Hlavní obsah

Nejtyrkysovější atrakce Islandu má srdce ukryté 2000 metrů pod zemí

Novinky, Jakub Kynčl (Reykjavík)

Navštívit Island a nezavítat do Modré laguny, to je jako navštívit Neapol a neochutnat tamější pizzu. Nikdo vám za to hlavu neutrhne, ale poplácání po zádech také nečekejte. Možností koupání v termálních vodách je na Islandu mnoho. Modrá laguna je však jen jedna a její uhrančivě tyrkysová barva není jediným důvodem, proč ji mají snad úplně všichni ve svých cestovních itinerářích.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Není těžké si najít zákoutí, kde budete skoro sami. Laguna je totiž poměrně rozlehlá.

Článek

Pohledem dnešního masového turismu leží Modrá laguna na zcela ideálním místě. Trochu stranou, aby alespoň malá část lidí zůstávala v místním hotelu, ale zároveň v pohodové dojezdové vzdálenosti ze dvou klíčových míst. Z letiště v Keflavíku jste tam autem za méně než 20 minut a z centra Reykjavíku zhruba za 40.

V 80. letech minulého století se na povrchu ve zdejší měsíční krajině vytvořilo tyrkysové jezírko, které se navzdory odhadům geologů posléze nevsáklo. Místní se tam postupem času naučili chodit. Někteří jen za odpočinkem, jiní i za údajnými léčebnými aspekty této vody. Vědecké studie posléze potvrdily léčivé účinky a bylo jasné, že toto místo nezůstane davům ukryté navěky.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Barva vody v Modré laguně uchvátí na první pohled.

A skutečně, v roce 1999 postavili na místě maličké původní laguny moderní lázeňské centrum, ke kterému o šest let později přibyl i hotel zaměřený na léčbu hostů trpících lupénkou. Dnes je Modrá laguna jednou z nejpopulárnějších placených atrakcí Islandu vůbec. A co tam tedy na vás 20 let po otevření spa centra čeká?

Rezervace v letní sezóně? Vhodná

Předně byste si měli udělat rezervaci dopředu, protože se vám jinak může dost dobře stát, že se dovnitř nedostanete. Limit maximálního počtu návštěvníků zajišťuje to, že se pobyt v tyrkysové koupeli nepromění v nepříjemnou davovou záležitost, a zejména během letní sezóny je dobře, že tomu tak je.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Modrá laguna je jednou z nejpopulárnějších atrakcí na Islandu.

Na výběr máte vyjma opravdu drahého exkluzivního vstupu mezi dvěma rozumně dostupnými – základním Comfort a o něco dražším Premium. Ten se přitom docela vyplatí, protože dostanete navíc župan, první nápoj v komplexu máte zdarma, a navíc si dosyta užijete i nejrůznějších pleťových masek, které si lidé obvykle velmi pochvalují.

Foto: Mapy.cz

Modrá laguna je dobře dostupná jak z letiště v Keflavíku, ze kterého tam dokonce přímo jezdí autobusová doprava, tak i z Reykjavíku.

Počítejte s tím, že za vstup zaplatíte zhruba 2000 až 2500 korun, v závislosti na tom, kdy na místo dorazíte. Výrazněji ušetříte, pouze pokud byste přišli těsně před koncem otevírací doby. Místní specialitou je pak podvodní masáž. A pokud chvílemi uslyšíte trochu zvláštní drnčivý zvuk, nelekejte se. To se jen s pomocí speciální techniky dostává voda z hloubky až 2000 metrů na zemský povrch.

Slušné chování neuškodí

Modrá laguna rozhodně není žádný dobře ukrytý poklad. Ví o ní totiž skoro každý a po celé zemi je daleko více nejrůznějších termálních koupelí, za které mnohdy nemusíte ani platit. Jenže vynechejte místo, které je pravidelně zařazováno do seznamu těch nejvýjimečnějších na světě, kde si můžete dopřát uklidňující a léčivé koupele...

Velké množství českých cestovních kanceláří využívá blízkosti letiště, a poznávací zájezdy po Islandu tak často zakončuje krátce před zpátečním letem právě v Modré laguně. Je to praktické, ale potkat zde podobnou „rozjetou” skupinku není žádný med. Osobně prověřeno. Třeba ale některým našim turistům časem dojde, že mluvit česky na místní zaměstnance, kteří jim servírují nápoje a dávají pleťové masky, nejenže není vtipné, ale je to hlavně vrchol buranství. Třeba. Časem.

Tipy pro cestu na Island

Na Islandu se platí islandskými korunami, 1000 ISK je asi 180 českých korun.

Nejoblíbenějšími měsíci pro návštěvu Islandu jsou červen až září.

Na Islandu je v letním období o dvě hodiny méně než v ČR. Průměrná teplota i v nejteplejších letních měsících zřídka stoupá nad 12°C.

Nejlevnějším přímým letem se v sezóně z Prahy na Island dostanete s Českými aeroliniemi. Zpáteční letenka stojí od pěti tisíc korun, v letadle strávíte v obou směrech necelé čtyři hodiny.

Pokud chcete vidět především oblíbenou cestovatelskou ochutnávku Islandu přezdívanou Zlatý okruh, kde nechybí národní park, gejzír ani vodopády, stihnete ji v rychlosti za prodloužený víkend. K zevrubnějšímu projetí ostrova si vyhraďte alespoň dva týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám