Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte jarní tvořivé dílny, zkuste si lukostřelbu

Novinky, mšv

Nadcházející víkend se ponese ve velikonočním duchu, přestože jsou svátky až za týden. Nachystejte se dopředu, upleťte si vlastní pomlázku, naučte se různým technikám zdobení kraslic nebo si prostě jen dejte s dětmi mazanec. Pokud si chcete vyzkoušet něco netradičního, nabízí se lukostřelba.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste si s dětmi lukostřelbu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Velikonoční jarmark

Blížící se svátky jara můžete o víkendu oslavit v Toulcově dvoře. Budete mít možnost nakoupit si velikonoční dekorace a další zboží, těšit se můžete také na řemeslníky, kteří vám předvedou svůj um. Děti mohou navštívit dílničky, ve kterých si vyrobí píšťalku, pomlázku nebo řehtačku. Chybět nebudou ani velikonoční pokrmy. Více najdete zde.

Hraní v muzeu

O víkendu se bude v Národním zemědělském muzeu konat Festival ABC pro všechny zvídavé děti, a nejen ty. Ve vnitřních i venkovních prostorách bude připravena spousta aktivit, vyzkoušíte si třeba virtuální realitu, vědecké experimenty nebo se naučíte skládat roboty či kreslit komiksy. Podrobnosti najdete zde.

Velikonoční dílničky

Nachystejte svoje domovy na Velikonoce a přijďte si s dětmi do Kulturního domu Kyje vyrobit nějaké drobnosti. V dílničce se naučíte malovat kraslice, zdobit perníčky nebo si vyrobíte velikonoční věneček. Přichystána je také tematická pohádka nebo ochutnávka nejrůznějších pokrmů. Více informací zde.

Středočeský kraj

Víkend s lukostřelbou

V HistoryParku v Ledčicích si budete moci o víkendu vyzkoušet lukostřelbu pod dozorem zkušené odbornice. Staňte se na jedno odpoledne Robinem Hoodem či Vilémem Tellem. Připraveny jsou ale i všechny klasické aktivity, které park nabízí. Seznámit se můžete s prací archeologa apod. Více zde.

Jarmark v muzeu

Oslavit blížící se Velikonoce můžete také v Regionálním muzeu Mělník, kde je v sobotu připraven tradiční řemeslný jarmark s více než 50 prodejci. Připraveny jsou také ukázky lidových řemesel nebo dílničky pro děti, v nichž si mohou zkusit uplést pomlázku, ozdobit kraslice nebo perník. Chybět nebude ani občerstvení. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Výroba masek

V Muzeu milevských maškar proběhne tematická tvořivá dílnička. V sobotu si můžete s dětmi vytvořit a vymalovat vlastní masku nebo také vajíčka, k vybarvování budou také omalovánky. Rovněž dospělí si budou moci zkusit barvení vajec, a to tradiční voskovou technikou. Mimo to si můžete projít stálou expozici muzea s maskami. Více zde.

Plzeňský kraj

Dílna v muzeu

V duchu Velikonoc se ponese dílna, která se v sobotu uskuteční v Pivovarském muzeu v Plzni. S dětmi si budete moci vyrobit pomlázku z čerstvého vrbového proutí nebo slepičky na tyčce, kterými si můžete vyzdobit své domovy. Nejmenší si mohou vytvořit velikonoční přáníčko. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Jarmark v muzeu

V sobotu se v Muzeu Cheb uskuteční jarmark k oslavě Velikonoc. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, který se bude věnovat tradičním řemeslům a rukodělné výrobě. V průběhu dne nebudou chybět vystoupení dětských souborů, ale také možnost vyzkoušet si řadu aktivit, třeba techniky malování vajec nebo i pletení pomlázek. Více zde.

Ústecký kraj

Velikonoce na vsi

Jak slavili Velikonoce naši předci můžete zjistit ve skanzenu Zubrnice. Návštěvníkům budou představeny lidové zvyky, které se ke svátkům jara v minulosti pojily, zároveň si budete moct zkusit zdobení kraslic různými technikami, ať už škrábáním, drátováním nebo voskovou batikou. A světnice provoní čerstvě upečené mazance. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Odemykání Pekla

Vydejte se v sobotu do přírody odemknout brány údolí Peklo. Pro návštěvníky je připravena asi pětikilometrová trasa se startem v Karbě až na zámek v Zahrádkách, v jejím průběhu budete plnit veselé i poučné úkoly. Za odměnu si budete moci v cíli opéct buřta a dát si něco dobrého k pití. Vstup je zdarma. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Velikonoce na zámku

Připomeňte si velikonoční tradice v historickém prostředí zámku Hrádek u Nechanic. Dozvíte se, podle čeho se datum Velikonoc vypočítává, jaké zajímavosti se s nejvýznamnějším křesťanským svátkem pojí, zkusíte si také různé techniky zdobení vajec. Během akce bude otevřená zámecká kuchyň, dobroty budete moci ochutnat i v kavárně. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Keltská kuchyně

Přeneste se do doby Keltů. Navštivte skanzen v Nasavrkách a poznejte život fascinujícího evropského kmene. Těšit se můžete na komentované prohlídky skanzenu, ale také na přednášku o stravování v době železné. V souvislosti s ní si zkusíte pečení chleba či medových koláčků v hliněné peci nebo vaření bylinkové polévky. Více informací zde.

Vysočina

O pyšné princezně

Pyšná princezna patří k nejklasičtějším českým pohádkám. V divadelním provedení si ji můžete vychutnat v třebíčském divadle Pasáž. Zjistěte, jak to nakonec dopadne s princeznou Krasomilou a králem Miroslavem, který se do jejího království vydá v přestrojení za zahradníka. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Velikonoce ve skanzenu

Jaké zvyky předcházejí Velikonocům a jaké se dodržují během nich? Zjistit to můžete o víkendu ve skanzenu Strážnice, kde se seznámíte s tradicemi Slovácka. Vynášení smrtky, pletení pomlázek či zdobení kraslic, to vše a mnohem více vás během akce čeká. Pro děti jsou připravené rukodělné dílničky, dospělé se mohou zabavit na koštu vín a destilátů. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Velikonoční slavnost

Přivítat jaro a přicházející Velikonoce můžete v sobotu v Jeseníku. Na tamní trhové slavnosti nebude chybět tematické zboží, včetně pomlázek, kraslic a dalšího. Děti se mohou těšit na řadu soutěží, třeba v hodu mrkvičkou do zajíce nebo slalom v pytlích. Chybět nebudou ani kreativní dílny nebo stánky s občerstvením. Více zde.

Zlínský kraj

Myslivost a příroda

O víkendu se na kroměřížském výstavišti uskuteční akce nazvaná Myslivost a příroda. Na ní se dozvíte zajímavosti o pobytu v přírodě a rovněž si budete moci nakoupit nejrůznější vybavení. Přichystána je expozice věnována africké zvěři, těšit se můžete také na sokolnické ukázky nebo soutěž o nejlepší zvěřinový guláš. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na hradě

Po celý víkend se budou na Slezkoostravském hradě oslavovat Velikonoce. Přichystán je lidový jarmark s prodejci a řemeslníky, rovněž se budete moci naučit uplést pomlázku nebo si připomenout lidové zvyky, které se se svátky jara pojí. Děti si budou moci zkusit jednoduché techniky zdobení kraslic nebo si zasoutěžit. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám