Hlavní obsah

Tisíce světlušek vytváří v mexické rezervaci oslnivou podívanou

Novinky, mšv

Nevšední představení mohou zhlédnout turisté v Mexiku. V přírodní rezervaci nedaleko města Nanacamilpa se jim každé léto naskýtá pohled na tisíce světlušek „tančících“ ve tmě. Zhruba 40 minut trvající rituál nemá na světě prakticky obdoby, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Světelná podívaná se koná v rámci namlouvacího rituálu.

Článek

„Když jsem tohle místo navštívila poprvé, neočekávala jsem, že uvidím tolik světlušek. Je úchvatné vidět, jak se les za tmy v jednu stejnou chvíli rozsvítí, hotový sen,“ tvrdí profesorka z Mexické národní autonomní univerzity Tania López Palafoxová. Podívanou lze zhlédnout během července a srpna, kdy mají světlušky druhu macrolampsis palaciosi pářící období. Hledají zalesněné a vlhké oblasti, kde potom začíná fascinující rituál.

V rezervaci Piedra Canteada, asi dvě hodiny od Mexico City, se světlušky staly velkou turistickou atrakcí, která vdechla život místní hroutící se ekonomice. „Zdejší lesy jsou tvořeny nejčastěji borovicemi a duby, je to velmi vlhká oblast, obzvlášť během léta. Na zemi je spoustu spadaného listí, což vytváří pro světlušky ideální podmínky,“ vysvětluje Palafoxová.

Rezervace zažila svoji renesanci v roce 2011, kdy místní podnikatelé začali turisty na světlušky lákat. Dnes se na ně přijede podívat ročně až 50 tisíc lidí, často obyvatelé Mexico City, kteří míří během víkendu do přírody. Každou noc pak mohou vyrazit s průvodcem sledovat světelnou show. Začíná kolem osmé a trvá i 40 minut.

Přesné, jak hodinky

„Světlušky vyluzují světlo pomocí chemických reakcí, k nimž dochází v jejich těle. Spouštěčem je interakce různých molekulárních sloučenin, například luciferinu a luciferázy, což jsou enzymy umožňující při kontaktu s kyslíkem bioluminescenci,“ vysvětluje profesorka. Dodává, že pomocí světla dokážou světlušky rozlišovat mezi samci a samicemi, ale také mezi ostatními druhy. Jedná se také o výstražný signál predátorům. Světlo je samozřejmě i formou sexuální komunikace.

Foto: Profimedia.cz

Ročně přitáhnou světlušky asi 50 tisíc návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Obzvlášť působivě vypadá přírodní show na snímcích.

Životní cyklus světlušky macrolampsis palaciosi trvá asi rok. „Světelná show, které každé léto můžeme přihlížet, je aktivitou zejména samců. V jeden čas se na jednom prostoru rozzáří těla tisíců světlušek, skoro by se podle nich daly řídit hodinky,“ uvedla Palafoxová. Podívaná podle ní není ničím jiným než pokusem najít si partnerky. Jakmile se to samcům podaří, zhasnou.

Odborníkům nicméně dělá starosti, že populace světlušek po celém světě klesá z mnoha důvodů. Jsou jimi třeba světelné znečištění nebo užívání pesticidů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám