Hlavní obsah

Kolumbijské Ztracené město střeží džungle. Spatří ho jen ti nejvytrvalejší

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukryto hluboko v kolumbijské džungli leží Ztracené město. Ciudad Perdida jako mnoho dalších míst v Latinské Americké dokládá svědectví o kulturách předkolumbovské éry. Na rozdíl od nejslavnějších a mnohem mladších indiánských ruin Machu Picchu v Peru je tu ale skoro liduprázdno, protože mnoho návštěvníků odrazuje odlehlost místa, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

K indiánskému městu vede několikadenní cesta.

Článek

Město, kterému lidé z kultury Tayrona přiřkli původně jméno Teyuna, je více než 1000 let staré a srovnání se slavnějším Machu Picchu se zřídkakdy vyhne, zejména proto, že obě památky jsou situovány na hoře.

Liší se ale v mnohém. Na rozdíl od ruin v peruánských Andách je Ciudad Perdida mnohem hůře přístupné, ukrývá se v džungli pohoří Sierra Nevada de Santa Marta, a turisté si musejí cestu poctivě vyšlapat při náročné několikadenní túře.

Foto: Profimedia.cz

Ciudad Perdida tvoří skoro 170 teras.

Trek se může zdát o to komplikovanější, že na něm musejí být lidé doprovázeni licencovaným průvodcem, aby se v džungli neztratili. Není ovšem nic těžkého na tom si ho zarezervovat.

Objevili ho lupiči

Ztracené město bylo objeveno relativně nedávno, nejprve místními lupiči pokladů v roce 1972, kteří náhodou narazili na kamenné schody vedoucí na horu. Nálezu se rozhodli samozřejmě využít ve svůj prospěch a lokalitu začali rabovat. Úřady se o existenci města dozvěděly až o tři roky později, když se na místním černém trhu začaly objevovat předměty pocházející právě z Ciudad Perdida.

Archeologická oblast se po probádání stala i turistickou lokalitou, leč určenou jen těm nejvytrvalejším. Cesta do Ztraceného města je sice dlouhá jen nějakých 52 kilometrů, vede však náročným terénem plným stoupání, klesání a kvůli rozložení treku na více dní je nutné spát v džungli společně s dotěrným hmyzem. To mnohé turisty může odradit a raději si zvolí nějaké dostupnější předkolumbovské místo: třeba zrovna Machu Picchu.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníky v poslední etapě zavedou na naleziště kamenné schody.

Město bylo podle archeologů založeno kolem roku 800, sestává se ze série 169 teras zasazených do úbočí hory. Místo bylo velmi strategické, někdejším obyvatelům umožňovalo výhled do krajiny, ale i možnost využívat všechny přírodní zdroje. Podle všeho tu žilo až 5000 lidí.

Soudobí indiáni, potomci lidu Tayrona, tvrdí, že o místu věděli ještě před jeho oficiálním objevením, ale drželi to v tajnosti, snad se báli, aby turisté a zloději naleziště zcela nezničili.

Foto: Profimedia.cz

Z vrcholu Ztraceného města se otevírá pěkný výhled do okolí.

Pravda, Ciudad Perdida sice nenabízí tak pitoreskní okolí jako Machu Picchu, přesto je krajina úchvatná a milovníky přírody nadchne. Celá oblast je obklopená horami a hustou džunglí, kde se těm pozornějším podaří spatřit třeba některého jejího obyvatele, ať už lenochoda, tapíra, opice nebo i tukany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám