Hlavní obsah

Kaiserwinkl v Tyrolsku má nejteplejší jezero

Právo, Roman Zvarič

Nepříliš známé tyrolské údolí Kaiserwinkl je jedním z nejklidnějších koutů Rakouska. Těm, kteří ho objeví, nabízí fantastické koupání v křišťálově čistém jezeře Walchsee, hustou síť turistických tras i cyklostezek a mnoho dalšího.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Raft na řece Tiroler Ache

Článek

Kaiserwinkl leží jen pár kilometrů východně od hraničního přechodu mezi Německem a Rakouskem v Kufsteinu. Centrem oblasti lemované pohořím Zahmer Kaiser je městečko Walchsee se stejnojmenným jezerem, v němž se teplota vody v létě pohybuje v rozmezí 20–24 °C. Dále jsou tam obce Kössen, Schwendt a Rettenschöss. V údolí a na okolních svazích se vine více než 200 km turistických tras všech obtížností a zhruba 180 km cyklostezek pro horská i silniční kola. Na vyznavače vodních sportů čeká nejen klidná hladina jezera, ale také divoká řeka Tiroler Ache, kolem níž kdysi vedla pašerácká stezka do sousedního Bavorska.

Místy až 25 m hluboké jezero Walchsee zabírá plochu 95 ha a na jeho březích se prostírá několik pláží. Zdejší půjčovny nabízejí sportovní potřeby od paddleboardů přes kajaky a pramičky až po vodní lyže.

Foto: Profimedia.cz

Walchsee má v létě příjemnou teplotu.

Pokud s sebou máte děti, bohatě jim postačí atrakce, které se pohupují na hladině asi 30 m od břehu a jsou k dispozici každému, kdo k nim zvládne doplavat. Jde o navzájem propojené gumové lezecké stěny, hrady, skluzavky, trampolíny apod. Zlatým hřebem je tzv. blobbing: obří nafukovací „polštář“, na který se jeden člověk natáhne, druhý skočí vedle něj a tím ležícího katapultuje k nekontrolovatelnému letu do vody.

Na vrchol Ebersberg

Na doporučení místních se vydáváme na túru na vrchol Ebersberg (1164 m n. m.). Trasa začíná u kempu na jižní straně jezera, v první fázi se střídají louky a lesíky, čím víc se vzdalujeme od vody, tím je stoupání ostřejší a les hustší. Zasloužená „občerstvovací stanice“ v podobě restaurace Lippenalm čeká v nadmořské výšce 961 m. Horská chata s vyhlídkovou terasou nabízí jídelní lístek plný tyrolských specialit.

V poslední fázi výstupu kráčíme po zvlněné louce plné omamně vonících květin, která připomíná extrémně obtížné golfové hřiště. Ze samotného vrcholu bohužel není vidět jezero, avšak cestou jsme ho pozorovali mnohokrát – vždy z jiného úhlu a s jiným odstínem hladiny.

Další den vyrážíme na vyjížďku raftem. Ve Sport und Natur centru v Kössenu fasujeme neopreny, nasedáme na raft a vyrážíme po řece Tiroler Ache. Město máme brzy za zády a plujeme divokou krajinou skalních soutěsek, kde není široko daleko vidět známky civilizace. Na klidném úseku skáčeme do vody o teplotě 10 °C (byl začátek července), avšak neopren spolehlivě hřeje a část cesty absolvujeme na hladině.

Když míjíme železný kříž na skále, průvodce nám vysvětlí, že to je hranice: až nyní si uvědomujeme, že se plavíme do Německa. Nakonec nás vyzvedává mikrobus a odváží zpět na základnu. Po řece jsme urazili 10 km a stejně jako nedotčená krajina nás (uvyklé frontám u jezů na českých řekách) těší fakt, že jsme cestou nepotkali žádné další vodáky.

Neobjevený ráj

V Kössenu ještě vyzkoušíme lanové centrum. Stojí přímo u řeky a lezecká lekce je zakončená „letem“ na zavěšených lanech na protější břeh a zpět. Přímo naproti stojí hora Unterberghorn, mekka paraglidistů. Ti sem míří z celé Evropy, neboť kolem hory panují ideální povětrnostní podmínky a vzdušné proudy udrží letce ve vzduchu mnoho hodin.

Foto: Roman Zvarič, Právo

Lanové centrum v Kössenu

Poslední den se vydáváme na průzkum ferraty Bergkameraden. Téměř kolmá, 170 m vysoká skalní stěna se tyčí nad chatou Ottenalm asi 4 km od Walchsee. Jsou zde tři různé trasy, ta nejsnazší je vhodná pro začátečníky a děti asi od deseti let, naopak drsná „Dirett issima“ má stupeň obtížnosti D/E.

Kaiserwinkl

Cesta z Prahy do Kaiserwinklu je dlouhá zhruba 480 km a trvá necelých 5 hodin. Z Brna najedete asi o 30 km více a na cestě budete přibližně o půl hodiny déle. Pokud cestujete přes Mnichov nebo Pasov, nepotřebujete rakouskou dálniční známku.

Ve všech ubytovacích zařízeních dostanete tzv. Kaiserwinkl kartu. Slouží jako jízdenka na regionální autobusy, zajistí bezplatné parkování a slevy na řadu služeb a atrakcí.

Pokud rádi lezete po skalách a máte vlastní sedák, vezměte si ho s sebou, ferrata Bergkameraden je přístupná zdarma od Velikonoc do 1. listopadu.

Při delším pobytu stojí za to vyrazit na celodenní výlet na nedaleký německý Berchtesgaden.

Kaiserwinkl je dosud neobjeveným rájem pro vyznavače aktivní dovolené a rodiny s dětmi. Ty ocení především koupání ve Walchsee, nejteplejším jezeře v celém Tyrolsku, a také bobovou dráhu se dvěma paralelními drahami. Zabaví se zde i golfisté, v údolí jsou dokonce tři hřiště. V Kaiserwinklu nečekejte žádný luxus, ale ani bujarý noční život a davy turistů. Je tu hlavně klid. A to je dnes stále vzácnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám