Hlavní obsah

Chorvatsko: Z ostrovů až do vysokých hor

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozvalo se plesknutí a na skále za mnou se rozstříkla červená barva. Tentokrát jsem měl štěstí, ale protivník měl dobrou mušku. Za pár minut jsem se plazil na nedaleké obvaziště. Prostřelené rameno, jako ostatně všechna zranění, se léčí panákem travarice. Nechat se postřelit byla vlastně jediná možnost, jak se ke kořalce dostat.

Článek

Byl jsem v horách třetí, poslední den. Těch zbývajících dvacet lidí tam stráví ještě deset dní. Budou pokračovat v právě probíhající paintballové hře na četníky a bandity, která je každodenním uvolněním při náročném nácviku přežití v horách.

Za ty dva předchozí dny jsme se mj. naučili, že osli jsou moudrá zvířata a že nejsnadnější je jít po stezkách, které v horách vyšlapali. Víme už, které rostliny mají hluboké, do skály zapuštěné kořeny, takže se o ně v kluzkém terénu lze zachytit, víme, jak vypadá hornina, která se drobí a jak ta, do níž lze bezpečně zatlouci skobu.

Lezli jsme po skalách a slaňovali, rozdělávali oheň za pomoci dvou dřívek, suché trávy a provázku, učili jsme se rychle zřídit suchý a bezpečný úkryt, když uhodí bura, prudký studený vítr z vnitrozemí. S dvaceti kilogramy na zádech jsme putovali po úzkých cestičkách nahoru a dolů.

Na křídle k moři

 Můj pobyt v horách končil. Rozloučil jsem se s ostatními, nechal se navléci do pevného postroje a s připraveným rogalem jsem s jedním z instruktorů čekal na příhodnou chvíli ke startu. Zanedlouho jsme se v tandemu vznášeli vysoko nad úbočím Biokova a pomalu jsme se snášeli k pobřeží Jadranu.

Po přistání následoval rychlý přesun na základnu Bravo na ostrově Brač, kde se odehrávalo něco podobného jako v horách, jenže ústředním tématem bylo potápění a pobyt na moři. Kdo měl zájem, mohl si udělat potápěčský kurz, jiní - tak jako já - chtěli jen nahlédnout pod hladinu.

Příprava byla krátká, bezpečnostní opatření důkladná. Cestou do hlubiny mě instruktor každou chvíli zastavil, zacpaným nosem jsem musel vyrovnávat tlak a gestem potvrzovat, že se cítím normálně. Ponořili jsme se do patnácti metrů, podíval jsem se na podmořské útesy, divil se rybám, které z nás měly spíš legraci než strach, a pomalu jsme se vraceli na hladinu.

Ti, kteří už nějaké zkušenosti s potápěním mají, vyrazili s instruktory k vraku lodi, potopené v roce 1930, nebo do míst, kde jsou k vidění řecké amfóry ze 4. stol. př. n. l.

Na pevné zemi

I tentokrát jsem opustil základnu předčasně a vrátil se na pevnou zemi. Času nebylo nazbyt, a tak jsem si musel nechat ujít noční dobývání základny útočníky z moře - další painballovou kratochvíli - nebo třeba seskok padákem.

Ve Splitu čekal džíp a znovu jsme vyrazili do hor. Tentokrát to bylo spíš podhůří. Cestou necestou jsme projížděli krajem zarůstajících úzkých cest, opuštěných a rozpadajících se horských vesnic, zplanělých vinic a olivových sadů.

V osadě Radošič se proces rozpadu zastavil. Bratři Ivan a Marko Škopljancovi koupili několik kamenných domů a spolu s těmi svými je spojili v ekologické a národopisné zařízení, kde se návštěvník může ubytovat, v typické konobě ochutnat krajové speciality, půjčit si horská kola nebo koně a vydávat se na vyjížďky po kraji.

Nejen pláž a moře

V posledních letech se Chorvatsko snaží obohatit svou prázdninovou nabídku v mnoha směrech. Nacházet a nabízet nové lokality nejen na pobřeží, nabízet aktivní dovolenou při provozování sportovních a dalších činností, včetně těch adrenalinových.

Souvisí to s tím, že mnozí se Chorvatsku vyhýbají právě proto, že ho mají spojené s lenošením u moře, což je pro ně málo. Dalším důvodem je snaha prodloužit letní sezónu z nynějších zhruba čtyř měsíců alespoň na šest. Bez významu není pokus nabídnout podíl na ziscích z turismu i těm podnikatelům, kteří nesídlí přímo na pobřeží.

To všechno dohromady nabízí zájemcům příležitost strávit na Jadranu či v jeho blízkosti hodně zajímavou a neobvyklou dovolenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám