Hlavní obsah

Nejen James Bond. I papež někdy potřebuje únikovou cestu

Novinky, Taťána Marenčíková (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andělský hrad je jednou z římských dominant. Přejít řeku Tiberu po mostě střeženém nehybnými anděly a pořídit si fotku kruhové pevnosti patří do itineráře většiny turistů navštěvujících Věčné město. Málokdo ale ví, že za jeho hradbami nečeká jen muzeum, ale také úniková cesta, která v krizi pomáhala papežům zmizet ne po italsku, ale po anglicku. A další zajímavosti, z nichž naskakuje husí kůže.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Andělský hrad byl původně mauzoleem císaře Hadriána.

Článek

Andělský hrad byl původně mauzoleem císaře Hadriána, které bylo budováno mezi lety 135 až 139. Mělo tvar válce postaveného na základnu ve tvaru kvádru. Vrchol stavby zdobila zahrada se vzrostlými stromy a zlatý vůz tažený čtyřspřežím.

V roce 138 zde byl uložen popel císaře Hadriána a členů jeho rodiny a následně řady dalších císařů. Značná část pohřební komory uprostřed, stejně jako dekorací, byla ale bohužel poškozena nebo ztracena při přestavbě na vojenskou pevnost roku 401. Pevnost se následně stala součástí obranného systému Říma.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mauzoleum na břehu Tibery bylo kvůli výhodné strategické poloze přestavěno nejprve na pevnost a poté na hrad.

Dnešní název stavby je opředen legendami. Jedna z nich říká, že se archanděl Michael zjevil papeži Řehoři I. Velikému na vrcholu pevnosti na znamení konce morové rány roku 590. Zpodobněním legendy je od 16. století socha archanděla s mečem v ruce na vrcholku hradu, jež byla vytvořena na objednávku papežů (dvakrát u dvou různých umělců).

Pevnost byla na jejich příkaz na počátku 14. století přestavěna na hrad. Papež Pavel III. v něm pak nechal v 16. století vybudovat na tehdejší dobu luxusní byt, aby zde budoucí papežové měli vhodné místo k pobytu.

Lesk a bída za hradbami

Papežský stát používal Andělský hrad také jako vězení. Například Giordano Bruno zde byl vězněn šest let. Dalším známým obyvatelem vězení byl zlatník Benvenuto Cellini, kterému díky známostem ve vlivných kruzích sice beztrestně prošlo několik vražd včetně vlastní manželky, ale za zpronevěru putoval na dva roky do kobek hradu, ze kterých se mu podařilo uprchnout.

Zdejší vězení rozhodně nebylo pro slabé povahy. Nachází se v podzemí a do studených kobek se i dnešní návštěvníci dostávají téměř po kolenou kvůli velmi nízkým a úzkým vstupům.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ve sklepení hradu bylo obávané vězení s mučírnou.

Velkým kontrastem pak působí místnost papežské lázně. Je brilantně zdobená freskami Raffaelových žáků a oplývá důmyslným systémem vyhřívání. Nachází se navíc v patře nad kobkami, takže papež, dopřávající si koupel s výhledem na andělíčky s amforami, možná mohl slyšet kvílení mučených vězňů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Fresky jsou inspirované lázeňskou tematikou.

Dnes slouží Andělský hrad jako muzeum věnované historii budovy a celého města, jež nabízí množství dalších pozoruhodností. Můžete si jej projít po vlastní ose a užít si jeho již převážně středověkou a pozdější atmosféru spolu s působivými výhledy na město zpoza jeho hradeb. V doprovodu průvodce si lze navíc prohlédnout již zmiňované vězení, vnitřní nádvoří i lázeň a brzy snad již i jedno z největších, ač méně známých lákadel hradu.

Pro případ nouze

Passetto di Borgo, někdy také též jen Passetto, je vyvýšená cesta spojující Andělský hrad s Vatikánem. Trasu dlouhou 800 metrů nechal již roku 1277 vybudovat papež Mikuláš III. Využita přitom byla část cesty postavené mnohem dříve, během gótské války s Byzancí probíhající mezi lety 535 až 554.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Úniková cesta papežů je v současnosti uzavřena pro veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Passetto di Borgo spojuje Vatikán s Andělským hradem. Některé její části lze vidět ze střech okolních domů.

Cesta nebyla budována nadarmo. Minimálně dvakrát totiž posloužila papežům v nouzi, a to víme jen o přiznaných případech a významných dějinných událostech.

Papež Alexandr VI. ji využil roku 1494, kdy bylo město napadeno králem Karlem VIII. Francouzským. Papež Klement VII. zase během vyplenění Říma v roce 1527. Aby mohl Klement uprchnout do bezpečí Andělského hradu, byla na schodech baziliky svatého Petra zmasakrována většina Švýcarské gardy, která kryla jeho únik. Na památku jejich oběti se každoročně 6. května koná přísaha nových členů gardy.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Z Andělského hradu jsou krásné výhledy na Řím.

Cesta Passetto di Borgo je jistě dobře známá příznivcům Dana Browna. Sehrála totiž důležitou roli v jeho knize Andělé a démoni. V současnosti je „tajná“ cesta z Vatikánu do hradního úkrytu uzavřena, a dokonce ani zaměstnanci hradu nevědí, kdy bude znovu zpřístupněna. Jedná se totiž o rozsáhlejší rekonstrukci. A jeden nikdy neví, kdy a kterému papeži se cesta ještě bude hodit...

Tipy na cestu do Říma

Přímý let z Prahy do Říma trvá méně než dvě hodiny. České aerolinie spoj operují denně a v současnosti nabízejí zpáteční letenky již od dvou tisíc korun.

Vstup do římských kostelů bývá bez poplatku, cena návštěvy muzea a Kapucínské krypty činí pro dospělé asi 220 korun, vstupné do Galerie Borghese vyjde dospělého zhruba na 500 korun, děti do 18 let na symbolických 50 korun a návštěvníky mezi 18 a 25 lety na 350 korun.

Vstupné do Andělského hradu stojí dospělého 270 korun, snížené vyjde na 180 korun. 

Pokud plánujete navštívit více muzeí či galerií, můžete si pořídit Roma Pass, který podle délky platnosti zajišťuje volný vstup do jedné až dvou institucí, bezplatnou hromadnou dopravu po městě a slevu na další návštěvy památek. Roma Pass s platností 72 hodin vyjde na bezmála tisícikorunu, 48hodinový stojí asi 720 korun. Mnoho informací o věčném městě naleznete na oficiálních stránkách www.turismoroma.it.

Jestli máte rádi tiramisu, nevynechejte návštěvu Mr. 100 Tiramisu v centru města, kde vám lahodný dezert připraví přímo před vašimi zraky s příchutí, kterou si vyberete. Nerozhodní jedinci budou mít co dělat, na výběr je přesně 100 variant.

Na chutné čerstvé těstoviny, které vás nezruinují, se můžete zastavit nedaleko Vatikánu v restauraci Spagetti nebo v bistru Borghiciana Pastificio Artigianale. Zkuste tam lasagne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám