Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte vína, pálenky i dobroty z celého světa

Novinky, mšv

Vinobraní ještě zdaleka nekončí. Pokud stále chcete ochutnat kvalitní tuzemská i zahraniční vína, můžete za nimi vyrazit třeba na hrady Točník nebo Seeberg. Pokud ovšem dáváte přednost něčemu silnějšímu, tak pálenky se budou koštovat v Lubné u Poličky. Mlsouni budou moci ochutnat nejrůznější dobroty z různých koutů světa v Praze, Říčanech nebo Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte v Praze jídla z Asie. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chutě Asie

Seznamte se s asijskou kulturou tím nejpříjemnějším způsobem - přes jídlo. V sobotu se na smíchovské náplavce koná Asia Food Fest, který nabídne pokrmy z Gruzie, Libanonu, Uzbekistánu, Filipín nebo i Sýrie a mnoha dalších zemí největšího světadílu. Pro hlubší prožitek bude připravena i ukázka čajového obřadu, dračího tance nebo bojového umění. Odvážnější pak mohou zamířit ke stánku s hmyzími pochoutkami. Více naleznete na Facebooku.

Malé pivovary

Sobotní farmářské trhy na Kulaťáku budou tentokrát obohaceny o Festival malých pivovarů. Kromě nejrůznějších farmářských dobrot proto budete moci ochutnat také zlatavý mok z více než 40 malých pivovarů z různých koutů republiky. U této příležitosti bude nabídka potravin posilněna o uzené klobásy, guláš nebo škvarkové placky. Více najdete zde.

Den otevřených dveří

Zajímá vás, jak to vypadá v zákulisí pražského dopravního podniku? Pak vyrazte v sobotu na den otevřených dveří, na němž se zpřístupní depo metra Zličín, vozovna Motol a garáže v Řepích. Předvede se vám současná technika, ale i historická vozidla, nahlédnete do servisního zázemí a chybět nebude doprovodný program. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Vznešení čtyřnožci

V Lysé nad Labem si během víkendu přijdou na své milovníci vznešených koní. V rámci mezinárodní výstavy s názvem Kůň 2018 tam totiž dorazí jedna z nejlepších světových jezdeckých škol, portugalská Escola Portuguesa de Arte Equestre z Lisabonu. Škola využívá výhradně koně lusitánského plemene, které se společně se starošpanělskými koni podstatně podílelo na vzniku současné podoby starokladrubského koně. Více zde.

Královské vinobraní

Vinobraním ještě zdaleka neodzvonilo. Na ochutnávky dobrých tuzemských vín a burčáku se můžete vypravit o víkendu na hrad Točník, kde bude program historicky laděn a potěší jistě i dospělé návštěvníky. Setkáte se totiž s řadou postav z české minulosti, třeba králem Václavem IV., Janem Žižkou a dalšími. Chybět jistě nebudou ani nejrůznější pochutiny, které budete moci k vínu zobat. Podrobnosti zde.

Pouliční jídlo

Krásy, chutě a vůně nejen asijského street foodu, neboli pouličního jídla, budete moci objevit na festivalu, který se o víkendu uskuteční v Říčanech. Dejte si něco dobrého k snědku, pobavte se s přáteli u sklenky alkoholického nápoje nebo limonády. Součástí akce jsou také výstavy, představení a živá muzika. Více informací naleznete na Facebooku.

Jihočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

Připomeňte si v sobotu v Jindřichově Hradci patrona českých zemí sv. Václava. Právě jemu je věnovat už čtvrtý ročník Svatováclavských slavností, které nabídnou zejména tradiční český jarmark s rukodělnými výrobky, dobrotami a pitím. V pestré nabídce nebude chybět ani degustace tuzemských vín, pojízdná pekárna nebo cimbálovka či dechovka. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Festival zelí

Zelí je zdravé, a pokud vám navíc chutná, nenechte si ujít jemu věnovaný festival v plzeňské Zelárně Lobkowicz. Nejenže během festivalu ochutnáte nespočet pokrmů ze zelí, ale dozvíte se, jak si vlastní kysané připravit doma a jak s ním dále v kuchyni nakládat. V rámci akce si vyzkoušíte například i šlapání zelí v kádích nebo se budete moci zapojit do soutěží. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Festival vína

Vyrazte na ochutnávku tuzemských i zahraničních vín na hrad Seeberg u Františkových Lázní. Degustaci doplní řemeslný trh s pestrou nabídkou rukodělných výrobků, ale i kvalitního občerstvení, kterým budete moci rozmazlovat své chuťové pohárky. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého. Pro ty, kteří se o víno zajímají o něco víc, bude připravena také přednáška. Více zde.

Ústecký kraj

Bramborové slavnosti

V Nové Vsi v Horách se o sobotě uskuteční podzimní slavnosti. A jejich tématem budou letos brambory, plodina, která byla v minulosti pro obyvatele Krušných hor klíčová. Návštěvníci budou moci ochutnat různé pokrmy, v nichž jsou brambory neodmyslitelnou složkou. V nabídce budou i různá neobvyklá jídla jako bramborový tatarák nebo bramborové pyré. Uskuteční se rovněž soutěž o nejlepší bramborák a dojde samozřejmě i na sladké dobroty. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Renesanční hodování

Než se na zimu uzavřou některé hrady a zámky, vyrazte na Frýdlant. V rámci prvního prohlídkového okruhu se budete moci podívat do autentického prostředí zámecké kuchyně, kde se bude vařit i péct a návštěvníci budou moci ochutnat pochutiny, které se jedly v období renesance. Budou to třeba kaše, pomazánky a různě upravené maso. A možná se kuchaři o nějaký ten recept i podělí. Více zde.

Královéhradecký kraj

Food festival na zámku

V krásném prostředí zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí se v sobotu uskuteční festival plný dobrého jídla. Dobroty vám naservírují desítky prodejců a trhovců, a pokud to počasí dovolí, budete si je moct vychutnat na piknikové dece v parku. Poprvé akci doplní také kulturní program. A pokud vám zbyde čas, můžete se vypravit i na prohlídku zámecké expozice nebo na výstavu do galerie. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Ochutnávka pálenek

Pokud holdujete tvrdšímu alkoholu, vypravte se v sobotu do Lubné u Poličky. Festival Lubenská šťopička vám představí regionálně vyráběné destiláty, které budete moct nejen ochutnat, ale i nahlédnout pod pokličku jejich výroby. Akci doplní také kulturní program, který zahrnuje například vystoupení mažoretek nebo koncert dechovky. Více informací najdete zde.

Vysočina

Krátecký jarmark

Dobré jídlo a kvalitní rukodělné výrobky nabídne Krátecký jarmark. Mlsouni budou moci ochutnat množství regionálních specialit, například horáckou polévku, pajerské koláče, ale také několik druhů piv, limonády a další slané i sladké dobroty. Řemeslný trh nabídne například dřevořezby, keramiku nebo košíky či med a výrobky z něj. Další informace nalezete zde.

Jihomoravský kraj

Festival dortíků

Milovníci sladkého by měli zbystřit. V sobotu se v Brně koná CakeFest, který návštěvníkům nabídne ochutnávky nejrůznějších cukrovinek a zákusků, nouze nebude o klasické dortíky, cupcakes, makronky a mnoho dalšího. Společně s odbornou porotou pak budete moci vybrat tu nejlepší sladkost. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Knižní veletrh

Víkend v Olomouci bude patřit všem knihomolům a knihomolkám. Ve městě se uskuteční knižní veletrh autorských a uměleckých publikací LITR, na němž budou prezentovány unikátní autorské knihy nebo malá nezávislá nakladatelství. Akce slibuje také doprovodný program pro všechny generace, který čítá například dílny, výstavy současného umění nebo hudební vystoupení. Další informace zde.

Zlínský kraj

Den v likérce

Podívejte se za brány likérky Jelínek ve Vizovicích a zjistěte, jak se vyrábí tradiční ovocné destiláty, jako jsou slivovice, hruškovice nebo meruňkovice. Nahlédnete do zrekonstruované výrobní haly, možná i něco ochutnáte a něčemu se přiučíte. Připraven je i doprovodný program. Vstup na akci je zdarma. Více se o ní dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Prohlídka radnice

Už jste někdy navštívili ostravskou radniční věž? Pokud ne, v neděli budete mít možnost na její vrchol výjimečně vystoupat po 293 schodech v doprovodu průvodce. Ten návštěvníky obeznámí s historií stavby i plány, jak měla původně radnice vypadat. Nahlédnete také do míst, která nejsou běžně přístupná, třeba za věžní hodiny. Podrobnosti najdete na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám