Hlavní obsah

Nejstarší strom v Británii může uhynout. Turisté z něj lámou větve

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté mohou zapříčinit uhynutí nejstaršího stromu ve Velké Británii. Jeho stáří se odhaduje na 3000 až 5000 let, podle všeho by za dalších 50 let už ale nemusel existovat. Přestože je obehnán zdí, lidé ji často přelézají, lámou ze stromu větve a berou si je na památku nebo na ně připevňují stuhy, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší britský strom může kvůli turistům zahynoutVideo: Reuters

 
Článek

Tis červený, kterému se říká Fortingall Yew, je starší než drtivá většina člověkem postavených památek v Británii. Je to ale opět zase člověk, který může způsobit i jeho zkázu. Podle strážce stromu Neila Hoopera je kvůli turistům v opravdu bídném stavu. Místo toho, aby si ho lidé v poklidu prohlíželi, tak ho poškozují, aniž by si uvědomovali, jaké dopady může jejich konání mít.

„Útočí na ten nebohý strom, který je z toho ve stresu. A není kvůli tomu teď ve zrovna dobré kondici,“ uvedla koordinátorka organizace Tayside Biodiversity Community Partnership Catherine Lloydová. Podle Hoopera není možné s jistotou říct, kolik návštěvníků strom poškodilo, ale rozhodně utrhli nějaké výhonky nebo zlomili větve. Velkým problémem jsou také lidé, kteří šplhají na zeď a na větve připevňují různé stuhy nebo korále.

Semena se zasadí

Aby zůstala prastará odrůda tisu červeného i nadále živá, semena ze stromu budou zasazena na nejrůznějších místech, včetně Královské botanické zahrady v Edinburghu. „Je neuvěřitelné, čeho všeho byl svědkem jediný strom. Podíváte se na něj a uvědomíte si, že stál nějakých tisíc let před tím, než se Římané prohnali Skotskem. A při tom o stromu víme tak málo,“ řekla Lloydová.

Strom Fortingall Yew se nachází u kostelíka ve skotské vesničce Fortingall. Patří k těm nejstarším v Evropě, ještě větším rekordmanem je smrk ztepilý přezdívaný Old Tjikko ve Švédsku. Jeho kořenový systém je prý až 9500 let starý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám