Hlavní obsah

V Arménii láká turisty ručně hloubený podzemní labyrint

Když Tosja Garibjanová požádala manžela, aby udělal sklep k uskladnění brambor, vůbec ji nenapadlo, že zbuduje labyrint, který se stane jednou z hlavních turistických atrakcí v Arménii, píše agentura AFP. Bludiště galerií a schodišť je nekonečné: její manžel Levon Arakeljan pod svým domem ve vsi Arindž nedaleko Jerevanu hloubil síť sklepení a tunelů více než 23 let.

Foto: Profimedia.cz

Podzemní labyrint budoval Arménec 23 let.

Článek

„Jakmile začal pracovat, nebylo možné ho zastavit,” říká jeho manželka. Levon každý den pracoval přes 18 hodin; udělal jen malou přestávku a hned se zase rychle vracel do svého labyrintu. „Hodně jsem se s ním hádala, ale byl tím posedlý,” vzpomíná Tosja. „Nikdy si nekreslil žádné plánky. Často nám říkal, že ve snu vždy vidí, co má dál dělat,” říká a dodává, že Levon byl přesvědčený, že ho řídí samo nebe.

Levon v hloubce více než 21 metrů vyhloubil labyrint o 280 metrech čtverečních, bez strojů a jen s ručními nástroji. V kbelících vynášel zeminu a kamení v množství, které odpovídá 600 plným nákladním vozům, ujišťuje Tosja. První vrstvu podzemí tvořily černé čedičové kameny, ale Levon se brzy dostal ke křídové vrstvě, která byla pórovitější a hloubila se snadněji.

Foto: Profimedia.cz

Svit svíček dodává labyrintu jedinečnou atmosféru.

V roce 2008, kdy se oba konce posledního tunelu spojily, zemřel Levon ve věku sedmašedesáti let. Ovdovělá Tosja se rozhodla podivuhodné dědictví po manželovi zhodnotit.

Založila muzeum

Do Arindže přicházejí turisté z celého světa a obdivují labyrint. Některé dny přijíždějí až k Tosjině domku autobusy plné turistů. Tosja je provádí chladnými a tichými galeriemi a turisté obdivují jejich výzdobu, neboť Levon sály vybavil vázami z pálené hlíny a na zdi vytesal dekorativní obrazce připomínající motivy z arménských kostelů.

Svit svíček rozmístěných po trase, kudy turisté procházejí, dodává návštěvě zvláštní kouzlo. „Na tomto obdivuhodném místě si uvědomíme, kam až dosáhnou fyzické a duchovní schopnosti člověka,” prohlašuje devětadvacetiletá Milad z Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Podzemím provádí turisty Tosja Garibjanová, vdova po staviteli.

Aby Tosja vzdala čest práci svého manžela, založila deset let po jeho smrti na jeho počest malé muzeum. To se nachází uprostřed vesnice a ukazuje, jak Levon labyrint budoval a co k tomu používal. Tosja rovněž prodává hrnky, trička a zástěry s podobiznou svého manžela, jehož posedlost se stala pro některé Armény a turisty symbolem.

Čtyřiačtyřicetiletá Levonova dcera Araksja vzpomíná na své dětství s otcem, který byl ve dne v noci zaujat svým projektem. „Moje první vzpomínky z dětství, to jsou ohlušující údery kladivem pocházející od mého otce, který pracoval i v noci,” říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám