Hlavní obsah

Turecké městečko u známé památky oživily sociální sítě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi nejznámější turecké přírodní úkazy. Pamukkale neboli bavlněný hrad je už desítky let návštěvnickým evergreenem, což ovšem neplatí pro stejnojmenné městečko ležící hned pod ním. To turisté dlouho přehlíželi a místní obyvatelé žili ve stínu slavné památky. Změnilo se to až před pár lety díky sociálním sítím, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pamukkale je jednou z nejznámějších přírodních památek Turecka.

Článek

Travertinové kaskády Pamukkale střeží ruiny antického města Hierapolis, které zdejšími horkými minerálními prameny proslulo už ve své době. Obě památky se během druhé poloviny minulého století staly vděčnou výletní kombinací, ke smůle obyvatel přilehlého městečka ale zejména pro jednodenní návštěvníky. Samotné Pamukkale dodnes patří k nejoblíbenějším atrakcím celého Turecka, ročně k němu zamíří kolem dvou milionů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Městečko dlouho leželo ve stínu svého slavnějšího jmenovce.

Foto: Profimedia.cz

Travertinovým kaskádám se říká bavlněný hrad.

Pamukkale mělo dlouhou dobu pověst poněkud omšelé a ospalé vesnice, kde se zastavil čas. Místních zhruba 2000 obyvatel si tu žilo poklidným způsobem, většinou se živili pěstováním granátových jablek, třešní nebo hroznového vína. S rostoucí popularitou sousedících travertinových kaskád, jejichž voda prý omlazuje a pomáhá s různými zdravotními problémy, třeba ekzémy a revmatem, místní doufali, že si z úspěchu také něco ukrojí. Jenže se tak úplně nestalo.

V 70. letech se začali na horké prameny Pamukkale pořádat jednodenní výlety z přímořských letovisek. Obyvatelé vesnice zavětřili příležitost, vzali si půjčky nebo vybrali úspory a začali otevírat restaurace a penziony s očekáváním, že se najdou turisté, kteří jejich služeb využijí. Počty návštěvníků památky rostly, stejně tak škoda, kterou lokalitě lidská přítomnost způsobovala. Nakonec muselo zasáhnout UNESCO a učinit určitá opatření, mimo jiné uzavřít silnici do Hierapolisu či povolit vstup do horkých pramenů pouze naboso.

Foto: Profimedia.cz

U Pamukkale stojí trosky antického města Hierapolis.

Foto: Profimedia.cz

Pro své horké prameny bylo město proslulé už ve své době.

Opatření pomohla k zachování křehké přírodní památky, nepomohla však příliš městečku, které se i nadále krčilo v jejím stínu. Množství obyvatel odešlo nebo se vrátilo zpět ke své původní práci, tedy farmaření. Situace se obrátila až někdy kolem roku 2011 a dopomohl k tomu nečekaný spojenec: sociální sítě.

Pamukkale dnes prosperuje

Jak se začaly po Facebooku a Instagramu šířit fotky unikátních bílých teras, víc a víc nezávislých cestovatelů začalo vesnici pod Pamukkale vyhledávat a přirozeně sháněli místo, kde by mohli přespat. „Před internetem jsme neměli dost hostů. Než jsme byli nuceni hotel uzavřít, stávali jsme u hlavní ulice, zastavovali auta a snažili se k nám nalákat lidi,“ uvedl místní Hakan Bozkurt.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Die Kalksinterterrassen von Pamukkale in der Türkei ziehen schon seit mehr als 2000 Jahren Menschen an: Damals römische Kreislauf-, Rheuma- und Herzpatienten, die sich Linderung in den heißen Quellen versprachen 🛀 - heute Touristen, die den atemberaubenden Anblick genießen wollen. Die berühmten Terrassen entstehen, indem heißes Quellwasser den Abhang hinunterfließt. Weil das Wasser so kalkhaltig ist, lagert sich dieser Kalk beim Erkalten des Wassers ab, so entstehen die terrassenartigen Formationen. Jeden Tag fließen übrigens gut 250� Liter aus den Quellen. Die Ablagerungen erinnern etwas an weiße Watte ☁. Treffenderweise bedeutet "Pamukkale" übersetzt so viel wie „Watteburg.“ Wer war schon da - und sieht es wirklich so aus? © Getty Images/ image courtesy / hayes, jennifer #terrax #zdf #tv #nature #travel #traveling #holiday #vacation #instatravel #tourist #traveler #tagsta_travel #beautiful #turkey #türkei #pamukkale #hotspot #quellen #reisetipp #turkeytravel #turkish #travelturkey #visitturkey #landscapecaptures #landscapeart #landscapearchitecture #master_landscapes #landscapepainting #landscape_love #landscape_capture

Příspěvek sdílený ZDF Terra X (@terrax), Úno 4, 2019 v 10:00 PST

Mramorově bílé kaskády Pamukkale se brzy staly díky sociálním sítím virálním hitem, místem, které musí každý člověk navštívit. Jen na Instagramu jsou statisíce fotografií právě odsud.

Podle místních udělaly sítě pro městečko víc, než se kdy povedlo jakékoli turistické iniciativě sponzorované tureckou vládou. „Mohl bych vám celý den vyprávět o krásách a léčivých účincích Pamukkale. Ale jediná fotografie vás přiměje, abyste se sem vypravili,“ tvrdí Umit Bozdag.

Jakkoli si městečko zachovalo stále své pomalé tempo, místním se tu daří. Různé výletní agentury pořádají v okolí cesty po nedalekých vinicích a na další místa, a nad Hierapolis za soumraku vzlétávají horkovzdušné balony. „Čím více lidé prozkoumá naše město, stráví čas s místními a pozná tureckou kulturu, tím lépe i pro samotné Pamukkale,“ tvrdí zdejší hoteliér Turgay Olmaz, podle nějž jsou travertinové kaskády zcela v bezpečí i přes množství turistů. „Tady zkrátka poznáte skutečné Turecko,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám