Hlavní obsah

Írán přestal dávat vízová razítka, aby podpořil turistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský úřad pro cestovní ruch se rozhodl, že turisté při vstupu do země již nebudou dostávat razítka do cestovního pasu a víza budou pouze elektronická. Na Twitteru to oznámil šéf íránské Organizace pro kulturní dědictví, řemesla a cestovní ruch (ICHTO) Alí Asghar Múnesán. Země tak chce podpořit turistiku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někteří turisté mohli totiž mít obavy z cest do Íránu, protože s íránským razítkem v pase pro ně pak bylo obtížné vycestovat do některých jiných zemí, například do USA či do Izraele.

„Po jednání s ministerstvem zahraničí mohou od pátku zahraniční turisté a obchodníci vstupovat do Íránu bez obav s elektronickým vízem,” citovala agentura DPA oznámení Múnesána na Twitteru. Tím se ruší potřeba mít v pase razítko a lidem ze všech zemí to umožní cestovat do Íránu bez obav, dodal.

Lidé, kteří cestují do Íránu, Iráku, Sýrie, Súdánu, Libye, Somálska a Jemenu čelí od roku 2015 omezením, když žádají o víza do USA. V červnu nebyla schválena internetová žádost o vstup do USA bývalému šéfovi Severoatlantické aliance Javieru Solanovi, protože předtím cestoval do Íránu. Tyto problémy odradily mnoho cizinců od cest do Íránu. Teherán proto doufá, že díky vstupu bez razítka se tento problém vyřeší.

Vzhledem k tomu, že země čelí novým sankcím USA a hospodářské krizi, obrací se stále více k cestovnímu ruchu jako alternativnímu zdroji příjmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám