Hlavní obsah

Pokud měříme havajskou sopku Mauna Kea od báze, tak měří přes 10 000 m a je vyšší než Mt. Everest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vulkanická činnost uprostřed Pacifiku dala vzniknout sopečné hoře Manna Kea před necelým miliónem let. Láva začala vyvěrat v hloubce větší než 6 km pod mořskou hladinou a postupem času vytvořila horu, jejíž vrcholek se nachází ve výšce 4 205 m.n.m. V jazyce domorodců znamená její název Bílá hora, neboť v zimních měsících je její vrcholek pokrytý sněhem.

Článek

V minulosti byl vrchol hory Mauna Kena pro domorodce posvátný a jen největší náčelníci tam mohli vystoupit. Ve 20. století se stal vyhledávanou atrakcí pro turisty, přijíždějící na ostrov Hawaii. Ale zdaleka ne všichni se tam odváží podívat. Předně si potřebujete půjčit auto s vysokým obsahem motoru a 4x4, aby jste měli jistotu, že bude dobře táhnout i v příkrém stoupání na nezpevněné silnici ve výšce nad 4000 m.n.m.

Autor: Jan Kužel, America Tours

Mauna Kea

Místní cestovní kanceláře nabízejí noční výjezdy na vrcholek, spojené s pozorováním hvězd. V okolí sopky je naprosto čisté ovzduší a absolutní tma. Během této cesty vás čeká nevšední zážitek, kdy se můžete téměř dotýkat hvězd.

Výběr článků

Načítám