Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Nalaďte se na Velikonoce, zahrajte si počítačové hry

Novinky, mšv

Blížící se Velikonoce znamenají řadu akcí, které se ponesou už v duchu svátků jara. Těšit se můžete na jarmarky, dílny, v nichž si upletete pomlázky nebo vytvoříte vlastní kraslice, chybět ale nebude ani edukativní program o lidových zvycích. Pokud se tomu všemu chcete zatím vyhnout, můžete vyrazit na festival počítačových her.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobte si s dětmi kraslice. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Pohádkový les

Prožijte cestu kolem světa za 80 minut. V Čakovicích můžete v neděli vyrazit s dětmi do pohádkového lesa, kde se setkáte s postavami z různých koutů naší planety. Každá z nich si pro účastníky chystá úkol a ti starší se pokusí uhádnout, kdo z jaké země pochází. Dokážete pomoci Eskymákům, Italům nebo poutníkům ze Sahary? Více informací se dozvíte zde.

Výtvarné dílny

Vydejte se v sobotu na Pragovku, kde se v rámci akce Kolben Open budou konat výtvarné workshopy především pro děti pod vedením zkušených lektorů. Dozvíte se třeba něco o grafice i různých výtvarných technikách, budete mít ale možnost vyzkoušet si i základy pouličních maleb graffiti. Více naleznete zde.

Předvelikonoční jarmark

Velikonoce už skoro klepou na dveře. Naladit se na ně můžete na jarmarku na Ořechovce, kde pořídíte množství dekorací a originálních výrobků od keramiky po dřevěná zvířátka nebo šperky. Součástí budou i výtvarné dílničky, kde si budete moci společně s dětmi uplést pomlázku, vyzkoušet si práci dráteníků nebo namalovat vajíčko. Podrobnosti naleznete zde.

Moderní gymnastika

V Radlicích se bude v sobotu konat celorepublikový závod v moderní gymnastice Goodwill Cup. Návštěvníkům se představí na 200 závodnic, ať už vrcholové, nebo kadetky a juniorky, tedy ty ve věku od 6 do 18 let. Zahájení soutěže je od 12:00 hodin. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Počítačové hry

Jste fanoušky počítačových her? V Unhošti se o víkendu uskuteční druhý ročník akce Exgame, kde se setkáte se starými arkádovými hrami z 80. let, ale i s těmi aktuálními moderními. Vyzkoušet si budete moci třeba automobilový simulátor nebo přestřelku na Divokém západě ve virtuální realitě či souboj v karate. Více zde.

Smrtná neděle

Přijďte se rozloučit se zimou, tak jak to dělávali naši předkové. V kouřimském skanzenu se bude slavit smrtná neděle, což znamená vynášení smrti. Kromě seznámení s tradicemi si děti budou moci užít také nejrůznější lidové hry, v řemeslné dílně budou moci zkusit výrobu dřevěných hraček. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Velikonoční den

Oslavit Velikonoce v předstihu můžete během soboty v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Čekají tu ukázky lidových řemesel, ale i tvořivé dílny pro děti, kde si vyzkoušíte pletení pomlázek nebo pečení tradičních pochutin. Mimo to se uskuteční také komentované prohlídky výstavy Velikonoční putování. Více zde.

Plzeňský kraj

Vítání jara

Dva týdny před Velikonocemi se slaví smrtná neděle. Seznamte se s tímto dávným lidovým zvykem v rokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka. Smrt se coby slaměná figura vynáší pryč z města, pak je zapálena a průvod se vrací do města a roznáší jaro. Poznejte i další tradice, které se k předvelikonoční době vážou. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Zdobení vajec

Dorazte s dětmi do Hroznatovy akademie v Teplé, kde se bude v sobotu konat dílna zdobení velikonočních kraslic. Lektorka vás naučí technice voskové batiky a zdobení slámou, nově nabyté poznatky pak můžete zužitkovat při tvorbě velikonočních dekorací i doma. Vstupné je 120 pro dospělého a 80 pro dítě. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Začátek sezony

V sobotu odstartuje v děčínské zoo jubilejní 70. návštěvnická sezona, při níž bude otevřen nový venkovní výběh pro chápany, těšit se můžete proto na koncert, ale třeba i na komentované krmení, během nějž ošetřovatelé představí blíže právě chápany, ploskonosé opice. Nedaleko zoo se pak uskuteční recesistický závod na běžkách bez sněhu. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Narozeniny science centra

Liberecké science centrum iQlandia bude o víkendu slavit páté narozeniny. Na návštěvníky proto čeká speciální program, který čítá například ochutnávky makromolekulárních specialit nebo vědeckou hru, během níž nebude jistě nouze o experimenty. Kromě toho si můžete projít samozřejmě celou stálou expozici a něčemu se přiučit. Více zde.

Královéhradecký kraj

Běh Babiččiným údolím

Přijďte si s dětmi nepříliš vážně zasportovat do Babiččina údolí, kde se v neděli uskuteční už pátý ročník tradiční běžecké akce pro celou rodinu. Připraveny jsou tratě v různých délkách, které se odvíjejí také od ročníku narození. Nazvány jsou například O mlynářův trdelník nebo o Babiččiny pohádky. Startovné se pohybuje většinou kolem 70 korun. Více zde.

Pardubický kraj

Divadlo pro děti

Jak to vypadá, když se pusa vypraví na špacír, se můžete přesvědčit v zábavném představení pro děti, které se odehraje v pardubickém Muzeu kouzel. Nebude v něm nouze o písničky, loutky, absurdity a mnoho dalšího. Diváci si budou moci rovněž vyzkoušet improvizaci. Další informace zde.

Vysočina

Interaktivní výstava

Ještě do konce dubna můžete vyrazit na zámek ve Žďáru nad Sázavou, kde se koná výstava zasvěcená renesančnímu umělci a géniovi Leonardu da Vinci. V interaktivní expozici budete mít možnost prozkoumat jeho práci velmi zblízka, seznámíte se s jeho výtvarnými díly, technikami malby, ale i s jeho vynálezy. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Mušketýři na hradě

Vydejte se s rodinou v sobotu na hrad Veveří. Na nádvoří Příhrádku vystoupí skupina historického šermu, která návštěvníkům předvede ukázky výcviku švédských mušketýrů z období třicetileté války. Kromě toho si můžete samozřejmě projít i samotný hrad. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Den ptactva

Mezinárodní den ptactva slaví v olomoucké zoo celý týden. Až do neděle můžete vyrazit na naučnou stezkou, během níž se dozvíte spoustu zajímavostí ze života opeřenců, kteří jsou běžní i v české přírodě. Kromě toho se ale seznámíte i s nebezpečími, která ptáky na celém světy ohrožují. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Předvelikonoční jarmark

Naladit se na nadcházející Velikonoce můžete na jarmarku, který se v neděli uskuteční ve Starém Městě. Konat se bude hned na několika místech, přičemž se můžete těšit na pestrou nabídku výrobků, ale také na ukázku práce uměleckého kováře. Pro děti jsou pak připraveny aktivity v Jezuitském sklepě anebo kouzelnická show či workshop. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Ptáci v zoo

Mezinárodní den ptactva se bude s týdenním zpožděním oslavovat také v ostravské zoo. Kromě toho, že se během jeho oslav dozvíte zajímavosti ze života opeřenců, můžete se také těšit na slevu na vstupném. Tedy v případě, že jste nositeli ptačích příjmení a jmenujete se například Kos, Sýkora a podobně. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám