Hlavní obsah

Most do zámku Holešov ukrývá svého barokního předchůdce

Právo, Jiří Růžička

Most přes most povede nově návštěvníky do vstupního areálu barokního zámku v Holešově na Kroměřížsku. Nová konstrukce, kterou v těchto dnech u zámku stavební firma dokončuje, totiž ukrývá unikát: zbytky původního raně barokního mostu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Nová rampa na vstupu do zámku v Holešově skrývá unikátní památku, most ze 17. století.

Článek

Most zde byl objeven při průzkumu před dvěma roky. „Je opravdu mimořádně starý, skutečně pochází z padesátých let 17. století. Na Moravě jsou dochované tři takové barokní mosty. Jde nejen o moravský, ale současně i evropský unikát,“ zdůraznil historik a památkář radnice v Holešově Karel Bartošek. Památka je podle jeho slov ve velmi dobrém, prakticky neporušeném stavu. Límec mostu z kamene a cihel je dobře dochovaný, stejně jako klenby obou oblouků.

Opravy vstupu do zámku se dlouho připravovaly, začaly koncem léta. V poslední fázi je brzdila i ochrana hnízdícího ohroženého druhu netopýra vrápence. Muselo se počkat, až ze svého zimoviště, jeskyně pod mostem, vylétne.

„Při rozhodování o způsobu rekonstrukce přístupové rampy do zámku přihlédlo město Holešov k existenci objevené unikátní památky. Bylo zvoleno raritní řešení – stará rampa byla odstraněna a nová rampa byla pojata jako železobetonová skořápka, jejíž horní část překlenula torzo raně barokního mostu a opírá se o jeho mostovku, a tudíž vlastně existuje ‚most v mostě‘,“ upřesnil Karel Bartošek. Původní torzo mostu je tedy prezentováno uvnitř nové rampy a je přístupné.

„Díky točitému schodišti se bude moci stát součástí speciálních prohlídkových okruhů zámku,“ připomněl starosta Holešova Rudolf Seifert. Doplnil, že náklady na úpravu přístupu do zámku činí sedm milionů korun.

Holešovský zámek patří k oblíbeným cílům turistů, pozoruhodné jsou i jeho zahrady. V roce 1948 byl zámek v Holešově znárodněn, v roce 1992 ho v restituci získala soukromá majitelka. Holešovská radnice ho od ní koupila v roce 2005 za 13,4 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám