Hlavní obsah

V Japonsku i kvůli tajfunům nečekaně rozkvetly sakury

Japonské sakury, které každé jaro přilákají do země tisíce turistů, letos nečekaně rozkvetly na podzim. Podle meteorologů vzácný fenomén mohly zapříčinit tajfuny, které zemi letos zasáhly, napsal ve čtvrtek zpravodajský server BBC News. Meteorologický web Weathernews zaznamenal více než 300 hlášení o rozkvetlých stromech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozkvetlé sakury v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

„Už se to stalo i dříve, ale nepamatuji si, že bych to kdy viděl v takové míře,“ uvedl odborník Hirojuki Wada. Podle něj listy sakur obvykle vylučují látku, která brání tomu, aby znovu rozkvetly.

Série tajfunů, jež zemi letos zasáhla, ale zapříčinila, že stromy o listy přišly. K vzácnému úkazu mimo jiné přispěly i vysoké teploty. Stromy, které rozkvetly na podzim, na jaře už nepokvetou. Podle expertů to však jarní sezónu kvetoucích sakur neovlivní.

Japonsko letos zasáhlo několik tropických bouří včetně tajfunu Jebi, který byl nejsilnější bouří, jež zemi postihla za poslední čtvrtstoletí. O život při něm přišlo 11 lidí a dalších zhruba 470 bylo zraněno.

Sezónu mají od ledna do května

Rozkvetlé sakury nejsou populární jen u zahraničních turistů, zaujímají zvláštní místo i v životech samotných Japonců. Co do symboliky totiž ztělesňují prchavou krásu života, ale také nové začátky. Růžové a bílé třešně se proto odrážejí v japonských hluboce zakořeněných tradicích a filozofii. Fotografie rozkvetlých sakur nicméně ozdobí i každé album z cest.

Ne vždy se ovšem turistům podaří vychytat to správné období, kdy na kvetoucí třešně dorazit. Přece jen záleží na mnoha vlivech, včetně počasí, a příroda si poroučet nenechá. Obecně se první květy začínají objevovat na ostrově Okinawa už v průběhu ledna a vlna rozkvětu postupně prochází přes centrální část Japonska – přes Kjóto a Tokio – někdy na přelomu března a dubna, na ostrov Hokkaidó pak dorazí zhruba začátkem května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám