Hlavní obsah

Půjdem spolu do Betléma? Biblické město před Vánoci praská ve švech

Novinky, mšv

Biblické město Betlém zažívá letos před Vánoci nejrušnější turistickou sezonu. Kapacity hotelů jsou na svátky už prakticky naplněné a příval návštěvníků těší i místní obchodníky. Do Ježíšova rodiště míří poutníci a věřící z celého světa, aby si připomněli narození významné duchovní osoby, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Betlém čelí před Vánocemi náporu turistůVideo: Reuters

 
Článek

Městem, nacházejícím se na Západním břehu Jordánu, proudí davy lidí. Všichni míří do Chrámu Narození Páně, stovky let staré baziliky, v jejíchž základech se podle křesťanů měl Ježíš narodit. „Přijíždí k nám teď opravdu hodně lidí,“ uvedl palestinský ministr cestovního ruchu Rula Ma’ayah a dodal, že letošní návštěvnost je rekordní. Podle lokální hotelové asociace přesáhne míra obsazenosti ubytovacích zařízení do konce roku 95 procent.

Do biblického města se návštěvníci sjíždějí opravdu z celého světa. „Víra je naší cestou, proto jsme dorazili i s přáteli, abychom všichni viděli místo, kde se Ježíš narodil, na vlastní oči,“ uvedla poutnice z Filipín Princess Bondocová. Mezi turisty jsou ale i Francouzi, Američané nebo Britové. „Je to moc pěkné staré město a je zajímavé vidět, jak tu lidé žijí. Popravdě jsme velmi překvapeni, kolik turistů tady je,“ řekl pro Reuters Philippe Tessier z Francie.

Za příliv návštěvníků jsou vděční nejen hoteliéři, ale také místní obchodníci a prodejci suvenýrů. „Myslím, že tohle je jeden z nejlepších roků za poslední dobu. A věřím, že je to i z důvodu, že k nám míří i skupiny amerických turistů, aby naši komunitu podpořili, najedli se nebo nakoupili místní zboží, jako třeba výrobky z olivového dřeva, které se v Betlémě vyrábí,“ myslí si Maher Kanawati, majitel místního obchůdku se suvenýry.

Betlém se nachází zhruba osm kilometrů od Jeruzaléma, a i když je dnes většinově muslimský, žije v něm silná komunita palestinských křesťanů. Množství návštěvníků do města míří v rámci větší poutní cesty po Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám