Hlavní obsah

Oklahoma - místo natáčení filmu Twister

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oklahoma je 20. největším státem USA a nachází se v jižní části centrálního regionu USA. Na severu hraničí s Kansasem a Coloradem, na východě s Arkansasem a Missouri, na jihu s Texasem, na západě se špičkou dotýká státu New Mexico.

Foto: Woodward TCB

Woodward

Článek

Krajinu Oklahomy tvoří z největší části ploché nížiny a malé kopečky, jen tu a tam se zvedne hora nebo skála.

Severozápad státu je tvořen tzv. Panhandle (v přesném překladu „rukojeť pánve“). Jedná se o úzký pruh země 230 km dlouhý a 55 km široký, který je součástí regionu rovinných pastvin, zvaného High Plains. Zde se také nachází nejvyšší vrchol Oklahomy, Black Mesa.

Kolem hranice s Alabamou, v jihovýchodní části státu se rozkládá oblast pískovcových vyvýšenin Quachita Mountains. Na jihozápadě Oklahomy vyrůstají zvrásněné žulové vrcholy Wichita Mountains. Jižní centrální část země (asi 2 600 km²) zabírají hory Arbuckle Mountains.

Foto: Archiv

Wichita Canyon

Centrální a východní Oklahomu tvoří prérie. Tyto se nepatrně zvedají směrem k Ozark Plateau na severovýchodě a Quachita Mountains na jihovýchodě.

Téměř celé území je odvodňováno dvěma velkými říčními systémy – Red River a Arkansas River, které odvádějí vodu oklahomských toků do Mexického zálivu. Red River tvoří přirozenou hranici Oklahomy s Texasem, zatímco Arkansas River protéká severovýchodní částí státu.

Foto: Oklahoma City CVB

Oklahoma City

Výzkumy dokazují, že indiánské kmeny procházely územím Oklahomy již v poslední době ledové, ale prvními stálými komunitami, které se zde usadily, byly kultury stavitelů mohyl (850 – 1450 n. l.).

Španěl Francisco Vázquez de Coronado se se svými muži pohyboval v regionu v roce 1541, ale v podstatě se dlouho nezdržel, žádná osídlení z té doby nejsou dokumentována.

V 18. století nárokovali území pro svou vlast francouzští výzkumníci. V roce 1803 získaly toto území do rukou Spojené státy.

Oklahoma se stala součástí ohromného teritoria Louisiany. V období 19. století byly tisíce původních obyvatel vytlačeny ze svého území nově příchozími rozpínavými osadníky. Indiáni byli štváni až do oblasti Oklahomy, kde americká vláda k tomuto účelu vytyčila území, tzv. Indian Territory. Kolem roku 1890 byla oblast obývána již více než třiceti národy domorodých obyvatel. Mnoho „rudochů“ se účastnilo bojů americké občanské války (1861 – 1865), jak na straně Unie, tak na straně Konfederace.

Foto: Oklahoma City CVB

Oklahoma City

V období mezi roky 1866 – 1899 se texaské dobytčí farmy snažily pokrýt velkou poptávku po hovězím na východě. Železnice tenkrát ještě nebyla příliš spolehlivá, a tak kovbojové hnali zvířata napříč územím Indian Territory. To vedlo ke vzniku tzv. cattle trails (dobytčích stezek) a mnohým rančům v oblasti. V roce 1881 procházely regionem čtyři takové významné trasy.

Americká vláda rozkouskovala teritorium na menší parcely a nabízela je k osídlení. Téměř polovina půdy, která patřila indiánům, padla do rukou bílých osadníků a zbytek skoupily železniční společnosti. Pořádaly se tzv. Land Runs – půda byla nabízena zájemcům formou „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Pozemků chtiví kolonizátoři se rozestavěli podél hranice a na znamení se vrhali na území a prali o pozemky.

Foto: Norman CVB

Historic Campus Corner

Původní pokusy učinit z Indian Territory čistě indiánský stát selhaly, přesto 16. listopadu 1907 se Oklahoma stala 46. členem Unie. Ve 20. letech 20. století přineslo Oklahomě velké bohatství nalezení ložisek ropy. Rapidně stoupla populace a původně skromná malá sídliště narůstala do obřích rozměrů. Jedním takovým byla např. Tulsa, která se stala opravdu ropnou velmocí.

Ve stejném městě v roce 1926 rozpoutal podnikatel Cyrus Avery kampaň na vystavění dnes již ikonické silnice Route 66. Její následná realizace znamenala první souvislé silniční propojení amerického Středozápadu se Západem. (Chicago, IL – Los Angeles, CA) a znamenala další významný přínos do ekonomiky Oklahomy.

Když uhodila Velká hospodářská krize (1929 – 1939), spadly ceny ropy a Oklahoma šla do kolen. Doprovázející dlouhodobé období sucha jen celou tragédii urychlilo. Tisíce lidí přišly o práci, farmáři opouštěli vyprahlá pole a po Route 66 ujížděli za štěstím na Západ.

Foto: Oklahoma City CVB

Oklahoma City

• Jméno „Oklahoma“ vzniklo složením dvou slov jazyka kmene Choctaw. „ukla“ – osoba, a „huma“ – červená, rudá = rudí lidé (označení rasy jako celku).

• Jméno „Oklahoma“ vzniklo složením dvou slov jazyka kmene Choctaw. „ukla“ – osoba, a „huma“ – červená, rudá = rudí lidé (označení rasy jako celku).  • V Oklahoma City byly 16. července1935 nainstalovány první parkovací hodiny na světě.

• Jméno „Oklahoma“ vzniklo složením dvou slov jazyka kmene Choctaw. „ukla“ – osoba, a „huma“ – červená, rudá = rudí lidé (označení rasy jako celku).  • V Oklahoma City byly 16. července1935 nainstalovány první parkovací hodiny na světě. • Na pozemku oklahomské vládní budovy Kapitolu mají plně funkční naftový vrt.

• Jméno „Oklahoma“ vzniklo složením dvou slov jazyka kmene Choctaw. „ukla“ – osoba, a „huma“ – červená, rudá = rudí lidé (označení rasy jako celku).  • V Oklahoma City byly 16. července1935 nainstalovány první parkovací hodiny na světě. • Na pozemku oklahomské vládní budovy Kapitolu mají plně funkční naftový vrt. • Anadarko je domovem jediného autentického indiánského města ve Spojených státech. Nachází se v nádherném údolí řeky Washita v jihozápadní části Oklahomy.

• Občan Oklahomy, Sylvan Goldman, vymyslel první nákupní vozík.

Foto: Oklahoma City CVB

RedHawks Field

• Na jižních březích jezera Grand Lake O´the Cherokees, mezi městy Langley a Disney, byla v roce 1940 postavena přehrada Pensacola Dam. Je nejdelší víceobloukovou hrází na světě.

• Na jižních březích jezera Grand Lake O´the Cherokees, mezi městy Langley a Disney, byla v roce 1940 postavena přehrada Pensacola Dam. Je nejdelší víceobloukovou hrází na světě. • Belle Star, jedna z nejznámějších žen mimo zákon, je pochována v opuštěném hrobě jihozápadně od města Porum, nedaleko přehrady Eufuala.

• V Oklahomě žije největší populace původních indiánů z celých USA. Mnozí z asi 250 000 amerických indiánů, žijících v Oklahomě, jsou potomky 67 kmenů, které kdysi obývaly indiánská teritoria. Oklahoma je kmenovým centrem pro 39 kmenů.

Autor : America Tours

Anketa

Věděli jste, že nákupní vozík vymyslel Sylvan Goldman z Oklahomy ?
ano
6,1 %
ne
93,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 343 čtenářů.

Fakta o Oklahomě :

Rozloha: 181 195 km²

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m)

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000 Hlavní město: Oklahoma City (506 000 obyvatel)

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000 Hlavní město: Oklahoma City (506 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 16. listopadu 1907 jako 46. stát

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000 Hlavní město: Oklahoma City (506 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 16. listopadu 1907 jako 46. stát Přezdívka: Sooner State (Stát „Brzy“)

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000 Hlavní město: Oklahoma City (506 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 16. listopadu 1907 jako 46. stát Přezdívka: Sooner State (Stát „Brzy“) Státní pták: Lejsek

Rozloha: 181 195 km² Nejvyšší bod: Black Mesa (1 515 m) Počet obyvatel: 3 750 000 Hlavní město: Oklahoma City (506 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 16. listopadu 1907 jako 46. stát Přezdívka: Sooner State (Stát „Brzy“) Státní pták: Lejsek Státní květina: Jmelí

Národní parky, rezervace a monumenty: • Chickasaw National Recreation Area • Fort Smith National Historic Site • Oklahoma City National Memorial • Santa Fe National Historic Trail • Trail Of Tears National Historic Trail • Washita Battlefield National Historic Site

Související témata:

Výběr článků

Načítám