je Sun Valley. V Lava Hot Springs se nacházejí světově proslulé horské prameny. Národní les Caribou National Forest, založený v roce 1917, pokrývá přes 4 050 km² jihovýchodu státu. Státní park Bruneau Dunes je domovem nejvyšší samostatně stojící duny v Severní Americe. Měří 143 m.

Foto: Pocatello CVB

Old Town Pocatello

Něco málo o městech

Svou minulostí je unikátem město American Falls. Celé bylo totiž ve 20. letech minulého století z důvodu výstavby přehrady American Falls Dam přemístěno na současné místo. Ekonomika města Idaho City se rozvinula v souvislosti s těžbou zlata v 60. letech 19. století. Státní univerzita Idaho se nachází ve městě Pocatello. Silver City, Yankee Fork, Gold Dredge a Sierra Silver Mine jsou opuštěná „města duchů“.  Nejbližším městem u nejvyšší hory státu - Mount Borah – je město Mackay ve výšce 1 797 m. n. m. Proto se mu někdy říká “Střecha Idaho“. Soda Springs se pyšní největším umělým gejzírem na světě. Ve městě Rigby vyrůstal Philo T. Farnsworth, průkopník televizní technologie.

Foto: Idaho CVB

Snake Canyon

Přírodní zdroje

Idaho je stát bohatý na přírodní zdroje. V r. 1860 byl nalezeno zlato u Pierce na potoku Orofino Creek. Zlatokopové se přičinili o vznik center obchodu, později měst jako Lewiston a Boise. Rozkvět státu pokračoval díky objevení bohatých ložisek stříbra a olova, jejichž těžba pokračuje dodnes.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Máte raději šperky ze stříbra nebo ze zlata ?
ze stříbra
31,8 %
ze zlata
23,8 %
šperky nenosím ani nekupuji
44,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Zajímavosti Idaho :

Rozloha: 216 600 km²

Rozloha: 216 600 km² Počet obyvatel: 1 500 000

Rozloha: 216 600 km² Počet obyvatel: 1 500 000 Nejvyšší vrchol: Mount Borah – 3 862 m

Rozloha: 216 600 km² Počet obyvatel: 1 500 000 Nejvyšší vrchol: Mount Borah – 3 862 m Další větší města: Pocatello a Idaho Falls (v každém žije cca 50 000 obyvatel)

Vrchol Seven Devil´s Peak nabízí z bodu Heaven´s Gate Lookout výhled na čtyři okolní státy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám