Hlavní obsah

Archeologické naleziště v Egyptě se promění na muzeum pod širým nebem

Novinky, mšv

Poprvé bylo odkryto v 19. století. Archeologické naleziště Sán el-Hagar v Egyptě patří mezi ta nejvýznamnější a teď ho čeká zásadní proměna. Stane se totiž muzeem pod širým nebem, čímž se zpřístupní turistům a zatraktivní oblast. Návštěvníci tam budou moci obdivovat artefakty staré tisícovku let, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z archeologického naleziště v Egyptě vznikne muzeumVideo: AP

 
Článek

Aktuálně probíhají na nalezišti práce, nedávno na něm byly například vztyčeny dva obelisky. „Po dlouhém čekání jsme se rozhodli věnovat lokalitě trochu více pozornosti,“ komentoval probíhající úpravy egyptský ministr pro památky Chálid Anání. Z písku byly vyzvednuty i další objekty, aby se dále nepoškozovaly. Ministerstvo navíc ještě povolilo dodatečný archeologický průzkum lokality.

Podle Anáního je zapotřebí udělat ještě spoustu práce. „Je nutné provést další vykopávky, abychom odhalili vše, co tu je. Oblast totiž neskrývá pouze chrám egyptského boha Amona, ale také neporušenou královskou hrobku,“ uvedl ministr. Doufá, že až se naleziště zpřístupní veřejnosti, stane se z něj významný turistický bod.

Archeologická lokalita byla dříve součástí staroegyptského města Džanet, které leželo na severovýchodě nilské delty. Bylo sídlem panovníků 21. a 22. dynastie a také důležitým náboženským a politickým centrem.

Egypt se v posledních letech snaží oživit svůj turistický sektor, který velmi utrpěl po roce 2011. Podobné lokality jako Sán el-Hagar se mají postarat o přilákání zahraničních turistů zpět do země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám