Hlavní obsah

Tady je draho aneb Města, ve kterých jsou nejvyšší životní náklady

Novinky, mšv, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž, Singapur a Hongkong jsou nejdražší města na světě. Vyplynulo to z analýzy společnosti The Economist Intelligence Unit, která spadá do Economist Group, jež vydává i známý britský týdeník The Economist. V rámci průzkumu se hodnotitelé podívali na ceny stovky věcí, včetně jídla, oblečení či přepravy ve 133 světových metropolích.

Foto: Profimedia.cz

Singapur má nejvyšší životní náklady.

Článek

Nejdražší města světa jsou v drtivé většině roztroušena po Evropě a východní Asii. Paříž se v desítce metropolí s nejvyššími náklady na život pohybuje už od roku 2003, letos se ale vyšvihla na vrchol, podobně jako Hongkong. Na absolutní špici s nimi stanul Singapur, který je zároveň jedním z nejmodernějších států Asie. Svědčí o tom třeba nová letištní budova, která se příští měsíc otevře veřejnosti.

Žebříček vydává EIU již 30 let, vůbec poprvé se o první příčku dělí hned tři města. Singapur je v čele stabilně od roku 2014, kdy sesadil japonské Tokio, které kralovalo předchozích 20 let, uvedl server Business Insider. Mezi top 10 se vrátila ještě americká města Los Angeles a New York. Praha je až v osmé desítce.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejdražšími městy je také Hongkong.

První trojku následují švýcarská města Curych a Ženeva, dále pak Osaka, Soul, Kodaň, New York a Tel Aviv s Los Angeles. Podle analýzy patří americká města mezi ta nejdražší, když dojde na služby a výpomoc v domácnosti. V evropských metropolích se k nejnákladnějším položkám řadí nemovitosti, osobní péče, rekreace a výdaje za zábavu a volný čas, v Kodani je to pak i doprava.

Nejlevněji ve Venezuele

Každá mince má ovšem dvě strany, stejně tak se analýza podívala i na ta vůbec nejlevnější města. Vévodí jim Caracas v jihoamerické Venezuele, následují syrský Damašek, Almaty v Kazachstánu, uzbecký Taškent, indický Bengalúr, pákistánské Karáčí se o příčku dělí s Lagosem v Nigérii, dále jsou to argentinské hlavní město Buenos Aires a desítku uzavírají indická města Čennaí a Nové Dillí.

Foto: Profimedia.cz

Na opačné straně žebříčku stojí venezuelský Caracas.

„Náklady na život rostou v tradičně dražších městech, jako jsou právě Paříž, Curych, Ženeva, Kodaň či Hongkong. Můžete tam vysledovat podobné vzorce třeba v nakupování. A například v místech, kde jsou ceny potravin relativně nižší, je zase převyšují náklady na dopravu nebo různé služby,“ uvedla vedoucí analýzy Roxana Slavčevovová.

Metropole na vrcholu žebříčku nejsou drahé pouze pro samotné obyvatele, ale logicky i pro cestovatele. Třeba Kodaň či Curych jsou považována za jedna z nejdražších měst v Evropě, kam se lze vydat na prodloužený víkend, jak ukázala nedávná analýza britské společnosti Post Office.

Města s nejvyššími životními náklady v roce 2019:
1. Singapur
1. Paříž, Francie
1. Hongkong
4. Curych, Švýcarsko
5. Ženeva, Švýcarsko
5. Osaka, Japonsko
7. Soul, Jižní Korea
7. Kodaň, Dánsko
7. New York, USA
10. Tel Aviv, Izrael
10. Los Angeles
Zdroj: The Economist Intelligence Unit

Reklama

Výběr článků

Načítám