Hlavní obsah

Kam levně cestovat po Evropě aneb Za málo peněz hodně muziky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlídáte si při cestování ze všeho nejvíc finance? Pak byste se měli vypravit do Vilniusu, který je z evropských měst vůbec nejlevnější. Vyplynulo to z výroční analýzy britské společnosti Post Office, která se podívala například na ceny kávy, vstupného do muzeí či galerií nebo tříhvězdičkových hotelů.

Foto: Profimedia.cz

Vilnius nabízí návštěvníkům řadu památek, třeba Gediminasův hrad.

Článek

Podle Post Office se průměrná cena tříhvězdičkového hotelu ve Vilniusu pohybuje kolem 2000 korun pro dvě osoby na dvě noci. Ne tolik výhodné jsou oproti jiným městům ceny kávy, jídla či vína v restauracích. Přesto se při nikterak rozhazovačném režimu celková cena nepřehoupne přes 4402 za víkend, započteny ale samozřejmě nejsou letenky do destinace, protože u nich záleží na společnosti i vzdálenosti z výchozí země.

Vilnius ale neláká jen na nízké ceny. Litevské hlavní město se může pyšnit řadou památek, malebným historickým centrem a dalšími zajímavostmi. Třeba čtvrtí Užupis, která je samozvanou republikou. V loňském roce navíc Vilnius zaujal množství lidí kvůli lehce kontroverzní turistické kampani, v níž se prezentuje jako G-bod kontinentu.

Nejdražší je Reykjavík

Na druhém místě v žebříčku skončil Bělehrad, kde je dražší ubytování než ve Vilniusu, ale zase o něco levnější jídlo nebo i doprava. Následují Varšava, Istanbul, Bukurešť nebo Porto, kde si dáte tu vůbec nejlevnější kávu. Číslem sedm je lotyšská Riga, následují Bratislava, Moskva a desítku nejlevnějších měst na prodloužený víkend uzavírá Praha.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z dominant Bělehradu je chrám sv. Sávy.

Žebříček se ovšem dívá i na opačné spektrum, tedy ta nejdražší evropská města. Jednoznačně jim vévodí islandský Reykjavík. Celkové náklady za víkend vyjdou na 13 800 korun. Nutno ovšem podotknout, že Island si asi málokdo zvolí jako destinaci na prodloužený víkend. Jiné je to s Amsterdamem, který dopadl o něco lépe. V nizozemském hlavním městě je ovšem jedno z nejdražších ubytování v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Varšava obsadila třetí příčku nejlevnějších evropských destinací.

Před Amsterdamem se umístily Oslo, Helsinky, Kodaň, Curych či Stockholm, tedy města v zemích, které jsou obecně považovány za nejdražší v Evropě. Například v Oslu vyjde tříchodová večeře pro dvě osoby na 4220 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám