Hlavní obsah

Německou Kostnicí na kole

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bleděmodré nebe nad Bodamským jezerem zrůžovělo a do přístavu v centru německé Kostnice vplula při západu slunce poslední z výletních lodí toho dne. Minula devítimetrovou sochu Imperie, jednu z novodobých atrakcí města, jejíž instalaci v roce 1993 doprovázel skandál.

Foto: Tourism Konstanz/Dagmar Schwelle

Kostnice leží na březích Bodamského jezera.

Článek

Imperie, žena vnadných tvarů, byla totiž vznešenou kurtizánou. Sochař Peter Lenk posadil na jednu z jejich dlaní nahého císaře s korunou na hlavě, na druhou nahého papeže s tiárou na hlavě. Oba mají velikost loutek. Socha nabízí řadu výkladů toho, co symbolizuje.

Žádný z možných významů se však nelíbil představitelům církve, ale ani řadě lidí, kteří v Kostnici žijí. Chtěli, aby město odstranilo tu pobuřující sochu. Imperia však stojí na soukromém pozemku Německých drah. A jejich vedení rozhodlo, že zůstane stát u vjezdu do přístavu. Nikdo jim nebude mluvit do toho, co mají mít na svém pozemku. A tak tam Imperie stojí dodnes. Už neprovokuje tolik jako před lety. Stala se spíš jednou z místních zajímavostí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Socha Imperie byla ve své době poměrně kontroverzní.

Báječný středověk na talíři

Seděl jsem na letní terase u středověké budovy, ve které se odehrával kostnický koncil (Konzilgebäude). Stojí hned vedle přístavu. Zdejší restaurace nabízí středověká jídla v moderní úpravě. Objednal jsem si hovězí roštěnku. Byla voňavá a krásně měkká. Tmavá sladkokyselá omáčka jí dodala příjemně aromatickou chuť. S přílohou na způsob chlupatých knedlíků byl ten středověk báječný.

Po večeři jsem si šel prohlédnout budovu. Nosníky a stropy z masivních dubových trámů působí v rozlehlých vybílených sálech impozantním dojmem. Ještě dnes, po víc než 600 letech. Celá stavba navíc stojí na stovkách dubových pontonů, podobně jako řada dalších budov v centru města. Půda na břehu jezera byla kdysi podmáčená.

Foto: Petr Veselý, Právo

V katedrále Münster byl Jan Hus odsouzen k upálení.

Mohutná katedrála Münster, největší v Kostnici, ukazuje, jak bohatá byla zdejší církev, ale i město už ve středověku. To leželo na jedné z obchodních stezek, které vedly z Itálie na sever Německa. Krásně vyřezávaná dubová vrata, ale také točité schodiště v jedné z lodí uvnitř, oltář i tajuplná románská krypta pod ním, to všechno jsou věci, které stojí za vidění.

V této katedrále obvinili mistra Jana Husa z kacířství. Český kazatel však nebyl hlavním chodem kostnického koncilu, ale jen malým zákuskem. Svatí otcové se snažili vyřešit především církevní schizma, tedy vládu tří papežů najednou. Tříštila vliv církve a vnášela do jejího života chaos.

Koncil trval téměř tři a půl roku. Během nich se do města, které mělo pět až sedm tisíc obyvatel, nastěhovalo dalších patnáct tisíc lidí a v jedné chvíli jich tam prý žilo až padesát tisíc. Prostě praskalo ve švech. Také sem přijelo asi 700 prostitutek. Jestli do nich můžeme počítat i milenky a konkubíny, které si církevní otcové často vydržovali, není známo. Ale Kostnice se v té době stala pro spoustu mocných a bohatých pupkem Evropy.

Foto: Petr Veselý, Právo

Staré město nabízí množství malebných zákoutí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na první pohled zaujme i výzdoba některých domů.

Římskému králi Zikmundovi Lucemburskému, inteligentnímu, pragmatickému a občas i cynickému panovníkovi, který mluvil sedmi jazyky, se nakonec podařilo přesvědčit všechny tři papeže, aby abdikovali a církevní představitelé si mohli zvolit muže, který bude zase jednotně řídit církev. Absurdní bylo, že kvůli tomu musel uvrhnout jednoho ze vzdorovitých papežů do vězení, ve kterém koncil dříve držel mistra Jana Husa, než ho odsoudil a nechal upálit.

Foto: Petr Veselý, Právo

V tomto domě Jan Hus bydlel do svého zatčení.

Dům, ve kterém měl Jan Hus bydlet do svého zatčení, najdete v centru města, v Husově ulici, blízko jedné z hezky zachovalých městských bran. Říkají mu tady Hushaus. Koupil ho český stát. Fakt, že Hus bydlel jinde, nemění nic na významu tohoto církevního reformátora a jeho činů. Expozice s řadou interaktivních prvků, kterou najdete v Husově domu, se je snaží připomenout.

Ostrov jako nádherná zahrada

Vyrazil jsem z přístavu výletní lodí na nedaleký ostrov Mainau, který patří švédské šlechtické rodině Bernadottů. Proslavil se hlavně jako jedna nádherná zámecká zahrada. Ročně ho navštíví dva miliony lidí. Roste v něm spousta vzácných stromů: určité druhy cedrů, cypřiše nebo japonský javor katsura, ale i další unikáty. Třeba čínské sekvoje, prastaré stromy, které prý na zemi rostly už v časech dinosaurů.

Foto: Petr Veselý, Právo

Na ostrově Mainau najdete úchvatnou zahradu.

V každém ročním období tu kvetou trochu jiné druhy květin. Já jsem tu viděl stovky jiřin a hortenzií nejrůznějších barev i druhů. Zážitkem byl i tropický skleník s malým vodopádem, plný exotických motýlu. Žije jich tu kolem 120 druhů a pocházejí z různých koutů světa.

Na další nedaleký ostrov, Reichenau, jsem vyjel na kole. To je vůbec nejpraktičtější způsob, jak poznat Kostnici a její okolí. Cyklostezky jsou dobře značené, mají často asfaltový povrch a vedou tu převážně po rovině. Na ostrově jsou krásně zachované baziliky z roku 800 až 1100, ale také klášter založený roku 724, který se později stal jedním z významných center vzdělanosti. Najdete tu i bylinkářskou zahradu z 9. století a řadu dalších atrakcí. Celý ostrov je součástí světového dědictví UNESCO.

Foto: Petr Veselý, Právo

Tropický skleník je plný exotických motýlů.

Zpátky do Kostnice jsem se vrátil z nedalekého přístavu lodí. Když se na chvilku zakoukáte do vln Bodamského jezera, vidíte, že voda v něm je velmi čistá. V létě se v ní můžete vykoupat. Kolem jezera leží území tří států: Německa, Švýcarska a Rakouska. Vede kolem něj také 273 kilometrů hezky udržovaných cyklostezek. Kolo si můžete vzít i na loď, pokud si chcete zkrátit cestu nebo vybrat určitou část trati, třeba tu, která vede kolem populárních vinařství.

Užitečné informace

Nejpraktičtěji se jeví zajet do Kostnice autem. Je to přes 600 km z Prahy. Osvědčená je trasa kolem Mnichova přes Bregenz a švýcarský Kreuzlingen, která vede až do Bregenzu po dálnici.

Je možné tam zaletět i letadlem, do Friedrichshafenu, a odtud lodí do Kostnice, kde si můžete půjčit kola.

Řadu užitečných informací o městě najdete na webových stránkách Tourismus Konstanz.

Stojí za vidění:

Centrum starého města, včetně tržnice

Věž Rheintorturm z 15. století, stojí na nábřeží

Zemské archeologické muzeum, ve kterém je zajímavá hlavně sbírka památek z období starověkého Říma

Akvárium Sea Life v přístavu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám