Hlavní obsah

V Jordánsku mají nové vojenské muzeum. Leží na dně moře

Novinky, mšv

Neobvyklé muzeum otevřeli na konci července v Jordánsku. Vystavena je v něm vojenská technika - tanky, vrtulníky nebo auta, hlavní zajímavostí však je, že exponáty leží na dně Rudého moře u města Akaba. Úřady doufají, že neotřelá atrakce přiláká do oblasti více návštěvníků, uvádí server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Tanky a další vojenská technika imitují bojovou formaci.

Článek

Podvodní muzeum je určeno hlavně potápěčům, i těm amatérským. Najdou v něm devatenáct vyřazených vojenských strojů, kromě již zmíněných třeba i protiletecký kanón nebo vojenský jeřáb. Objekty jsou naaranžovány podél korálového útesu a mají imitovat bojovou formaci, jak uvedl jordánský Úřad pro zvláštní ekonomickou zónu (Aseza).

Odklonit na alternativní místa

Podvodní vojenské muzeum si klade za cíl přinést návštěvníkům nový druh zážitku, který spojuje sport, životní prostředí a v podstatě i kulturu. Objekty si kromě potápěčů mohou prohlédnout také výletníci na loďkách s proskleným dnem.

Foto: Profimedia.cz

Na dně najdou návštěvníci muzea celkem 19 objektů.

Rudé moře je mezi potápěči velmi oblíbené, je to zejména kvůli množství korálových útesů — třeba pro Evropany jde o nejbližší exotické moře.

V prohlášení Aseza uvedla, že z toho důvodu odstranila z vojenské techniky nebezpečné součástky, které by mohly být hrozbou pro místní organismy. Objekty mají posloužit pro tvorbu umělých korálových útesů, čímž by se turisté odklonily na alternativní místa, aby měly skutečné korálové útesy čas na zotavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám