Hlavní obsah

Poděbrady - lázeňské město na Labi

Právo, Patrik Rozehnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná ani netušíte, že ke svému věhlasu přišly Poděbrady úplnou náhodou. Lázeňská historie tohoto města se začala psát v roce 1905, kdy kníže Hohenlohe z tamního zámku nechal hledat další pramen pitné vody, který měl zásobovat jeho sídlo.

Článek

Začalo se kopat na druhém zámeckém nádvoří a podařilo se dostat do značné hloubky. Když už skoro nikdo nevěřil, že se voda najde, vytryskl obrovský proud až do výšky druhého patra, silný jako stehno. To se alespoň píše v dobových záznamech - o jaké stehno šlo, už se ale neuvádí.

Tento pramen v dnešní době připomíná už jen kamenná deska s reliéfem na zdi zámku. Tak jak byly navrtávány další a další prameny, tento postupně slábl, až byl nakonec zaslepen. Přesto měl jeho nález pro Poděbrady obrovský význam. Do té doby malé městečko se stalo místem, kde měly vzniknout první české lázně. A to se také nakonec podařilo.

Zlatá éra

První lázeňská sezóna byla zahájena v roce 1908 a rok od roku začalo do středních Čech na břehy řeky Labe přijíždět čím dál více hostů. Jako houby po dešti rostly lázeňské budovy, kolonády a místa pro odpočinek a zábavu. Lázeňští hosté si dokonce už tehdy mohli vyjet na malou plavbu parníkem nazvaným Lázně Poděbrady. Dodnes jezdí po Labi jeho následovník v podobě lodi Král Jiří.

Zlatou érou prošly lázně v Poděbradech za první republiky. Tehdy byly postaveny velké lázeňské domy a upraven byl také park s kolonádou, která kryje jeden z pramenů klenbou. V té je umístěno 2300 skleněných čoček připomínajících hvězdnou oblohu. Pro potěchu hostů hrál k tanci třikrát denně na kolonádě lázeňský orchestr. Pro ty návštěvníky, kteří do Poděbrad mířili pravidelně, chystalo město každou sezónu různá překvapení - jedním z nich byla japonská zahrádka, voliéra nebo také známé květinové hodiny. Tento ukazatel času se stal součástí lázeňského parku před hotelem Libenský ve 30. letech minulého století. Časem k nim přibyl i trpaslík, který odbíjel každou celou hodinu do plechové muchomůrky. Dnes už je schován kousek od hodin pod mohutným stromem, ale nenechte se mýlit, stále s vervou aktivně klepe kladívkem do kloboučku velké červenobílé houby.

Po druhé světové válce lázně Poděbrady ve svém rozvoji trochu přibrzdily. Některé stavby byly opatřeny nevhodnými přístavbami, jiné byly zcela zničeny. Až po roce 1989 se město opět začíná rozvíjet, kolonáda se dostavuje novými lázeňskými domy a parku se vrací původní odpočinkový charakter.

Skleněné bohatství

Poděbrady ale nejsou jen lázně, město se na celém světě proslavilo také svým sklem. Letos slaví tamní sklárny už 130 let své existence. Jejich vznik byl vyvolán touhou dělat pěkné věci a také blízkým nalezištěm kvalitních písků, které jsou pro výrobu skla nezbytné. Dnes se tu vyrábějí vázy, sklenice, mísy i vánoční ozdoby putující do Mexika, Japonska i do Austrálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám