Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyběhněte na Blaník, vyrazte na výstavu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý lednový víkend nabídne několik málo sportovních akcí. Můžete vyrazit na běžecký závod, při kterém pokoříte horu Blaník, v Krušných horách se konají závody na běžkách. Pokud budete snad lyžovat v Jeseníkách, můžete se zahřát na soutěži ve vaření zelňačky. Klidnější program vás čeká v tuzemských galeriích a muzeích, kde se koná řada zajímavých výstav.

Foto: Profimedia.cz

Vyběhněte si na horu Blaník. Ilustrační foto

Článek
Praha

Francouzská sobota

Nechte se unést vůněmi a chutěmi Francie. Navštivte v sobotu Plechárnu, kde se koná kulinářské odpoledne, jenž nabídne například slavný lotrinský quiche, tedy slaný koláč, hřejivou cibulačku a samozřejmě francouzská vína. Vstup na akci je zdarma. Více informací najdete zde.

Prohlídka výstavy

Vyrazte v neděli do galerie DOX, kde se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Vítejte v těžkých časech. Ta se snaží zdokumentovat lidskou apatii a lhostejnost k problémům, které se dějí v okolním světě, a utíkání od těchto problémů třeba ke cvičení. Zábavnou a interaktivní formou můžete na výstavě procvičit své tělo, ale zároveň vstřebat řadu informací. Podrobnosti najdete zde.

Výstava o Palachovi

Připomeňte si život a činy Jana Palacha, od jehož smrti letos v lednu uplyne 50 let. V kostele Nejsvětějšího Salvátora se uskuteční výstava, která začíná v neděli a trvat bude přesně týden. V úterý můžete zavítat také na mši, která bude Palachovi rovněž věnovaná. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Běh na Blaník

Pokud pro vás nevlídné počasí není překážkou k pohybu, vyrazte v sobotu na 45. ročník běhu na Blaník. Startem i cílem je zámecký park ve Vlašimi, čeká vás 23,5 kilometru dlouhá trasa s převýšením 615 metrů. Po cestě je připraveno několik občerstvovacích stanic. Na závod se můžete registrovat zde.

Prohlídka sklepení

Vyrazte do Příbrami na prohlídku sklepení pod Svatou horou. Dozvíte se, jak jezuité plánovali výstavbu své rezidence, jak celý proces probíhal a kdo se podílel na jeho dokončení. Návštěvníci také zjistí, k čemu se jednotlivé místnosti používaly a čemu slouží dnes. V případě zájmu si místo na prohlídce raději rezervujte předem. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Proměny Budějovic

Jak se během uplynulých sto let měnily České Budějovice, se můžete dozvědět na výstavě, která do poloviny února probíhá v prostorách Jihočeského muzea. Jádro expozice tvoří srovnávací fotografie přibližující městská zákoutí, návštěvníci v ní ale najdou také různé dokumenty a další informace. Podrobnosti zde.

Plzeňský kraj

Po čem ženy touží

Hlavně dámám je určena výstava v rokycanském muzeu nazvaná Po čem ženy touží, která přibližuje módu a šperky z období první republiky. Návštěvníci zhlédnou bižuterii, šaty, body a doplňky, které se neodmyslitelně pojí k době před 100 lety. Vystavené exponáty jsou autentické a unikátní. Výstavu, která končí v půlce února, doplňuje také doprovodný program. Více zde.

Karlovarský kraj

Malování na sklo

Chcete si zpříjemnit sobotu a vytvořit si něco pěkného na památku? Zúčastněte se workshopu malování na sklo, který v sobotu proběhne hned dvakrát v Městské knihovně v Sokolově. Přednostně je dílna určena seniorům, ale pokud zbydou místa, může se zapojit kdokoliv. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Krušnohorská třicítka

O víkendu se v Novém Městě v Krušných horách koná tradiční dvoudenní závody v běhu na lyžích Krušnohorská třicítka. Akce je určena široké veřejnosti. Zúčastnit se mohou lidé všech věkových kategorií včetně dětí. Na neděli je nachystán hlavní závod na 30 kilometrů klasickou technikou. Detaily najdete zde.

Liberecký kraj

Design skla

V Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou aktuálně probíhá výstava představující fenomén designového nápojového skla za posledních 100 let. Expozice dva v jednom při tom představuje tvorbu umělců z České republiky, tak ze Slovenska. Obě země totiž netvořily v minulosti pouze jeden stát, ovlivňovaly se i v uměleckých směrech. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Závod v sáňkování

V Orlickém Záhoří se o víkendu uskuteční tradiční závod na saních. Do česko-polského klání se můžete zapojit kdokoli, kdo se zaregistruje, jezdí se ve dvojicích na čas. Pokud sáně náhodou nevlastníte, můžete si je půjčit na místě. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Pardubické proměny

Jak se měnila architektonická podoba Pardubic, jaká místa vznikla či zanikla, se můžete dozvědět na výstavě, která do konce ledna probíhá ve Východočeském muzeu. Fotografická expozice přibližuje proměnu města i krajiny v souvislosti se vznikem technických staveb a rozvojem urbanismu. Více najdete zde.

Vysočina

Móda i automobily

Pro dámy i pány je určena výstava, která v Třebíči přibližuje módu i podobu automobilů z období první republiky. Seznámíte se s někdejším odíváním, šperky, doplňky, ale také s vozidly, kterými se v minulosti jezdilo a které v sobě ukrývaly nespornou eleganci. Další informace naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Na palubu Titaniku

Byl nejluxusnějším plavidlem svojí doby, ale nepřežil svoji první plavbu. Slavný zaoceánský parník Titanic nyní ožívá na Výstavišti v Brně, kde můžete zhlédnout stovky originálních exponátů vytažených ze dna Atlantského oceánu. Expozice nabízí také věrně zrekonstruované kajuty a dalších interiérů lodi. Více zde.

Olomoucký kraj

O nejlepší zelňačku

Chcete se po vysilující lyžovačce zahřát a zasytit? V horské chatě Olšanka ve Velkém Vrbně u Starého Města se uskuteční neformální mistrovství České republiky ve vaření zelňačky. Návštěvníci budou moci ochutnávat soutěžní výtvory, těšit se ale mohou také na grilované pokrmy. Kromě jídla bude připravena také tombola a další program. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Carmen v kině

Pokud máte rádi operu, ale vyrazit na ni do zahraničí je mimo vaše možnosti, můžete si ji vychutnat i v kině. V Napajedlech se bude v sobotu vysílat přenos opery Carmen z francouzské Opéra National de Paris, a určitě nebudete ochuzeni ani o špetku živočišnosti, která z představení sálá. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Festival ledových soch

V sobotu na Pustevnách začíná již tradiční festival ledových soch. Po tři týdny můžete zhlédnout oslnivé výtvory několika umělců, ale také se pobavit v rámci připravených soutěží na bobové dráze anebo si jen dát něco dobrého u baru. Vstup na akci je zdarma. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám