Hlavní obsah

Monument Valley - symbol amerického Západu

Kmenový park Monument Valley je považován za jeden ze symbolů amerického Západu. Jeho samostatně stojící tabulové hory a kopce obklopené pustou písečnou pouští se v minulosti staly ústřední scénou mnoha filmových trháků a reklamních spotů, vděčnou předlohou uměleckých maleb a fotografií, objevily se také na přebalech katalogů nejedné cestovní kanceláře.

Článek

Monument Valley se těší čtyřem ročním obdobím. Teploty v zimě se pohybují mezi 7 až – 4º C a v létě mezi 15 – 27º C. Ročně průměrně spadne 15 cm srážek, 2/3 této hodnoty přichází ve formě dešťů a sněžení v měsících září až leden. Léta bývají zpravidla velmi suchá.

Kdysi dávno bylo území součástí rozsáhlé nížinné pánve. Po stovky miliónů let se na jejím dně kumulovaly zerodované materiály z pradávných Rocky Mountains. Vlivem klimatických podmínek a mechanických sil se sedimenty zcementovaly a přeměnily v pískovec. Pohyb země směrem vzhůru způsobil vyboulení povrchu a jeho následné popraskání. Činností vody a větru se pukliny prohloubily a rozšířily v rokle a kaňony, jež se následně formovaly do obdivuhodných útvarů, které vidíme dnes. Tento proces nikdy neskončil, stále probíhá a krajina se nadále přeměňuje.

Výrazně rudé zbarvení formací je způsobeno korozí přítomných železitých složek. Tmavší modrohnědé horniny získaly svou barvu od oxidu manganatého.

Zem na první pohled působí jako prašná a suchá poušť. Místní obyvatelé obdělávají na roztroušených parcelách skromná políčka, která zachycují většinu vlhkosti z občasných dešťů.

Vegetace je omezená nedostatkem vody, proto v oblasti převládají keřové jalovce, pelyňky a různé druhy kaktusů a ostatní rostliny, které dokážou přežít dlouhá období sucha. Z živočichů zde můžete potkat drobné pouštní hlodavce, ještěrku límcovou, ropuchu rohatou, ale také chřestýše prérijního.

Praktické informace

Oblastí, v níž se park rozkládá, prochází jediná hlavní komunikace – US 163, jež je spojnicí mezi silnicemi US 160 a US 191.

Vzdálenosti Monument Valley od okolních význačných bodů:

Vzdálenosti Monument Valley od okolních význačných bodů: Kayenta (Arizona) – 42 km

Vzdálenosti Monument Valley od okolních význačných bodů: Kayenta (Arizona) – 42 km Page (Arizona) – 122 km

Vzdálenosti Monument Valley od okolních význačných bodů: Kayenta (Arizona) – 42 km Page (Arizona) – 122 km Bluff (Utah) – 60 km

Vzdálenosti Monument Valley od okolních význačných bodů: Kayenta (Arizona) – 42 km Page (Arizona) – 122 km Bluff (Utah) – 60 km Zion National Park (Utah) – 264 km

Mesa Verde National Park (Colorado) – 144 km

Pokud máme namířeno do kmenového parku, pak se po Monument Valley Road musíme vydat na východ. Mineme pár indiánských krámků s tradičním zbožím a brzy narazíme na hlavní vstupní bránu, kde zaplatíme poplatek a můžeme pokračovat dále k hlavnímu parkovišti. V přilehlém komplexu budov sídlí návštěvnické centrum parku (letní sezóna: 6 – 20.30 hod., zimní sezóna: 8 – 16.30 hod.), kromě obchůdků s indiánským zbožím a knihami, zde nalezneme také zajímavé expozice o kmeni Navajo, seznámíme se s historií a současností parku a dozvíme se mnoho dalších zajímavostí.

Hned vedle centra se nachází The View Hotel, který svou architekturou dokonale zapadá do okolní scenérie, aniž by jakýmkoli způsobem narušoval posvátnou atmosféru místa. Komplex obklopuje terasa, která návštěvníkům nabízí působivé pohledy do okolní monumentální krajiny. Pokud máme možnost být pány svého času a zdejší návštěvu si naplánovat, neměli bychom si nechat ujít východ nebo západ slunce nad údolím. Jedná se o nevídanou podívanou a neopakovatelný zážitek.

Od parkoviště pravidelně vyrážejí do údolí organizované túry s indiánskými průvodci. Pokud se rozhodneme vydat se na prohlídku parku sami ve vlastním vozidle, absolvujeme jen běžný okruh a mnohá místa, kam mají přístup pouze výpravy s indiány, nám zůstanou utajena. Navíc se připravíme o velmi zajímavý zasvěcený výklad o historii a současnosti života kmene Navajo, jeho tradicích a spoustu dalších cenných informací. Délka trvání průvodcovaných prohlídek se pohybuje od 2 do 4 hodin, cena od 40 – 100 USD.

Co si nenechat ujít

Monument Valley Navajo Tribal Park není zrovna ideálním místem pro pěší turistiku, má jen jednu značenou stezku – Wildcat Trail (délka – 5 km), která začíná nedaleko návštěvnického centra a vede kolem útvaru West Mitten Butte.

Hlavní atrakcí parku je však 27 km dlouhá nezpevněná cesta, místy značně rozbrázděná s výmoly – Valley Drive. Vine se mezi jednotlivými skalními formacemi a na pěkných výhledech je opatřená plochami k bezpečnému zastavení a vystoupení z vozidla. Tyto body jsou zřetelně označené cedulemi a na trase nás jich čeká celkem 11. Na absolvování okruhu bychom si měli vyhradit alespoň 2 – 4 hodiny. Pozor: V období dešťů bývá cesta často zaplavená a běžným vozem téměř neprůjezdná

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9).

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.• The Hub – 50 m vysoká osamocená věž, u základny obklopená několika obydlími Navajo. Za tímto útvarem se žádný jiný po dlouhých 6,5 km nevyskytuje, tedy až k Hunts Mesa na samotné hranici Monument Valley.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.• The Hub – 50 m vysoká osamocená věž, u základny obklopená několika obydlími Navajo. Za tímto útvarem se žádný jiný po dlouhých 6,5 km nevyskytuje, tedy až k Hunts Mesa na samotné hranici Monument Valley.• Totem Pole and Yei Bi Chei – jednosměrná smyčka pokračuje směrem k Rain God Mesa, na jih se před formací Thunderbird Mesa zvedají velké duny. Totem Pole je 150 m vysoký a 13 m široký červený pískovcový sloup směřující přímo vzhůru k nebesům. Je od vyhlídky poměrně dosti vzdálený a spolu s dalšími útvary, které jej obklopují, vytváří velmi těžce fotografovatelný objekt.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.• The Hub – 50 m vysoká osamocená věž, u základny obklopená několika obydlími Navajo. Za tímto útvarem se žádný jiný po dlouhých 6,5 km nevyskytuje, tedy až k Hunts Mesa na samotné hranici Monument Valley.• Totem Pole and Yei Bi Chei – jednosměrná smyčka pokračuje směrem k Rain God Mesa, na jih se před formací Thunderbird Mesa zvedají velké duny. Totem Pole je 150 m vysoký a 13 m široký červený pískovcový sloup směřující přímo vzhůru k nebesům. Je od vyhlídky poměrně dosti vzdálený a spolu s dalšími útvary, které jej obklopují, vytváří velmi těžce fotografovatelný objekt.• Totem Pole and Sand Spring – další zastávka je oficiálně vyhlídkovým bodem na Sand Spring a nedaleké rudo oranžové duny, ale stejně tak nabízí pěknou perspektivu Totem Pole a Yei Bi Chei.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.• The Hub – 50 m vysoká osamocená věž, u základny obklopená několika obydlími Navajo. Za tímto útvarem se žádný jiný po dlouhých 6,5 km nevyskytuje, tedy až k Hunts Mesa na samotné hranici Monument Valley.• Totem Pole and Yei Bi Chei – jednosměrná smyčka pokračuje směrem k Rain God Mesa, na jih se před formací Thunderbird Mesa zvedají velké duny. Totem Pole je 150 m vysoký a 13 m široký červený pískovcový sloup směřující přímo vzhůru k nebesům. Je od vyhlídky poměrně dosti vzdálený a spolu s dalšími útvary, které jej obklopují, vytváří velmi těžce fotografovatelný objekt.• Totem Pole and Sand Spring – další zastávka je oficiálně vyhlídkovým bodem na Sand Spring a nedaleké rudo oranžové duny, ale stejně tak nabízí pěknou perspektivu Totem Pole a Yei Bi Chei.• Artist´s Point – cesta se zde postupně zvedá k hraně plošiny a před námi se otevírají nekonečné kilometry rovné krajiny přerušené tu a tam, nám v tuto chvíli již dobře známými, formacemi West Mitten Butte, Merrick Butte a East Mitten Butte a ještě vzdálenějšími vrcholky a věžičkami kolem Monument Pass. Artist´s Point je pravděpodobně druhým nejpěknějším vyhlídkovým bodem na trase, ale mnohem řidčeji navštěvovaným, a tedy poklidnějším.

Názvy jednotlivých značených zastávek a útvary, které odtud máme možnost obdivovat:• The Mittens and Merric Butte – West Mitten Butte (Západní palčák nebo někdy se také uvádí Západní konvice), Merric Butte, East Mitten Butte (Východní palčák/konvice). Na pravé straně od silnice je plochá země ohraničena východním svahem stolové hory Mitchell Mesa, jež se nad okolní krajinu zvedá do výšky asi 330 m.• Elephant Butte (Sloní hora) – zde se silnice Valley Drive stáčí doprava a přibližuje se k masivu Elephant Butte. Útvar na první pohled slona příliš nepřipomíná, ale podoba se objevuje s odpoledními prodlouženými stíny. • Three Sisters (Tři sestry) – skupina tří tenkých věžiček, pozůstatek zerodovaného hřbetu táhnoucího se jižním směrem od Mitchell Mesa.• John Ford´s Point – mezi roky 1939 – 1960 použil Monument Valley jako scénu pro mnohé ze svých westernových filmů režisér John Ford. Jedním z často zabíraných míst bylo právě toto, označené jako zastávka č. 4, nesoucí režisérovo jméno. Dominantními masivy, které odtud máme možnost vidět, jsou Sentinel Mesa, West Mitten Butte, Big Indian, Merrick Butte a Castle Rock, Three Sisters/Mitchell Mesa, Elephant Mesa. John Ford´s Point je považován za jeden z nejlepších vyhlídkových bodů v parku, spolu s Artist´s Point (stop č. 9). • Camel Butte (Velbloudí hora) – zde cesta dosahuje svého nejvyššího převýšení a začíná pomalu spadávat dále na jih kolem okraje širokého pustého údolí Tse Biyi.• The Hub – 50 m vysoká osamocená věž, u základny obklopená několika obydlími Navajo. Za tímto útvarem se žádný jiný po dlouhých 6,5 km nevyskytuje, tedy až k Hunts Mesa na samotné hranici Monument Valley.• Totem Pole and Yei Bi Chei – jednosměrná smyčka pokračuje směrem k Rain God Mesa, na jih se před formací Thunderbird Mesa zvedají velké duny. Totem Pole je 150 m vysoký a 13 m široký červený pískovcový sloup směřující přímo vzhůru k nebesům. Je od vyhlídky poměrně dosti vzdálený a spolu s dalšími útvary, které jej obklopují, vytváří velmi těžce fotografovatelný objekt.• Totem Pole and Sand Spring – další zastávka je oficiálně vyhlídkovým bodem na Sand Spring a nedaleké rudo oranžové duny, ale stejně tak nabízí pěknou perspektivu Totem Pole a Yei Bi Chei.• Artist´s Point – cesta se zde postupně zvedá k hraně plošiny a před námi se otevírají nekonečné kilometry rovné krajiny přerušené tu a tam, nám v tuto chvíli již dobře známými, formacemi West Mitten Butte, Merrick Butte a East Mitten Butte a ještě vzdálenějšími vrcholky a věžičkami kolem Monument Pass. Artist´s Point je pravděpodobně druhým nejpěknějším vyhlídkovým bodem na trase, ale mnohem řidčeji navštěvovaným, a tedy poklidnějším.• North Window (Severní okno) – mezera mezi hranami Elephant Butte a Cly Butte. Zastávka je jednou z nejnavštěvovanějších vyhlídek parku.

• The Thumb (Palec) – zaoblený skalní útvar ve tvaru palce u východní hrany formace Camel Butte.

America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám