Hlavní obsah

Lyžařská houpačka Königstour vás provede celým skiareálem Hochkönig

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hochkönig v rakouské spolkové zemi Salcbursko nabízí 120 kilometrů sjezdovek a panoramatickou safari trasu Königstour napříč celým střediskem. Tento týden se tam navíc koná pivní festival, což znamená řadu ochutnávek nebo možnost navštívit pivovary zapojené do akce.

Foto: Roman Zvarič

Oblast si můžete projet po safari cestě nazvané Königstour.

Článek

Hochkönig je součástí Ski Amadé, největší rakouské lyžařské oblasti, která sdružuje celkem pět středisek se společným skipasem a stěží představitelnými 760 kilometry sjezdovek. Do Ski Amadé patří Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Großarltal a právě Hochkönig, který leží v místech mezi Bischofshofenem a Zell am Zee, a je tak poměrně dobře dostupný z českých luhů a hájů.

Po žluté a oranžové

Lyžařské středisko tvoří sjezdovky, které se vinou po zalesněných svazích půl tuctu vrcholů nad vesničkami Maria Alm, Hintermoos a Mühlbach. Jsou uspořádány tak, že přímo vybízejí k přejezdu skrz celou oblast. Trasu z Mühlbachu na západ ukazují oranžové šipky, protější směr z Maria Almu na východ je označen žlutě.

Foto: Roman Zvarič

Některé odlehlejší sjezdovky nejsou zdaleka tak frekventované.

Foto: Roman Zvarič

Po cestě vás navigují ukazatele.

Zabloudit se zde dá jen stěží. Oficiální trasa Königstour je více frekventovaná, avšak stačí sjet na některou z vedlejších sjezdovek, a ty bývají liduprázdné.

Malebný Maria Alm s „fisáckou“ sjezdovkou, běžkařskými tratěmi a nejvyšším kostelem v Salcbursku je od letošní sezony s oblastí Hochkönig propojen dvěma novými, ultramoderními lanovkami. Vedou do míst pod vrcholem Aberg (1900 m), kde se koncentruje největší množství sjezdovek.

Jsou zde cvičná modrá letiště, svižné, sportovně laděné červené, dvojice drsných černých tratí a také dva snowparky. Pokud chcete místo safari přejezdu lyžovat na jednom místě, pak doporučujeme právě Aberg.

Königstour je dlouhá 32 kilometrů a během dne se dá pohodlně a bez velkého spěchu ujet tam i zpátky, jak jsme se přesvědčili ve skupince se dvěma „pokusnými“ dětmi. A pokud byste to z nějakého důvodu nestihli, dá se odkudkoli vrátit skibusem. Až budete plánovat trasu, počítejte s tím, že páteřní lanovky zahajují provoz v 8:30 hodin, ty menší jezdí oficiálně až od 9:00, ale vlekaři je často pouštějí už kolem 8:45.

Právě probíhá pivní festival

Hochkönig je rájem gurmánů. Zdejší horské chaty podávají menu sestavená z místních zdrojů a oblíbená Real & Tasty tour nabízí čtyřchodové menu ve čtyřech chatách na trase Königstour.

Foto: Roman Zvarič

Königstour je dlouhá 32 kilometrů, dá se pohodlně projet tam i zpět.

Foto: Roman Zvarič

Užijete si sjezdovky všech barev.

V týdnu od 23. do 30. března se v Hochkönigu koná pivní festival — dny otevřených dveří v místních pivovarech, ochutnávky vzorků, pivní party, apod. Jde o třetí ročník festivalu, poprvé potrvá celý týden a zúčastní se ho šestnáct pivovarů.

Za zmínku stojí také akce Sixty Plus, která probíhá v následujícím týdnu od 30. března: sedmidenní program za zvýhodněnou cenu je určen pro hosty od ročníku narození 1959, kterým navíc vybrané hotely věnují skipas zdarma.

Anketa

Kam jezdíte lyžovat?
Česko
14,3 %
Slovensko
16,7 %
Rakousko
31 %
Itálie
31 %
Švýcarsko
2,4 %
Francie
2,4 %
Jinam
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Hochkönig v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 5 h 30 min

Celodenní skipas:

dospělý: 49,50 eur (1270 korun)

dospívající: 37,50 eur (960 korun)

děti: 24,50 eur (630 korun)

Webové stránky: www.hochkoenig.at

Reklama

Výběr článků

Načítám