Hlavní obsah

Brusel má turisty rád

Právo, Mirka Rueda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O belgickém hlavním městě slyšíme v souvislosti s Evropskou Unií skoro pořád. Brusel něco nařídil, doporučil nebo v horším případě zakázal. Jak ale tohle město přijímá turisty? Zjistěte to při osobní návštěvě.

Článek

Brusel je město dvojjazyčné, oficiálně se tady mluví francouzsky a vlámsky. Na turisticky atraktivních místech v centru je zpravidla možné používat angličtinu, mimo hlavní trasy ji ale těžko využijete. Brusel je ale velmi kosmopolitní, vedle sebe žijí rozdílné kultury a na ulici jsou slyšet nejrůznější jazyky.

Kde začít

Návštěvu je nejlepší začít na historickém náměstí Grand Place s jeho zdobenými cechovními domy a gotickou radnicí. Při pohledu na desítky soch, ornamentů a dekorativních prvků na fasádě radnice, výzdobě a malbách na cechovních domech není divu, že Grand Place, sloužící původně jako tržiště, je pokládáno za jedno z nejhezčích v Evropě. Z cechovních domů jsou dnes muzea či restaurace. Dá se tak tady navštívit i Muzeum čokolády a kakaa nebo třeba piva. Těžko říci, které z nich je populárnější, Belgie je svou čokoládou a klášterními pivy známá po celém světě.

Z náměstí se nenápadnou uličkou vedoucí na jih vydají turisté k dalšímu cíli. Manneken Piss, známý "čurající chlapeček", je spolu s Atomiem typickou značkou Bruselu a patří k němu asi tak jako Eiffelova věž k Paříži nebo Big Ben k Londýnu. Při zvláštních příležitostech obléká Manneken Piss rozličné kostýmy a oblečky. V dubnu roku 2004 se předvedl dokonce ve slovenském detvianském kroji. Říká se dokonce, že při některých speciálních akcích nečurá Manneken Piss vodu, ale pivo!

Severní východ z náměstí vede k další známé atrakci - Královským galeriím Svatého Huberta (Saint-Hubert Royal Gallerie). V polovině 19. století to byly nejdelší, nejvyšší (8 metrů), nejlépe zdobené a osvětlené galerie na světě, a to díky obrovské prosklené střeše o délce 200 metrů. Od počátku je obyvatelé Bruselu přijímali s nadšením, dnes jsou tady luxusní obchody, kavárny a cukrárny. Ve věčně vlhké Belgii jsou královské galerie ideálním místem k úniku před deštěm a příjemnému posezení nad kávou.

Národní jídlo

Z královských galerií se vydejte uličkou Rue des Bouchers. Tady se skrývají jedny z nejvyhlášenějších restaurací v Bruselu, které nabízejí belgické speciality. Dary moře, a především vyhlášené mušle, národní belgické jídlo. Sedí se ve ztemnělém nitru restaurace i venku na ulici u typických stolečků, tak oblíbených ve francouzské a belgické kultuře. Nejznámější restaurace v Bruselu se ovšem nachází jinde, na náměstí Place Roupe 23, nedaleko centra. Comme Chez Soi je od počátku svého založení vyhlášená vynikající kuchyní, nedávno se dostala na seznam padesáti nejlepších restaurací na světě.

Při návštěvě Bruselu není možné vynechat ani další významný monument města, jakým je Atomium. Je na planině Heysel na okraji města. Budova postavená při příležitosti Světové výstavy v roce 1958 symbolizuje mnohokrát zvětšenou molekulu železa. V blízkosti Atomia se také nachází Bruparck - atraktivní zábavní park pro celou rodinu. Děti budou nadšeny návštěvou Mini Evropy i aquaparku Océade. Brussel má zkrátka pro každého něco.

Čokoláda

Brusel a Belgii vůbec není možné opustit bez suvenýrů v podobě zdejší lahodné čokolády. Mezi nejznámější a nejvyhlášenější výrobce čokolády patří Godiva, která má více než sedmdesátiletou tradici a zakládá si na své ruční výrobě. Recepty jsou přísně střeženy.

Čokoládu lze koupit po jednotlivých pralinkách a kouscích a nechat si je zabalit do úhledného balíčku. Ceny se pak počítají dle váhy, za 0,5 kg čokolády se platí zpravidla kolem 20 eur. Za originální bonboniéru 20-25 eur. Čím vyhlášenější značka, tím vyšší ceny.

Krajka

Vyloženě ženskou záležitostí je belgická krajka. Už císař Karel V. rozhodl, že výroba krajky by měla být povinná přinejmenším pro dívky vychovávané v klášterech. Krajka na límečcích a rukávech se brzy dostala do módy a obchodování s ní bylo v 18. století na vrcholu.

Dnes je belgická krajka spíše turistickým suvenýrem, její výrobou se však zabývají stále jen ženy a kvalita je stejná jako v dobách renesance. Ceny krajkového zboží se odvíjejí od pracnosti a náročnosti, provedení a velikosti výrobku. Krajkové záložky do knihy lze pořídit už za necelých 5 eur, za kapesníček si obchodník napočítá 8 až 9 eur.

Doprava
Autem cesta trvá z německých hranic průměrně 9 hodin. Obvyklá trasa vede přes Norimberk na Würzburg, Frankfurt nad Mohanem, Köln, Aachen a odtud na belgické Liége a Brusel.
Autobusem linkami Eurolines, Bohemia Lines nebo například se Student Agency. Zpáteční jízdenky se pohybují od 950 do 2500 Kč. Cesta trvá z hranic s Německem obvykle 10-12 hodin. Autobusy jezdí pravidelně několikrát týdně, většinou se jede přes noc.
Letecky nejnověji a nejlevněji vás do Bruselu dopraví letecká společnost Smart Wings. Letenky z Prahy lze pořídit už od 400 Kč (bez poplatků). Do Bruselu létá také ČSA, Lufthansa nebo KLM, zde už se ceny pohybují v tisících Kč.

Restaurace "Jako doma"

  • Restauraci Comme Chez Soi založil jako malý rodinný podnik v roce 1926 George Cuvelier. Díky výtečné kuchyni si hosté pochvalovali, že se zde jí jako doma, což dalo restauraci název. Comme Chez Soi znamená "Jako doma".
  • Podnik se později přestěhoval na své dnešní místo na náměstí Place Rouppe a od počátku mu šéfuje stejná rodina. Ačkoli se dědil po dcerách, jejich manželé se do vedení restaurace vždy zapojili. V kuchyni vládnou Pierre Wynants a Lionel Rigolet, hosty vítají manželky - Laurence Rigoletová a Marie-Therése Wynantsová.
  • Návštěvníky jsou v týdnu hlavně byznysmeni, kteří si zde během obědů a večeří domlouvají obchody a dojednávají smlouvy. Běžní movitější Belgičané navštěvují restauraci spíše o víkendech.
  • Jídelní lístek a menu se mění pravidelně šestkrát do roka. Vaří se tady výhradně belgické speciality, obvykle z darů moře a ryb, nechybí jehněčí a vybrané pochoutky. Klasické menu za 67 eur (mimochodem nejlevnější menu v restauraci) zahrnuje například předkrm ve formě šunkové pěny z Arden a holubí pěny nebo čirou toskánskou polévku se zeleninou, hlavním chodem je jehněčí kýta zapečená s koriandrem, sladkou zeleninou a máslem s kmínem a skořicí. Nakonec se podává sýr, případně dezert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám