Hlavní obsah

Vodopády Iguacu - mohutná síla vodní krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo chce říci, že navštívil Brazílii nebo Argentinu, musí vidět vodopády Iguacu, rozsáhlé vodní kaskády na řece Iguassu. Mohutnost tohoto přírodního divu uchvátí každého turistu, který tuto lokalitu navštíví.

Článek

Vodopády Iguacu najdeme na hranici Brazílie (Cataratas do Iguacu) a Argentiny (Cataratas del Iguazú) přibližně 640 km od města Curitiba. Jejich jméno vzniklo z jazyka původních obyvatel Tupi - Guarani a znamená „Velká voda“  : Y – byl výraz pro dnešní slovo voda nebo řeka a GUASU – pak velká.

Vznik vodopádů se datuje na dobu přibližně před 150 milióny lety. Národní parky na obou stranách řeky vznikly před 2. světovou válkou. V letech 1984 a1987 byly vyhlášeny organizací UNESCO za světové dědictví.

Dnes tvoří vodopády až 275 menších částí. Největší a nejznámější z nich je Ďáblův chřtán, který dosahuje výšky až 90 metrů. Průměrný průtok vody je přibližně 1400 m3/s, nejvíce vody proteče většinou v říjnu, kdy je to téměř dvojnásobek průměru.

V obou národních parcích najdete velké množství vyhlídek, kde je možné pozorovat valící se masu vody z bezpečné vzdálenosti. Na obou březích jsou ale velmi oblíbené atrakce – plavba na rychlých člunech přímo do peřejí vodopádů. Zkušený kapitán dovede svou loď přímo pod některé z ramen vodopádů a turisté mohou doslova na vlastní kůži okusit, jakou má voda teplotu a jakou silou padá do koryta řeky.

Je až neuvěřitelné, jako cenu má pro lidstvo tato část světa. V přírodě, která je v okolí řeky, nalezneme některé druhy rostlin a zvířat, které nenajdeme již nikde jinde. I nezkušené oko běžného návštěvníka uvidí nosála nebo tukana v jejich přirozeném prostředí – bez výběhů a mříží. Zkušenější pozorovatelé mohou s trochou štěstí vidět vydru říční, orla, jaguára, pumu a různé druhy opic. Unikátní jsou rovněž i rostliny, které rostou všude kolem vás v takovém množství, že by mohla závidět i některá botanická zahrada.

Pokud se dostatečně nabažíte volnou přírodou a vodopády, můžete ještě na brazilské straně navštívit „Ptačí park“ a projít se mezi papoušky. Pro milovníky techniky je určitě zajímavý výlet k několik kilometrů vzdálené hydroelektrárně Itaipu Dam na hranicích Brazílie a Paraguaye, patřící v některých parametrech k největším vodním dílům na světě.

Alena Knotková - America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám