Hlavní obsah

Francie: Největší lyžařské území Alp

Novinky, Radek Holub (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie má jedinečnou lyžařskou vlastnost, a to že většina ubytovacích středisek, sestávajících převážně z apartmánových rezidenčních komplexů, je vsazena přímo na sjezdovky. Ty přitom obvykle tvoří dokonale propojenou síť o délce mnoha desítek až stovek kilometrů. Není divu, že turnikety francouzských středisek projde každoročně nejvíce lyžařů na světě. Francie je tedy vlastně jedinečnou rezervací pro lyžaře.

Foto: OT Vallée de Chamonix/ P. Lindqvist

Francie disponuje největší lyžařskou plochou na území Alp.

Článek

Žádná jiná alpská země nemá tolik velkých lyžařských areálů, myšleno se stovkami kilometrů propojených sjezdovek. Hned na dohled Ženevského jezera, při hranicích se Švýcarskem, se rozkládá jedna z největších lyžařských oblastí Portes du Soleil s 650 km sjezdovek. O něco jižněji s výhledem na Mont Blanc se rozkládá Flaine se svou sítí 250 km tratí. V Chamonix, především na svazích samotného masivu Mont Blanc, jsou výtečné podmínky pro náročnější freeride.

Na jih od nejvyšší hory Alp se zařezává mohutné údolí Isere, které je východiskem do nejvýznamnějších středisek – Tří údolí, Les Arcs, Val d´Isere a Tignes. Masiv Vanoise, skýtající mohutné a vysoko položené svahy, se díky jeho terénní příhodnosti podařilo prošpikovat stovkami kilometrů tratí. Jižně odtud leží další hluboké údolí Maurienne, nesoucí menší střediska La Norma, Aussois či Val Cenis, ale i Valmeinier Valloire se 150 km sjezdovek. Jihozápadním směrem se pak nacházejí další dvě obří střediska Alpe d´Huez a Les 2 Alpes, každé s více než 200 km sjezdovek.

Foto: OT Val Thorens/ B.Longo

Val Thorens (na snímku) byl jmenován nejlepším lyžařským střediskem na světě.

Dále na jih mají hory středomořštější klima s vyšší pravděpodobností slunečného počasí a postupně jsou i krotší, nižší a porostlé modřínovými lesy. Největším ze středisek je Serre Chevalier s 250 km sjezdovek, další obr Risoul Vars jich má 180 km. Francouzské ubytovací komplexy byly vybudovány tzv. na zelené louce, často zcela mimo původní horskou zástavbu. Tyto umělé satelity nejsou vždy pohledné, jsou však praktické a v posledních letech jsou mnohé modernizované na vzhlednější a prostornější, odpovídající náročnějším návštěvníkům 21. století.

Vznikají obří komplexy

Největší lyžařské komplexy průběžně investují i do modernizace lanovek, typicky expresních šestisedaček. Jen zřídka se však ve Francii setkáte s lanovkami krytými bublinami, což může působit zaostale, ale má to svůj praktický důvod – otevřené sedačky jsou méně citlivé na poryvy větru.

Každoročně se investuje do zasněžovacích systémů, které ve Francii nejsou zpravidla tak nezbytné, a tedy rozšířené jako ve východních Alpách. Velmi dobře vybavené bývají cvičné výukové zóny ve střediscích, podobně jako v jiných zemích vyrůstají i nové zábavné hravé tratě s překážkami.

I když by se zdálo, že velkých středisek má Francie dost, existují plány na vytvoření ještě větších, a to spojením stávajících gigantů. V budoucnu tak možná Alpe d´Huez spolu s Les 2 Alpes a Les Sybelles vytvoří největší lyžařský komplex na světě s 800 km sjezdovek.

Letos jsou nové lanovky

V sezoně 2018/19 zajistí pohodlnější tranzit ubytovacím střediskem Alpe d´Huez nová 10místná kabinka Alpe Express, která nahradí dvě sedačky Eclose a Bergers. Ve Val d´Isere se lyžaři svezou novou 10místnou kabinkovou lanovkou La Daille, sloužící na hlavní přístupové trase ze stejnojmenné ubytovací lokality. Kromě elegantního designu Pininfarina kabinky nabídnou i špičkové pohodlí díky svému velkorysému prostoru a vyhřívaným sedačkám.

Foto: G. Lansard

V letošní sezoně přibyla ve Francii spousta lanovek.

V La Rosiere dvě nové expresní šestisedačky Moulins Express a Mont Valaisan zpřístupní zcela nový terén na francouzské straně lyžařského komplexu Espace San Bernardo, a to jak sjezdovkový, tak freeridový. Areál se tak roztáhne až do výšky téměř 2900 m n. m. Luxusní lanovku získá i Meribel v srdci Tří údolí, kde krytá šestisedačka s opěrkou hlavy, vyhříváním a bublinou Legends nahradí expresní šestisedačku dosud zvanou Plan de l'Homme.

Chamonix: freeridové království

Chamonix je lyžařským unikátem, nejen francouzským, což je dáno jeho přírodními kulisami v čele s Mont Blankem a geniem loci vůbec. Jedinečným zážitkem je 20 km dlouhý freeridový sjezd ledovcovým údolím Vallee Blanche z téměř čtyřtisícového vrcholu Aiguille du Midi.

Tři údolí: superstředisko pro lyžařské cestovatele

Největší komplexně propojený lyžařský areál světa s 600 km sjezdovek, Tři údolí, jež se navzdory svému názvu rozkládá ve čtyřech údolích se středisky Courchevel, Meribel, Les Menuires nebo Val Thorens, fascinuje prakticky nevyčerpatelnými lyžařskými možnostmi, takže jej ocení hlavně ti, kteří rádi na lyžích prozkoumávají stále nové a nové sjezdovky. Naopak milovníci romantiky a horského klidu by toto obří lyžařské mraveniště měli minout.

Espace Killy: sezona dlouho do jara

Lyžařská střediska Tignes a Val d´Isere jsou sice oproti nedalekým Třem údolím v rozloze poloviční, i tak ale dost velká na to, aby zabavila i ty nejnáročnější lyžaře. Jejich výhodou je především dlouhá sezona a spolehlivý sníh – sjezdovky se totiž nacházejí celkově ve vyšší nadmořské výšce. Daní za vysokohorský terén je absence zalesněných tratí, a tedy riziko při extrémním počasí.

Espace Killy zabaví i nejnáročnější lyžaře.

Les Sybelles: levný a klidný obr

Ve stínu obřích Tří údolí leží v údolí Maurienne menší, ale stále nadprůměrně rozsáhlá oblast Les Sybelles s více než 310 km sjezdovek. V terénu dominují spíše méně nebo středně náročné tratě, zato jsou po velkou část sezony prakticky liduprázdné. I ceny patří k nižšímu francouzskému průměru. Oblast je tak ideálním tipem pro lyžařské cestovatele, kteří hledají co nejpříznivější poměr výkonu a ceny.

Risoul Vars: alpský jih s modřínovými lesy

V jižní části francouzských Alp se mezi ubytovacími středisky Risoul a Vars rozkládá na svazích, porostlých řídkými a světlými modřínovými lesy, 180 km propojených sjezdovek. Tratě jsou celkově spíše méně náročné a ceny lyžařských pobytů velmi příznivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám