Hlavní obsah

V New Yorku mají titěrné muzeum v nákladním výtahu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejmenších muzeí na světě mají v New Yorku. Ukrývá se za neoznačenými dveřmi v nákladním výtahu o rozloze něco málo přes tři metry čtvereční. Takzvané Mmuseumm funguje už od roku 2012 a expozici pravidelně obměňuje, vystavuje zdánlivě všední objekty z celého světa, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku mají mini muzeum v nákladním výtahuVideo: MMUSEUMM, Reuters

 
Článek

Šéf, kurátor a jeden ze zakladatelů muzea Alex Kalman instituci založil s dalšími dvěma přáteli. Společně toužili vymyslet něco nového a neobvyklého. „Šlo o to vytvořit expozici, která by byla spíše malá než velká, a v níž by byly předměty z celého světa,“ vysvětluje vznik titěrného muzea. „Umožňujeme lidem prozkoumat velké myšlenky skrze malé objekty. Nejhezčí je pozorovat, jak vše na návštěvníky působí a vyvolává v nich otázky,“ doplňuje.

V současné expozici jsou k vidění třeba předměty, které nesli lidé ve chvíli, kdy byli postřeleni policií, nebo také exponáty vytvořené vězni. „Myslím, že lidé jsou velmi zvědaví a chtějí něco nečekaného. Neměli by při tom zkoumat jen v místech, která jsou k tomu určená, měli by být na pozoru všude, a i k takové večerce přistupovat jako k muzeu,“ myslí si Kalman.

V minulosti se v muzeu vystavovaly například předměty nalezené v Tichém oceánu, zapomenuté dokumenty z kopírek nebo podomácku vyrobené zbraně. Vzhledem k malé rozloze si expozici mohou naráz prohlížet pouze tři lidé. Aktuální výstava se návštěvníkům zpřístupní v pátek 26. dubna.

Pravděpodobně vůbec nejmenší muzeum světa mají v britské vesničce Warley, kde se před třemi lety otevřelo v typické červené telefonní budce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám