Hlavní obsah

Operace Noční hlídka začala v Nizozemsku

Novinky, Taťána Marenčíková

Zní to trochu jako z bondovky, odkaz na knihu z ikonické zeměplošské série fantasy Terryho Pratchetta, populární ságu Píseň ledu a ohně G.R.R. Martina či album britské rockové skupiny King Crimson. Noční hlídka je prostě okřídlené spojení s mnoha významy. Tentokrát se ale jedná o ten nejstarší - barokní obraz od samotného Rembrandta, který v zemi tulipánů projde rekonstrukcí. A to v přímém přenosu.

Foto: Erik Smits, Rijksmuseum

Rembrandtova Noční hlídka bude restaurována před zraky celého světa.

Článek

Restaurování patří k uměleckým dílům podobně jako gin k toniku, nebo štětec k malíři, jedno bez druhého si lze představit jen stěží. U vzácných děl s cenou v řádu milionů se pak jedná o bedlivě střežený proces zahrnující ty nejlepší odborníky a nejmodernější techniku.

Obvykle se vše koná za zavřenými dveřmi v pečlivě kontrolovaných podmínkách. Dílo bývá převezeno a jeho místo obsadí kopie. To návštěvníci amsterdamského Rijksmuzea nejenže o pohled na Rembrandtovu Noční hlídku nepřijdou, ale v červenci budou mít dokonce možnost nahlédnout restaurátorům pod prsty.

Kolem jednoho z nejvýznamnějších děl vůbec totiž vyrostla „obří skleněná klec“. Pokud zrovna nemáte cestu do holandské metropole, ale přesto byste chtěli být svědkem nevšední umělecké události, nemusíte zoufat. Muzeum celý proces přenáší online po internetu.

Foto: Rijksmuseum

Noční hlídka je dílem nevyčíslitelného významu.

Takzvaná Operace Noční hlídka má být největším a nejúplnějším výzkumem obrazu v celé jeho historii. Podle ředitele Rijskmuzea, kterým je Taco Dibbits, přijde dílo každoročně obdivovat více než dva a půl milionu lidí. „Patří“ prý tak trochu všem Nizozemcům a potažmo celému světu, a proto podle něj mají také všichni právo vidět, co se s ním bude dít. Po bedlivém prozkoumání bude přistoupeno k samotné restauraci.

Obraz nedozírné ceny

Noční hlídka dnes zdaleka nevypadá tak, jako když byla v roce 1642 dokončena malířem, který se jmenoval Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Původní název díla zněl podle námětu: Posádka kapitána Franse Banninga Cocqa a Willema van Ruytenburcha. Označení Noční hlídka získalo pod mylným dojmem, že znázorňuje noční scénu. Tmavý nátěr byl však domalován dodatečně a při restauraci ve 40. letech 20. století byl odstraněn.

Zajímavosti o Rembrandtově Noční hlídce

Dílo bylo dokončeno v roce 1642, ale není jasné, jak dlouho na něm mistr pracoval. Jednalo se však minimálně o rok, pravděpodobnější je delší časový úsek.

Obraz váží 337 kilogramů.

Během II. světové války bylo dílo uschováno v jeskyni u města Maastricht.

Rembrandt byl mistrem šerosvitu - kontrastů světla a stínu, což Noční hlídka mistrně reflektuje.

Vyobrazené figury, předměty i použité barvy mají symbolický význam a odkazují k vítězství a historickým okolnostem.

Dílo prošlo i dalšími změnami, přestože má úctyhodné rozměry (363 x 437 cm), původně bylo ještě větší. V roce 1715 byl při přesunu na amsterdamskou radnici obraz ořezán. Utrpěl také několika útoky vandalů, po kterých následovala náročná restaurování. Postupně došlo přes veškerou snahu ke změnám barevných odstínů. Jak nejlépe obnovit ty původní a přes násilné zásahy zachovat umělecký skvost pro další generace, má za úkol zjistit právě probíhající výzkum. O nedozírném významu a ceně díla není třeba spekulovat, nebude prý totiž nikdy prodáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám