Hlavní obsah

V Číně otevřeli luxusní hotel v lomu

Novinky, mšv

Na skutečně neobvyklém místě vyrostl nový luxusní hotel v Číně. Architektonicky působivá stavba na předměstí Šanghaje, která se slavnostně otevřela ve čtvrtek 15. listopadu, je zapuštěna do lomu a pouze horní patra budovy jsou umístěna nad úrovní srázu. Ceny za pokoj startují na 11 200 korunách za noc, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Šanghaji otevřeli luxusní hotel v bývalém lomuVideo: Reuters

 
Článek

Sedmnáctipatrová stavba, ležící asi hodinu jízdy od centra Šanghaje, nabízí návštěvníkům designové prostory nebo výhled na protilehlý vodopád. Hotel InterContinental Shanghai Wonderland je součástí většího projektu, který čítá také zábavní park a podle šéfinženýra Čchena Siao-sianga je ve světovém měřítku naprosto unikátní.

„Je to zcela nový projekt, takový, s nímž jsme se ještě nesetkali. Neměli jsme se prakticky o co opřít, o žádné předchozí zkušenosti, takže jsme v průběhu stavby narazili na množství komplikací,“ tvrdí Siao-siang.

Foto: Aly Song, Reuters

Hotel nabízí výhled na vodopád, po okolních skalních stěnách se dá i šplhat.

Problémy nastaly už před stavbou v roce 2013, kdy silné přívalové deště rozvodnily nedalekou řeku, která půlku lomu zatopila.

„Pokud by k něčemu takovému došlo po dokončení, bylo by to skutečně devastující,“ připouští šéfinženýr. Z toho důvodu stavbaři kolem srázu vybudovali hráz, aby se do lomu nedostalo víc vody, než je přípustné. Po skalní stěně mohou dobrodružní návštěvníci hotelu také lézt.

Foto: Aly Song, Reuters

Hotel má i podvodní patro.

Tvůrci projektu si lom vybrali záměrně, podle nich zůstávají podobná místa opuštěná, což je škoda.

„Byl to naprosto unikátní nápad a příležitost provést něco s místem, které bylo zapomenuté a nikdo nevěděl, co s ním. Dali jsme mu nový život,“ tvrdí britský architekt Martin Jochman, který stál u zrodu projektu.

„Nikdy jsem nepochyboval, že jednoho dne bude hotovo, a teď to konečně přišlo. Jsem výsledkem nadšený,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám