Hlavní obsah

Kulturní vyžití kousek za hranicemi, vítejte v Lipsku

Něco málo přes dvě hodiny cesty od Prahy leží nejrychleji rostoucí město Německa: Lipsko. Je magnetem nejen pro hudební fanoušky, ale také pro milovníky historie. Tuto kulturní vizáž města pak už jen dotváří obrovské množství ateliérů a galerií.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na noční Lipsko.

Článek

Centrum Lipska je možné prozkoumat pohodlně pěšmo. Vnitřní město okouzlí půvabnou směsicí historie a moderny. Významné renesanční budovy a v rámci Německa jedinečná síť pasáží a dvorků z dob svých stavitelů formují architekturu živého jádra města. Nejznámější a nejelegantnější pasáží je Mädler Passage se slavnou tradiční restaurací Auersbachs Keller, ve které se stravoval už J. W. Goethe a jež ho údajně inspirovala při psaní jeho nejvýznamnějšího dramatu Faust.

Foto: Profimedia.cz

Mädler Passage

Jen několik minut odtud se nachází poslední působiště J. S. Bacha – kostel sv. Tomáše. V letech 1723 až 1750 zde slavný skladatel vedl světově proslulý chlapecký Tomášský sbor, jehož struktura se za 800 let nezměnila a který zde stále pravidelně koncertuje. Sbor obvykle doprovází neméně významné koncertní těleso Gewandhausorchester.

Pokud se vypravíte do Lipska na konci června, máte možnost slyšet tento světový orchestr při open-air festivalu „Klasik Airleben“, při kterém si každoročně tisíce návštěvníků užívají u pikniku s rodinami či přáteli závěr sezóny.

Schumannovy týdny v záři

Lipsko je především hudba. A celý rok 2019 se nese v duchu oslav 200. výročí Clary Schumannové, talentované pianistky a skladatelky, jedné z největších hudebnic 19. století. Schumannová zde strávila prvních 25 let svého života. V devíti letech uspořádala svůj první koncert v hale Gewandhaus. Později jako renomovaná klavíristka slavila úspěchy např. v Paříži, Berlíně, Vídni a Petrohradu a její koncertní kariéra trvala více jak 60 let.

Foto: Profimedia.cz

Koncertní hala Gewandhaus

Návštěvníci města budou mít možnost se účastnit v rámci projektu CLARA19, který bude slavnostně zahájen 26. ledna 2019 na Vysoké škole hudební a divadelní Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, četných hudebních událostí, výstav a prohlídek.

Rok 2019 bude zdobit také festival Schumannovy týdny ve dnech 12. až 29. září, během něhož si budou moci zájemci také prohlédnout nově zrekonstruovaný Schumann-Haus.

Hodování v podzemí i ve výšinách

Zlatým hřebem tamějšího muzikálního života bývají tradičně velké koncerty orchestru koncertní haly Gewandhaus, letos např. v rámci každoročního Bachova festivalu na téma „Mendelssohn im Bachfest“, který se bude konat 15. až 23. června 2019.

Hotspotem „vizuálnějšího“ umění je pak areál Leipziger Baumwollspinnerei na západě města, konkrétně v Plagwitz. Tam se nachází více než stovka uměleckých ateliérů a renomovaných galerií. Když vám vyhládne, můžete se občerstvit buď ve zmíněném goetheovském sklípku Auerbachs Keller kousek od náměstí, nebo okusit moderní kuchyni např. v nejvýše umístěné restauraci ve středním Německu Panorama Tower a kochat se ve 120 metrech nad zemí působivým výhledem.

Reklama

Výběr článků

Načítám