Hlavní obsah

Město na Aljašce se celé vešlo do jedné budovy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívá se mu město pod jednou střechou. A název je to více než příznačný, protože většina obyvatel Whittieru na Aljašce skutečně žije v jediné budově. V bývalých kasárnách z období studené války ale nemají jen své domovy, nacházejí se v nich také obchody, policejní stanice, klinika nebo kostel.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na fjord, u nějž se městečko nachází.

Článek

Když se některý obyvatel Whittieru rozhodne, že „skočí do města”, nemusí při tom většinou vůbec opouštět teplo domova. Stačí zajít do jiného patra a pak se opět pohodlně vrátit do svého příbytku. A právě teplo je prozaickým důvodem, proč se skoro celé městečko nachází v jedné budově. Z hlediska vytápění je to prý ekonomičtější, než kdyby byly jednotlivé obchody, škola nebo policejní stanice roztroušeny po okolí.

Foto: Profimedia.cz

V této budově dnes žije většina obyvatel Whittieru.

Whittier ale na první pohled zaujme především fascinující přírodou. Leží totiž přímo na břehu fjordu a je obklopeno horami a národním lesem Chugach, který je druhý největší ve Spojených státech amerických. Jediná cesta do Whittieru vede silničním a železničním tunelem nebo logicky po vodě.

Městečko vzniklo v období druhé světové války poté, co Japonci vybombardovali Dutch Harbor. Mělo se jednat o tajnou vojenskou základnu, která bude mít dobrý přístup k moři, ale zároveň bude ukryta před zvědavýma očima. O to se okolní příroda postarala dokonale. Vojáci a všichni pracovníci pak bydleli právě v oné velké budově, která je dnes domovem pro většinu místních obyvatel. Svého času to byla největší budova na Aljašce, píše se na serveru Travel Alaska.

Foto: Profimedia.cz

Do města se dá dostat tunelem nebo lodí.

Armáda Whittier po roce 1960 opustila a přenechala ho civilnímu obyvatelstvu. Pravda, nenachází se ho v něm mnoho, jen něco kolem 200 lidí. Whittier je nicméně i přes svou malou rozlohu poměrně oblíbeným turistickým místem — právě díky uhrančivé přírodě. Návštěvníci se v okolí mohou vypravit na túry, pozorovat ptactvo, nebo vyrazit na vyhlídkové plavby po fjordu. Ale samozřejmě hlavně v létě, protože v zimě městečko pokryje silná sněhová pokrývka a pocit izolace od zbytku světa se tím ještě umocní.

Reklama

Výběr článků

Načítám